Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o pomoc w doborze silnika spalinowego do łodzi

mons

Pytanie

Witam. Mam zamiar kupić łódź kabinową. Waga ok 380kg. Chciałbym do niej doczepić silnik 8km. Czy będzie odpowiedni?Czy nie za mały? Z jakim należy się liczyć zużyciem paliwa? W trolingu? W szybszym płynięciu? Może któryś z kolegów ma podobny zestaw i podzieli się ze mną informacjami. Zależy mi na ekomicznym pływaniu, ale również żeby łódź poruszała się w miarę sprawnie.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Witam! perwsza wyprawa z nowym silnikiem już za nami....ogólnie wszystko poszło bardzo dobrze.....nie było problemów z odpaleniem....a potem jak zbrakło nam paliwa to po dolaniu też zapalił dość gładko....tylko na początku zapominałem zakręcać kranik jak gasiłem silnik i po dłuższej chwili zalewał się gażnik i trzeba było go kilkanascie razy szarpać żeby odpalił....ale jak sie zakręca kranik to wszystko jest spoko.... :):D pływaliśmy we 3 i powiem otwarcie że szału nie ma jezeli chodzi o prędkość...ale można się sprawnie przemeszczać....mi to wystarczy w zupełnosci....na koniec zrobiłem kilka przejazdów sam....i byłem miło zaskoczony....czuć od razu większą moc i szybkosc...można wejść w ślizg....dużo fajniej sie pływa....:D

• 0

Witam

Potrzebuje porady w doborze silnika do łodzi

czy raczej łodzi do silnika.

Łódke mam jak na zał. zdjęciach dł,\. 4,55m szer.1,3m waga ok. 100kg wysokość burty 45 cm

Jest to łódka wiosłowa z płaskim dnem mam zamiar wzmocnić jej pawęż (sklejka=żywica)

No i moje pytanie czy Honda 8km nie będzie do niej za duża/ciężka

silnik waży 42kg

Pływał bede głównie po dolnym bugu

Może dodam że inne silniki nie wchodzą w grę no może Honda 10km

ta sama waga 42kg i dwa cylindry

Jeśli te silniki są za duże to chyba będzie zmiana łodzi

post-4245-1348914963,9036_thumb.jpg

post-4245-1348914963,9544_thumb.jpg

post-4245-1348914963,9804_thumb.jpg

• 0

Tonado.

Silnika jeszcze nie mam a mam okazję kupić nową honde za pół ceny

Szewer

Powinno być ale nie jest w tej łódce nawet pawęż nie jest przystosowana do silnika trzeba ją wzmocnić

Krzysiek

Właśnie pływałem z Hondą 5km po jeziorze i pływała bardzo ładnie

lecz zdaniem mojego kolegi pod 8km będzie stawać dęba a 10km to już wogule wyrwie jej pawęż. Twierdzi tak choć sam nigdy nie pływał na czymś mocniejszym niż 5km.

Chcę sie upewnić bo w tej łódce muszę wzmocnić pawęż przesunąć ławkę bliżej rumpla i jeszcze jedną dorobić.

I nie chciałbym żeby po tych przeróbkach okazało się że muszę kupić większą łódz bo silnik za mocny.

• 0

Do tej łódki jak byś założył 30kucy wcale by nie przeszkadzało,4,5m to kawał łodzi a rufę można wzmocnić bez żadnego problemu,trochę sklejki ,żywicy i maty i 100koni powiesisz.Ja bym się nawet nie zastanawiał gdybym miał wybór i na pewno wisiała by tam krótka dycha,jedynie na co musisz zwracać uwagę to na ostre zwroty przy wysokich obrotach silnika bo jedynie one mogą wysadzić łódź do góry dnem.Natomiast komfort z dycha będzie super pod każdym innym względem . Tornado

• 0

mam bardzo podobną łódkę, nieco mniejszą (4,10m) i lżejszą (ponad 80 kg). Pływa z silnikiem 5 km i trochę ponad 30 kg. Produkcja boatbuilding z Gwdy k/Szczecinka. Pawęż mam wzmocnioną. Bardzo stabilna, ale chyba nie jest projektowana do szybkiego pływania z dużym silnikiem. Dwa razy miałem przygody, podczas płynięcia pod silny wiatr z większą falą. Przyczyną było skupienie obciążenia na rufie - silnik plus moje 110 kg, powoduje uniesienie dziobu na fali. Jak złapie wiatr dnem to potrafi nagle obrócić o 90 stopni, co przy szybkim płynięciu bywa niebezpieczne.

• 0

Właśnie na takie problemy wymyślono przedłużkę rumpla.Ja ważę 75kg mam łódz 4m i stosuję przedłóżkę. W czasie płynięcia siedzę na środkowej ławce. Plusy takiego rozwiązania:

- łódź w czasie płynięcia zachowuje się dużo stabilniej,

- podczas długotrwałego trolowania wyraźnie daje się odczuć niższe zużycie paliwa.

• 0

Lodke przeznaczona do sporego silnika mozna poznac po tym, ze rufa pozbawiona go ma tendencje do unoszenia sie wyzej niz dziob.

Prostuje sie po zalozeniu silnika na pawez.

Jak opisano mozna temu zaradzic siedzac na dalszej lawce ale mam watpliwosci czy aby szerokosc lodki nie jest zbyt mala przy tej dlugosci do takiego silnika.

Gumo

• 0

Gumo w sumie nie ma ta szerokość aż tak wielkiego znaczenia w tym przypadku silnik ten nie jest aż tak silny bo w sumie łódka z pasażerem i tak przekroczy 200kilo co na 10koni nie jest wynikiem niepokojącym. Łódka jest trochę wąska ale powierzchnia dna zmoczona ma powierzchnię na dużo silniejszy silnik Dlatego wcześniej pisałem że musi w zakrętach uważać i nie wykorzystywać pełnej mocy w ciasnych i nagłych skrętach, to coś jak jazda samochodem.Wystarczy popatrzeć co wyprawiają Chińczycy na swych dłubankach z śrubami 5m za rufą,które nie pozwalają na nagłe skręty śruby o 45stopni.Dadzą radę a na pewno po pierwszych momentach na burcie :lol:

• 0

No i o to mi w sumie chodzilo, akurat moja lodka ma 1,3m szer. z tym ze ma ponad 7m dlugosci i jest zbudowana z laminatu. O ile moja nie da rady zrobic gwlatownych ewolucji o tyle taka okolo 4m mozna probowac <_<

Po prostu lodka postawi grzyba czyli zaryje sie w wode dziobem szybko wyhamowujac, skutkiem czego byc moze polamie sie laminat a zaloga wyleci w powietrze o ile predkosc bedzie znaczaca.

Inaczej zachowa sie lodka rowniez w okolicach dł. 4m ale powiedzmy 1,45, wagi okolo 100kg.

Chodzi o to, zeby wybrac to co komu trza...

Gumo

• 0

No i wszystko jasne Pływałem dziś na pożyczonej dziesiątce

Dwie osoby bez gratów + łódka jakieś 280kg na bugu pod prąd przyspieszeni rewelacja idzie jak burza i bez problemu wpada w ślizg.Nie próbowaliśmy ostrzejszych zwrotów bo woda zimna a my bez kapoków.