Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o pomoc w doborze silnika spalinowego do łodzi

mons

Pytanie

Witam. Mam zamiar kupić łódź kabinową. Waga ok 380kg. Chciałbym do niej doczepić silnik 8km. Czy będzie odpowiedni?Czy nie za mały? Z jakim należy się liczyć zużyciem paliwa? W trolingu? W szybszym płynięciu? Może któryś z kolegów ma podobny zestaw i podzieli się ze mną informacjami. Zależy mi na ekomicznym pływaniu, ale również żeby łódź poruszała się w miarę sprawnie.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Ok to narciarz w tym roku odpada. :) Pojawiła się za to nowa koncepcja :) Ponton sam idzie 30km/h silnik 8 KM czy pociągnie coś takiego z dzieciakiem 30 lub 40 kg? Nie musi to byś lot. 

Wystarczyło by te 20km/h Aby wlazł w ślizg. Link pierwszy z brzegu https://www.olx.pl/oferta/mesle-tube-cruzer-1-nadmuchiwane-kolo-do-holowania-za-lodzia-CID767-IDuKB93.html#a18bb11ca3

I czy na to też trzeba mieć kwity skoro silnik poniżej 10KW i nie robię tego komercyjnie tylko prywatnie.

• 0

Smigamy odpowiednikiem tego modelu Crescentem 425 ktory wazy podobnie lodz dwoplaszczowa ,ciezka z 25tka we trzech daje rade .

Na 20 we trzech na dozych akwenach moze brakowac mocy jak fale maja po okolo 1,5m  .

15stka to ryzyko na dozym akwenie .ze nie poplywasz .

Suma sumarum smialo 25 ani za doza ani za mala -doslownie idealna .

My smigamy na dozych akwenach i daje rade -gorzej z lajba ktora potrafi zalac jak dobrze powieje .

• 0

Do Romany fakt 25hp idealny bo 30hp waży już prawie 2x tyle co 25hp, chyba że jakieś Tohatsu 30 są chyba jedne z najlżejszych i sam sporo łodzi widziałem z takimi własnie silnikami.

Romana 430 + Tohatsu 30 hp = naprawdę przyzwoite osiągi w 2 osoby. Mega fajnie to pływa.

Sam kiedyś miałem Yamaha z 2001 roku 25 hp 4 stroke i na starej Romanie 1 warstwowej, w 3 osoby ok 42 km/h tyle, że ta stara Yamaha ważyła chyba ok 90 kg z tym dużym rumplem,

nowa 25hp waży już od 49kg w stopie S więc osiągi mogą być jeszcze lepsze. Kiedyś ktoś mówił 100 kg łodzi wymaga 10 koni mechanicznych, a gdzie jeszcze graty załoga itp,

i warto mieć nadwyżkę mocy by nie piłować silnika na wysokich obrotach. 

Z resztą dla każdego coś innego, nie którym starczy i 10 koników. (kolejna Romano podobna konstrukcja też popularna bo w dobrej cenie)

https://www.youtube.com/watch?v=JdAXhmpnXhw

Edytowane przez Rolnik