Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o pomoc w doborze silnika spalinowego do łodzi

mons

Pytanie

Witam. Mam zamiar kupić łódź kabinową. Waga ok 380kg. Chciałbym do niej doczepić silnik 8km. Czy będzie odpowiedni?Czy nie za mały? Z jakim należy się liczyć zużyciem paliwa? W trolingu? W szybszym płynięciu? Może któryś z kolegów ma podobny zestaw i podzieli się ze mną informacjami. Zależy mi na ekomicznym pływaniu, ale również żeby łódź poruszała się w miarę sprawnie.

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Kolego teoria jest taka ze na kazde 10 kg łodzi musi byc 1 KM silnika przelicz sobie zalezy jeszcze jaka łódz i jakie pływanie ten przelicznik jest do motorówek do pływania spacerowego tzn do trolingu 8 KM ci wystarczy o sprawnym poruszaniu sie zapomnij

napisz jaka to łódz bo jesli to romana to musi byc ze 30KM

• 0

Słuchaj do takiej łodzi to min 30KM silnik w jedną osobe a 50KM optymalnie zalezy jeszcze gdzie chcesz pływac jak po jezioze no to jak cie moge i potrolujesz z tą 8KM i popłyniesz moze 10-15Km/H.

a co do spalania to silnik 30KM pali na godz srednio 6-8 litrów a 8KM powiedzmy 2,5do 3,5 litra na godz tylko oczywiscie koszt zakupu silnika wiekszy bo na rzeke bym nie wypływał z takim silnikiem i taką łódką bo mozesz nie wrócic do mariny chyba ze bedziesz sie wiosłami wspomagał :lol: :lol: :lol:

Masz tu ciekawe testy

http://www.yamaha-motor.pl/Images/testy09om_tcm65-351937.pdf

• 0

@mons

Mysle,ze pietiabo niezle ci radzi.

W przypadku takiej lodzi, kupowanej od producenta z reguly podaje on preferowana moc silnika, ktory umozliwia sprawne poruszanie sie nia.

Tu widac, ze jest to 50KM.

Pewnie mozna by zjechac do 30KM ale to nadal spory silnik i bedzie palil niemalo a lodka bedzie plywala nie bijac rekordow predkosci.

Silnik 8KM powienien wystarczyc do trolingu w sprzyjajacych warunkach meteo i nic ponadto...to juz jest kawalek lodzi - szer 1,75 i duzy ciezar.

Pytanie sie nasowa, czy nie lepiej nabyc jakas lodke rzedu 4,5-5m o wadze 170-200kg, ktora juz silnik 15KM wprowadzi w slizg?

Przy odrobinie samozaparcia mozna pomyslec o pladece...

Czyli kupic cos bardziej...wedkarskiego.

No bo wspomniany silnik 8KM wcale nie musi byc tani w eksploatacji...z taka predkoscia bedziesz powoli plynal wiec zuzywal stosownie do tego czasu paliwo.

Silnik 50KM bedzie zuzywal wiecej ale plynal kilka razy szybciej..

Warto tez pamietac, ze taka, 3 cylinrowa? juz maszyna to beda jeszzce koszty nie tylko zwiazne z paliwem...

Takze jezeli okret to z adekwatnym napedem...

Acha, nie bylo slowa czy bedzie rzeka czy jezioro. Jezeli rzeka to pod prad byc moze w ogole nie poplyniesz na tych 8KM.

Gumo

• 0

a co do spalania to silnik 30KM pali na godz srednio 6-8 litrów a 8KM powiedzmy 2,5do 3,5 litra na godz

A jak się weźmie pod uwagę, ile w ciągu godziny można przepłynąć, ile miejscówek odwiedzić, szczególnie na takiej rzece, jak Wisła, gdzie czasami z jednego dobrego miejsca na drugie jest 10 km..

• 0

No wlasnie, patrze i widze, ze tego wyraznie nie widac... :D

To co napisal @argrabi to proza zycia - jezeli z polowy czasu przeznaczonego na wedkowanie bedzie sie plynac to na wedkowanie zostaje... :unsure:

Z ta ekonomika moze jasniej napisze: silnikiem 50KM spalajacym 10l? wahy/h przeplyniemy przez ta godzine moze ze 30km.

Silnikiem 8KM spalajacym 3l? wahy/h przeplyniemy z 5km. Zeby osiagnac dystans uzyskany z silnikiem 50KM bedziemy musieli plynac jeszzce kilka godzin. Ile wahy spalimy w tym czasie?

No i...ile jest warte te kilka godz. wedkowania..?

Gumo

• 0

Witam! kupiłem niedawno ponton KOLIBRI 330d i mam problem z silnikiem....potrzebuję taki żebym mógł swobodnie pływać po rzece np. Odra...Wisła ...Bug...nie potrzebuję szaleństwa...myślałem nad elektrykiem 55LBS albo Honda 2,3 KM (z nowych ) albo jakiś używany 4-5KM ??????? tylko prosze nie piszcie mi że im wiekszy tym lepszy bo mam ograniczoną ilośc kasy na silnik...

• 0

masz okazję kupić za tą kasę używaną spalinę do 5km z roczna gwarancja w idealnym stanie zadzwoń pod ten NR i pogadaj na imię Krzysztof oficjalnie sprowadza używane silniki liczących się marek młodych roczników od 2,5km do 300.i papierami to wieloletni dostawca na polskim rynku.

Tel.602191350

• 0

Cześć,

To zależy jak chcesz pływać po rzece. Jeśli tylko pływać, wolno bo wolno ale pływać, wystarczy Ci coś około 3-4KM. Żeby wejść w ślizg tym pontonem z 1 osobą powinieneś szukać conajmniej 5-6KM. Ideałem byłoby coś około 8-10KM.

Poszukaj czegoś używanego 5-6KM, w zakładanej kwocie powinienieś się zmieścić.

Znajomy chce sprzedać używanego Parsuna 5KM, serwisowanego w fajnym stanie. Jeśli chcesz dam Ci namiar na niego to sobie zadzwonisz

Pozdrawiam

• 0

Mam HonWave'a 320 z airmatą. Jest lekki i ma profilowane dno. Z dwiema osobami ślizaga się przy 5KM - na wodzie stojącej. Myślę, że do tego Kolibri 5-6KM na rzekę to może być za mało, żeby komfortowo pływać... Idealnie byłoby pożyczyć silnik o wymaganej mocy i przetestować.

• 0

słyszałem że taki sredni przelicznik jeżeli chodzi o moc silnika jest taki że 1KM na 10kg wagi łodzi(pontonu) czy to sie sprawdza w praktyce....czy to wogóle prawda...?????????to mój pierwszy środek pływajacy więc jestem nieobeznany w tym temacie....

Baaardzo srednii...Każda łódz inaczej się zachowuje... Ma inne parametry, a przede wszystkim kształt dna... I to jest ważne...

Jak chcesz pływać na dużych rzekach, to odradzam elektryka.. Jak już napisano, szukaj czegoś między 6 a 10 KM (producent zaleca 8-10 KM). Gdzieś sam musisz znaleźć kompromis miedzy jakością (rocznikiem) i mocą a ceną..

Gdzieś cos takiego znalazłem.. Nie napawa optymizmem :D

• 0

Jak juz bylo wielokrotnie mowione...

Kazda jednostka plywajaca ma jakis optymalny do swoich gabarytow silnik.

Mozna oczywiscie zakladac mniejsze silniki ale nalezy sie liczyc z tym, ze bedzie sie plynac powoli a silnik przez wieksza czesc czasu bedzie musial pracowac na pelnych obrotach.

Trzeba tez brac pod uwage, ze pogoda moze sie pogorszyc a wtedy byc moze w ogole straci sie manewrowosc.

Z drugiej strony sa rozne preferencje...np. ktos chce w ciszy poplywac sobie po jakiejs zatoczce albo niewielkim jeziorku...

W przypadku duzych rzek predzej czy pozniej bedziesz kombinowal nad przemieszczaniem sie na dlugich dystansach.

Mozliwosci finansowe sa wazne, przy podanej kwocie musisz po prostu skoncentrowac sie nad zdobyciem uzywanego silnika w jak najlepszym stanie o mocy rzedu 8KM.

I jeszzce jedna rzecz - przed wyborem warto rozejrzec sie w mozliwosciach serwisowania silnika w swojej okolicy...

Gumo

• 0

Czesc kolego mi106

Wlasnie szukam podobnego modelu silnika jak Ty.Skorzystalem z info od tornado kierowanego do Ciebie i zadzwonilem do Krzyska.Normalny gosc .Ja raczej na pewno kupie od Niego silniczek.Jak jeszcze nie dzwoniles to probuj.Na pewno wybierzesz cos co Cie bedzie interesowac.Pozdro :mellow:

• 0

tak się składa że właśnie nabyłem silnik...właśnie ten z polecenia TORNADO....byłem w trasi i zajechałem do gościa na miejsce do domu....i sfinalizowaliśmy sprawę....jak na razie wszystko spoko....mozna się z nimi dogadać...rzeczowi goscie ...potrafią doradzić....polecam ten kontakt...:D w sobotę pierwsze wodowanie :):):D

• 0

spoko...przyjechałem do domu kilka godzin temu....w sobotę ruszamy na wode....to w niedziele cos napisze....wziąłem mercury 4km dwusuwa....maja teraz też mercury 4km w 4suwa...i ten sam rok 2005... bardzo ładny silniczek...nie wziąłem go tylko dlatego bo nie ma wewnetrznego zbiorniczka paliwa...i nie mozna go przechylac we wszystkie strony:(