Skocz do zawartości

Pomoc w wyborze sprzętu (wklejanka i kołowrotek)

Ostry

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak w temacie, jakiś już czas staram się wybrać coś dla siebie z ogromnej ilości sprzętu na naszym rynku, przeczytałem już wszystko co było jednak ciągle mam wątpliwości

co do wyboru i podjęcia decyzji.

Szukam wklejanki która obsłuży przynęty na główkach od 7 do 25 gr, takimi łowię najczęściej, długość min. to 2,6 - 2,8, łowię z brzegu więc wydaje mi się to wartością optymalną.

Na zakup mam około 300 zika więc w grę wchodzi raczej klasa średnia :(, na razie mam na oku 2 kije i proszę o pomoc w wyborze najlepszego kolegów którzy mieli okazje z nich korzystać,

ewentualnie czekam na propozycje z tego przedziału cenowego.

- Dragon Millennium Power Jig 2,85m 5-25g lub ewentualnie dołożę i Team Dragon 2,6m 7-28g

- Shimano Catana BX Super Sensitive 2,7m 7-28g

Co do kołowrotka do wacham się tylko między Ryobi Zauber 3000 lub 4000 lub Spro Red Arc 10400, chociaż ostatnio coraz więcej słyszę o nowości od Okumy, Trio, czy używa ktoś

tego kręcioła ?? Jak wrażenia ?

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi, pozdrawiam.

Napisze cI tak...

Nie jestem sprzetowym onanista i nie bede sie rozpisywał. Inni koledzy z forum Ci to wyjasnia. Widze ze chyba łowisz w Wisle?

Jesli tak to szczerze Ci napisze ze nie znam w swoim gronie człowieka ktory łowi wklejanka w Rzece Wisle. No chyba ze chcesz cwiczyc okonie lub 30cm sandaczyki ale watpie - patrzac na przynety.

Tak głównie Wisła chociaż w tym roku wysokie wody powodziowe zepchnęły mnie na ujściowy odcinek Narwii, jest tam znacznie spokojniej, więcej zastoisk i cofek za powalonymi drzewami,

teraz łowię kiejm 15-40 gr. na Wisłe jest odpowiedni do cięższych główek, na Narwii przy lżejszych główkach czyje jak bym łowił kijem od szczotki.

Długo zastanawiałem się spinning vs. wklejanka, do wyboru tej drugiej pchnęły mnie doświadczenia z połowów na spinn delikatnym pikerem do 30 gr. kilka lat temu. Szukam ciągle odpowiedniego

wędziska więc Wasze cenne rady i doświadczenie napewno pomogą mi wybrać odpowiedni kij.

Ze spinningów widziałem dla Siebie: Team Dragon 2,75m 10-28g lub Shimano Beast Master Spinning BX 270 M ale skupiłem się na wyborze szukaniu wkeljanki co jak widać było błędem :D

Załączę zdjęcie mojej ulubionej miejscówki z tego roku, przedstawi trochę charakter łowiska:

post-3924-1348914965,5325_thumb.jpg

post-3924-1348914965,6964_thumb.jpg

@Ostry ja Ci podam coś konkretnego bo wybór wędziska w tym przedziale cenowym filozofii żadnej nie wymaga.Bardzo proszę:

- http://www.wobek.pl/shakespeare-ugly-stik-custom-gr-medium-c -294_33_234_146_212.html?osCsid=74425983917d7ae7b5068ca8569f 89] -http://www.wobek.pl/shakespeare-ugly-stik-custom-gr-medium- c-294_33_234_146_212.html?osCsid=74425983917d7ae7b5068ca8569 f89[/url]

- http://www.wobek.pl/shakespeare-ugly-stik-custom-graphite-30 0m-1025g-p-910.html?osCsid=74425983917d7ae7b5068ca8569f89

Dla mnie te wędki to najlepszy stosunek jakości do ceny.Jeżeli chodzi o moc to na pewno mają zapas, jeżeli troszkę lżej i bardziej uniwersalnie to bierz ten drugi.

Pozdrawiam!

Używam teraz wklejki Konger Maxim Killer do 45g.Czuła,z wyczuwalna mocą ale ja sprzedaje bo do łowienia większych ryb niestety sie nie nadaje.Dolnik nie pracuje co w przypadku silnych nurtowych ryb jest podstwą.Te Ugly Sticki sa dobrym wyborem.Pomacaj i zdecyduj.

• Like 1

ja Ci podam coś konkretnego bo wybór wędziska w tym przedziale cenowym filozofii żadnej nie wymaga.

Na mój gust to właśnie w tym zakresie cenowym najtrudniej jest wybierać, bo w zależności od zastosowań szukamy różnych wędek, a dystrybutorzy powtarzają tylko mantrę XFast, IM1500100900, ugięcie szczytowe; właściwy spinning za 300 zł trudniej jest wybrać na odległość niż wędkę od rodbuildera, który zazwyczaj zna swoją ofertę i potrafi wytypować konstrukcję najlepiej trafiającą w potrzeby zamawiającego.

Ugly Stiki to pewny, bezpieczny wybór, aczkolwiek trudno je uznać za idealne narzędzia do finezyjnego dżigowania...

@Ostry, jak Ci wpadną w ręce - pomacaj spinningi MAX Empire Spin do 30 g. Masz tam czułą szczytówkę i moc w naprawdę tęgim dolniku, ale jednak jest to jednolita konstrukcja. Miałem kiedyś taki, trzymetrowy, i świetnie się sprawdzał właśnie w łowieniu przynętami z podanego przez Ciebie zakresu, był zaskakująco solidny jak na produkt jakiejś - przynajmniej dla mnie - firmy krzak z napisem IM10. Pamiętam, że gdy go kupowałem, pozostawił w pokonanym polu las Dragonów, Kongerów i innych Cormoranów w podobnej cenie.

Dzięki @chub norris za propozycje, znalazłem ten kijek MAX w sieci za nieco ponad 300 złoty z twardą tubą ochronną w komplecie, w sobotę jadę do sklepu i jeśli coś będzie mi leżało

w ręku to kupie od razu, jak nie zostanie zamawianie przez neta.

Wracając do tematu to mogę powiedzieć tak:

wklejanka dragon millennium - tragedyja.

ciężka - i u mnie po 5 wyjazdach na złączce pękł blank.

Co do Ugly sticka- jestem zadowolony, kilka rybek już na niej wyciągnąłem, czuły i z potężnym zasobem mocy.

Jedyną wadą według mnie to waga kijka. Po całym dniu

nadgarstek zmęczony :angry: :angry:

Ale jeżeli chodzi o kijek do 3 stówek to polecam ugleja stikera

powodzenia w macaniu kijków :mellow: :mellow: :mellow:

Z.H.

Kij już kupiłem, po wizycie w kilku sklepach i misji zapoznawczej połączonej z macaniem wybór padł na Technium Diaflash CX 270 M 10-30g, kij jakoś dobrze leżał mi w ręku, przez chwile wachałem się między tym, a Diaflash ST-A ale mam nadzieje ze podjąłem dobry wybór :D

Teraz zostaje kwestia młynka, chciałem zapytać czy Ryobi 3000 jest dużo mniejszy niż takiej samej wielkości shimano, oprócz

allegro nie nigdzie tego młynka...

Posiadam techniuma tylko że 2,40 c.w. 10-30

bo często łowię z łódki.

Myślę że jeżeli chodziło Ci o szczupakówkę to dobry wybór.

Jeżeli o sandacza to raczej nie bałdzo <_<

Kijek bardzo fajnie miota przynęty i pięknie się gnie

pod rybą.

Jakość wykonania bardzo dobra i stosunek ceny doskonały.

Jeżeli natomiast mówimy o sandałach to zbyt miętki a akcja

raczej medium niż fast.

Co do młynka wybieraj sprawdzone modele. Ryobi nie posiadam więc nie będę snuł opowieści natomiast gorąco polecam TICa

libra 3000 którą ciężko jest dostać ale się zdarza na allegro a młynek jest po prostu super.

Lub jakiś model shimaniaka zaczynając chociażby od wersji technium :mellow:

Pozdrawiam

Z.H.