Skocz do zawartości
  • 0

ŁOWIENIE W ZIELSKU

Friko

Pytanie

Drodzy Jerkbaitowicze,

Nenufary i inna wodna roslinnosc zaczyna juz wygladac na powierzchnie wody, i niedlugo pokryje znaczne połacie naszych jeziorek i starorzeczy. Wiadomo że w tym zielsku, w cieniu liśći grążeli, łodyg rdestnicy, osoki, moczarki będą czaić się niedługo szczupaki i okonie.

Mam do Was pytanie, i zapraszam do dyskusji na temat, jak dobieracie się do rybek w takich warunkach? W szczególności, jakie antyzaczepowe rozwiązania stosujecie [kiedyś np. czytałem gdzieś o wędkrzu który wsadzał woblera w prezerwatywe, i tak rzucał, i chyba nie był to żart]. Może ktoś z Was ma doświadcznia np. w łowieniu na nieobciążone imitacje rosówek i innych robali z hakami wbitymi w korpus, albo np. na tzw. carolina rig czy texas rig.

Zapraszam do wymiany wiedzy!

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 61
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

@Pitt, dzięki za fotki. Mam pytanie... jak oceniasz skuteczność zacięć przy takim zbrojeniu?

Widzę, że ciekawy wątek. Pominąłem go po powrocie i muszę nadrobić zaległości.

Phala, skuteczność zacięć jest 100%. Trzeba jedynie wykonać dość energiczne zacięcie. Łowiłem tak zbrojonymi gumami i wszystko jest OK. Zresztą ... cały świat tak zbroi senko i javallony.

Można zastosować jeszcze inne zbrojenie. Spróbuję to jutro znaleźć.

Pozdrawiam

Remek

• 0

jezeli chodzi o skutecznosc zaciec, to mam dwa skrajne doswiadczenia i pomiedzy nimi nic posredniego:

1. jezeli ryby zeruja agresywnie i inhaluja przynety to zaciecia sa bardzo skuteczne

2. jezeli ryby zeruja slabo i gryza bardzo ostroznie, to zaciecia sa nieskuteczne i potrzebna jest pewna modyfikacja

modyfikacja ta polega na zamontowaniu drugiego (mniejszego) haka typu offset w tylnej czesci przynety tak, aby ryby atakujace softjerka za ogon tez byly zacinane, stosowanie dodatkowej kotwicy mija sie z celem, poniewaz chcemy lowic w zelsku a nie tam, gdzie nic sie nie czepia (fotka moze wieczorem?)

wogole bardzo wazne jest aby stosowane haki byly bardzo dobrej jakosci, byly bardzo ostre i zeby byly typu wide gap, czyli mialy gleboko wyprofilowane kolanko, dzieki takiemu glebokiemu profilowi, ryba przygryzajaca wabik uwalnia gume (zamontowana texposed) od grota haka - zamontujcie przynete tak jak zdjeciach i scisnijcie palcem grzbiet gumy i kolanko haka a zobaczycie o czym mysle

• 0

Witajcie,

Sa różne zielska i w różnym stopniu zakrzaczone sa nasze łowiska. Ja często łowię w grążelach, bo tak lubię, Najcześciej używam długiej 12 cm wachadłowki z bardzo ciękiej blachy, taka przynetą dość łatwo manewrowac miedzy roślinnością a jej skutecznośc jest juz tradycyjna. Drugą przynetą, ktora sprawdza sie świetnie jest złoto-zielony popper Salmo, ale faktyczmnie zacięć na tej przynecie mam mniej. W ubiegłym roku obławiałem w/w popperem dużą i płytką zatokę na Wigrach i co ciekawe lowiłem wyłącznie okonie w granicach 15-22 cm. Jednak Wigry słyną z braku szczupaków więc niepowinno to dziwić.

jerzy

• 0

Cześć,

Mam różene sposoby połowu w zielsku ale wszystko uzależnioniam od struktury danej miejscówki. Wyróżniam dwa przypadki:

1. lustro wolne od zielska - niewielka przestrzeń między zielskiem a lustrem wody (dno mocno zarośnięte) - od 30cm do 1,5m. W takim przypadku stosuję kilka przynęt: Jacka bawiąc się nim na powierzchni wody (niekiedy wręcz w miejscu), fatso cranka (chociaż za tą przynęta zbytnio nie przepadam), mass maraudera oraz na końcu gumy uzbrojonej systemem Carolina Rig. Ostatniego systemu używałem podczas połowów w Szwecji w bardzo płytkiej zatoce. Do tego używałem gum Javallon oraz haków Gamakatsu i odpowiednich odważników. Kilka zdjęć poniżej. System ma tą zaletę, że przynęta bez obciążenia chodzi bardzo naturalnie, obszernie. Jeśli założyć tradycyjną główkę praca jest już inna. Odważniki dobieram do głębokości łowiska. Używam od 1/4 oz. do 1oz. Zastosowanie takiej metody ma jeszcze jedną dobrą cechę. Po braniu ryby przynęta bardzo często przesuwa się na lince przyponu do góry - ryba wisi na samym haku. Tylko należy pamiętać by hak wiązany był do przyponu. Wszelkiego rodzaju agrafki, czy krętliki uniemożliwiają przesunięcie się przynęty. W przypadku brania należy wykonać bardzo energiczne zacięcie (uważajcie byście nie wypadli z łodzi).

2. lustro porośnięte - w tym przypadku używam ciężkich stickbaitów i wędek o bardzo dużej mocy - min 120g i plecionki 40 lbs. Taki zestaw daje mi pełną kontrolę nad przynętą i nad wszelkimi zaczepami. Stickbait np. massmarauder wspaniale omija wszelkie zarośla, a jeśli coś złapie na kotwicę to i tak można go dalej prowadzić. Nie używam mniejszych powierzchniowców bo one zdecydowanie łatwiej czepiają się wszelkich wystających roślin. Zabawa jest przednia. Stickbaita nie prowadzę tylko ściągając jak typową przynętę walk-the-dog. Bawię się nią, więc jedno przejście przynęty może trwać nawet kilka minut. Zatrzymuję go i wykonuję delikatne drgania (duża częstotliwość ale bardzo delikatne). Wygląda to dak jakby ryba drżała na lustrze wody (dużo kółek odchodzących od przynęty). Mocniejsze rytmiczne szarpnięcia bez przesuwania przynęty to po prostu plusk grasującej drobnicy itd. Dużo hałasu na lustrze wody. Metoda sprawdzona - ryby wychodzą.

Nie stosuję żadnych wormów. Po prostu uważam, że w naszych warunkach są o wiele bardziej skuteczne są inne przynęty. Generalnie wormy rzuca się do wody i delikatnie jiguje w miejscu wygląda to dla nas troszkę śmiesznie ale jest to jeden z najbardziej skutecznych metod połowu bassów.

0011.jpg

0021.jpg

0031.jpg

0041.jpg

0051.jpg

0061.jpg

0071.jpg

• 0

Tak Pitt. No i właśnie w przypadku szczupaków wydaje mi się, że carolina rig jest lepszym rozwiązaniem. Chociaż powiem Tobie szczerze, że planowałem sobie zrobić takie przypony od razu z ciężarkami. W Szwecji łowiłem również zupełnie bez obciążenia. Zakładałem samą gumę na hak. Przynęta służyła mi do wolnego prowadzenia na płytkiej wodzie (na lalusiowym - dla obeznanych).

Pozdrawiam

Remek

• 0

Ja również wbijam w brzuch ale wtedy uzyskuje inny ruch przynęty. Tak więc operując odpowiednio ciężarkami zmieniasz charakter pracy gumy. Jeśli włożysz ołowiany ciężarek do środka to przynęta bardziej lusterkuje, a troszeczkę mniej zamiata ogonem (tylko pracuje 1/3). W przypadku odseparowania ciężaru praca zaczyna się, w przypadku Javallona, już od głowy :mellow: Przynętami tymi również łowiłem stosując zwykłe główki. Dobrze było, tylko jednorazowo. Po dwóch, trzech wyciągniętych szczupakach przynęta była całkowicie nie do użytku.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Dałem szanse tym blaszkom w weekend, na łanach moczarki wychodzących az na powierzchnie wody - mozna tym rzucac spokojnie nawet wnajwieksze i najbardziej skotlowane zielsko, zero problemow. Niestety ryby znowu brały na co innego :wacko: ale wierze ze w koncu cos na ta blaszke zlowie... przeiz to musi byc dobre :unsure:

• 0

heh spostrzezenia sa takie ze przynety bardzo ladnie przechodza przez zielsko dobrze pracuja ale.....

nie sa skuteczne i to najwiekszy problem i nie wiadomo dlaczego, moze szczupak siedzacy w roslinnosci nie nastawia sie na obserwowanie powierzchni tylko przestrzeni obok lini bocznej.... nie wiem....

Mam pytanko co to te Carolina Rig Texas Rig itp? Domyslam sie ze Amerykanskie zbrojenia gumy ale bylbym wdzieczny gdyby to ktos opisał :mellow:

z gory dziekuje

• 0

Mam pytanko co to te Carolina Rig Texas Rig itp? Domyslam sie ze Amerykanskie zbrojenia gumy ale bylbym wdzieczny gdyby to ktos opisał :mellow:

z gory dziekuje

Zobacz troszeczkę wyżej w tym wątku są rysunki systemu zbrojenia Carolina i Texas. Wiadomość utworzona przez Friko.

pozdrawiam

Remek

• 0

Najlepsza przynęta na takie łowisko to poper 5 cm jaxona malowany na okonia :lol: :lol: .W tym sezonie złowiłem na niego grubo ponad 20 szczupłych i kila garbusów :huh:

Ma jedną kotwiczke z chwostem ,tak więc nie łapie się wszystkiego nie łudżmy się tylko .że o nic się nie zaczepi :angry: :angry:

I jeszcze jedno im mniej wystaje kotwiczka tym więcej jest pustych brań :angry: :angry:

P.S.ŁADNE SZCZURY

poperowiec

• 0

Najlepsza przynęta na takie łowisko to poper 5 cm jaxona malowany na okonia :lol: :lol: .W tym sezonie złowiłem na niego grubo ponad 20 szczupłych i kila garbusów :huh:

Ma jedną kotwiczke z chwostem ,tak więc nie łapie się wszystkiego nie łudżmy się tylko .że o nic się nie zaczepi :angry: :angry:

I jeszcze jedno im mniej wystaje kotwiczka tym więcej jest pustych brań :angry: :angry:

P.S.ŁADNE SZCZURY

poperowiec

no wlasnie, ja sie zastanawialem czy nie dostalem jakiegos wybrakowanego poppka.. takze mowisz ze lowny jest ok:) bede go testowal w nastepnym sezonie.

• 0

Kolego daje Ci moje błogosławieństwo :lol:

choć napewno go nie potrzebujesz :lol:

tak na serio życze Ci wspaniałych wrazeń z tą przynętą bo jaxo... nie jest firmą cieszącą się uznaniem i w pełni to potwierdzam sam się przejechałem na ich bublach(profix). :angry: :angry: :angry:

ale ten 5 cm poper bije na łeb sal... rap... a to jest już wynik i myślałem podobnie ,że trafiłem egzemplarz unikatowy i dokupiłem jeszcze 2 i to samo znowu brały. :mellow:

Powodzenia w nowym sezonie również czekam.

poperowiec

• 0

@bassy, przeczytaj sobie caly ten watek raz jeszcze a stwierdzisz, ze wypowiedzi remka i moje sa postami z doswiadczenia a nie z katalogow, wszystkie przytoczone sytemy i przynety dzialaja w okreslonych warunkach

znajdziesz tu fotki z montowaniem hakow tak detaliczne, ze az boli, opisalismy jak prowadzic przynety i dlaczego, co zrobic zeby je dowazyc i nie walczyc z zielskiem ... masz opor informacji, musisz je tylko wykorzystac