Skocz do zawartości
  • 0

Moja miejscówka - nauka czytania wody

coma

Pytanie

Za sprawą poniższego artykułu popełnionego przez Jokera wpadł mi do głowy pewien pomysł.

http://jerkbait.pl/topic/69782-artyku%C5%82-echo-dna-rzeki/

Chciałbym by w tym wątku osoby zainteresowane nabyciem umiejętności "czytania" wody (takie jak ja ;) ) dodawały zdjęcia interesujących ich miejsc na rzekach. Fotki mogłyby być okraszone próbą samodzielnej interpretacji zawirowań lub prośbą o pomoc doświadczonych kolegów. Oczywiście brzegi można a czasem nawet trzeba wyretuszować by nie zdradzać potencjalnie obiecującego stanowiska. Niech to będzie taka szkółka z ćwiczeniami dla uczących się oraz miejsce wymiany własnych spostrzeżeń dla starych wyjadaczy ;)

Jeśli ktoś "obstukał" ciekawe miejsce ciężkimi główkami bądź też napłynął na nie z echosondą to prośba o niezdradzanie informacji o rzeczywistym ukształtowaniu dna tylko sfotografowanie tafli wody nad nim. Będzie to dobry test na "czytanie" wody dla forumowiczów, którego wynik na końcu można będzie porównać z rzeczywistością.

Edytowane przez coma
  • Like 16

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Dobra opcja. Ja swoją drogą polecam tak jak polecił Robert w swoim artykule. Pstrykać foty przy niskich i wysokich stanach, a do tego najlepiej z takiej samej perspektywy. Do tego oczywiście przyglądać się wodzie, kierunkom rozmywania się prądów i wszystkiemu co jest związane z hydrodynamiką. Na postawie obserwacji, można nawet wytypować miejscówkę, która po jakimś czasie stanie się atrakcyjna.

post-50649-0-32002300-1455879148_thumb.jpgpost-50649-0-54846000-1455879156_thumb.jpg

Edytowane przez gutekjelonki
  • Like 12

• 0

Ja ostatnio będąc nad Wisłą zastanawiałem się nad miejscami z zagęszczonymi drobnymi zmarszczkami zaznaczonymi poniżej. W ich okolicy pojawiały się też co jakiś czas wiry ale fotka tego nie wyłapała. To znak dołków czy raczej górek?

dae67bb7d10f3ef60b477780cf747d99.jpg

I to samo zdjęcie bez zaznaczonych miejsc. Sory za jakość ale było robione telefonem. Mam nadzieję, że coś widać.

674800dae4a945b2f4817fcb9733f4b8.jpg

Edytowane przez coma

• 0

Świetny pomysł. Może, żeby wątek był czytelny, przyjmijmy zasadę, że potencjalnie dobre stanowiska będziemy zakreślać na zielono, a miejsca gdzie raczej ryb nie będzie na czerwono.

Temat bardzo ciekawy, nie tylko dla początkujących wędkarzy, ale myślę też, że skorzystają z niego ci bardziej doświadczeni.

• Like 2

• 0

@Gutekjelonki

Jeżeli to jest to miejsce o którym myśle to teraz wygląda zupełnie inaczej. ....

Prawie to miejsce ;) Blisko, ale nie ten port.

Z kolei na drugich Twoich fotach widzę super przelew, który zawsze mnie ciekawił jak wygląda przy niżówce  :) W tym roku muszę nawiedzić te stare miejsca.

ps. Jeśli posiadasz więcej fot tej okolicy przy niżówkowym stanie, to będę wdzięczny za przesłanie na priv ;)

• 0

Ja ostatnio będąc nad Wisłą zastanawiałem się nad miejscami z zagęszczonymi drobnymi zmarszczkami zaznaczonymi poniżej. W ich okolicy pojawiały się też co jakiś czas wiry ale fotka tego nie wyłapała. To znak dołków czy raczej górek?

dae67bb7d10f3ef60b477780cf747d99.jpg

I to samo zdjęcie bez zaznaczonych miejsc. Sory za jakość ale było robione telefonem. Mam nadzieję, że coś widać.

674800dae4a945b2f4817fcb9733f4b8.jpg

Lekkie "zwarki" może byc na dnie kamienna łaszka ,rafka coś w tym sęsie na dołek mi to nie wygląda nie taki układ wirów...To tak na Oko co widzę lepszy obraz po zbadaniu Jigiem ;)

Edytowane przez Greg #2
  • Like 3

• 0

Analogiczne porównanie z Bugu. Na zdjęciu z mgłą widać krzaczki w wodzie. Zaraz za krzaczkiem był pół metrowy dołek i miałem ładny kilku sekundowy odjazd na hamulcu. Ostatnia fota pokazuje układ dna jaki panuje w tych rejonach rzeki. Żwirek, muszle i raczej płaskie dno. Zdjęcie zostało zrobione zza wyspy, która jest na dwóch zdjęciach z wyższą wodą z lewej strony.

post-50649-0-24260300-1455916472_thumb.jpgpost-50649-0-81360100-1455916482_thumb.jpgpost-50649-0-66226000-1455916494_thumb.jpg

Drzewo w poprzek nurtu z dołkiem pod spodem. Super miejsce ;)

post-50649-0-31021300-1455916566_thumb.jpg

Przykosa w przerwanej klatce z mocno kręcącą wodą. Czerwone linie, to układ rozchodzenia się nurtu. Duży boleń stał w zielonym polu, tam gdzie woda najbardziej kręciła i w moim zamyśle, żerowała drobnica. Za kantem przykosy, czyli poniżej wszystkich czerwonych znaków, woda martwa.

post-50649-0-62675400-1455917169_thumb.jpg

• Like 5

• 0

@Gutekjelonki

Jeżeli to jest to miejsce o którym myśle to teraz wygląda zupełnie inaczej. Kopara w zeszłym roku rozjechała brzegi i zrobiła teraz kanał. Miesiąc temu miejsce wejścia wyglądało tak:)

To prawda. Jeden brzeg wyregulowany na cacy. Tydzień temu połaziłem i po rozdeptywałem troszkę te gładkie brzegi.

• 0

Temat zaproponowany przez autora miał w zamyśle być też okazją do zabawy w opisywanie co przypuszczalnie pod wodą bulgocze :) dlatego mam jeden fajny obrazek do zinterpretowania dla młodych i starych wyjadaczy :) Czy ta miejscówka jest ciekawa , jak kształtuje się dno , czy są dołki, płycizny , zawady ? itd...

Niebawem wstawię foto z maksymalnej niżówki na tym odcinku :)

4423580_Q.jpg

• Like 4

• 0

Ja o pasiakach i ustawicznym towarzyszu, szczupaku.
Oj, wiele bym znalazł takich zdjęć... Ale pokażę tylko dwa typowe, ponieważ póki co, ich tutaj nie ma. Z biegiem czasu człowiek, to taka bestia, że uczy się CZYTAĆ między wierszami i uważam, że żaden z kolegów nie będzie się tą wiedzą chciał podzielić, m.in. z szacunku dla tych kolegów, którzy jeszcze tego nie posiedli, lecz niechybnie sami do tego dojdą i sprawi to niepomierną radość.  Czas spędzony nad wodą i otwarty umysł, wreszcie najmniejsza zmarszczka w dużej rzece da okonia. :) Choć jeśli miałbym coś komuś zielonemu poradzić, to będą to próby czytelnicze i ich weryfikacje na małych ciekach, a później... Wystarczy zmienić skalę. 

Zjadłem zęby na rzecznych garbach i jadł będę je dalej. Co do cyfr, to oznaczają kolejność wydłubywanych ryb, nic ponadto, sporządzałem to na swojego bloga wędkarskiego (lewostronny dawido).

post-49884-0-34608900-1456006283_thumb.jpg

post-49884-0-70031900-1456006295_thumb.jpg

post-49884-0-13500500-1456006309_thumb.jpg

Edytowane przez Dawido
  • Like 3

• 0

Dziękuję Panowie - właśnie o to chodziło. Super, że będzie można zweryfikować interpretację niektórych z Waszych miejsc z rzeczywistym stanem niżowym. Sam postaram się zasilić wątek zdjęciami ciekawych miejsc z Sanu bo właśnie dziś dojechałem w Bieszczady i w poniedziałek planuję pierwszy raz w swojej krótkiej karierze zapolować na pstrąga. Na pewno znajdę tu ciekawe miejsca do obfocenia.

Edytowane przez coma