MRTNZ Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Kupujemy, sprzedajemy, zbieramy... Zastanawiam się, jaka według Was jest optymalna ilość zestawów baitcastingowych? Ile i jakich zestawów macie, żeby obsłużyć całe spektrum (albo wybrany zakres) zastosowań? Tylko bez zbieractwa proszę;-) Tego trzeba się wzbraniać (może oprócz @Bob1, ale to inna historia;-)). Ja oscyluję w 5 - 7 zestawach - przy założeniu, że nie posiadam żadnego zestawu stałoszpulowego. Problem w tym, że co osoba, to inne podejście - a w wielu przypadkach mieszanina pomiędzy ruchomą a stałą szpulą. Napiszcie, jak Wy ten temat czujecie i w jaki sposób realizujecie swoje zakresy łowienia. Nie chodzi mi o konkrety pod względem szczegółów kija/młynka itd, bardziej klasa (UL, L, M, MH, H, XH) i zastosowanie (jig, wobler, żelazo, troll). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwanii Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) W moim przypadku cały arsenał zamykał sie w jednym zestawie UL przeznaczonym na okonie łowione za pomocą paprochów.Jedna wędka jeden kołowrotek teraz już multik i to wszystko czego mi było potrzeba.Powód prosty zazwyczaj łowie na jednym łowisku ewentualnie na takich które są bardzo podobne do siebie, nastawiam się tylko na jeden gatunek ryby i praktycznie jednym typem przynęty więc więcej mi nie potrzeba.Plus taki że cały sprzęt jaki posiadam udaje mi się zmieścić w małym plecaku i odpada problem braku miejsca a dodatkowo nie zastanawiam się jaki zestaw brać bo po prostu jest tylko jeden. Edytowane 19 Lutego 2016 przez Arwanii 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 W moim przypadku cały arsenał zamykał sie w jednym zestawie UL przeznaczonym na okonie łowione za pomocą paprochów.Jedna wędka jeden kołowrotek teraz już multik i to wszystko czego mi było potrzeba.Powód prosty zazwyczaj łowie na jednym łowisku ewentualnie na takich które są bardzo podobne do siebie, nastawiam się tylko na jeden gatunek ryby i praktycznie jednym typem przynęty więc więcej mi nie potrzeba.Plus taki że cały sprzęt jaki posiadam udaje mi się zmieścić w małym plecaku i odpada problem braku miejsca a dodatkowo nie zastanawiam się jaki zestaw brać bo po prostu jest tylko jeden.To muszę się spytać, co dokładnie składa się na Twój zestaw? Na pewno travel... Jaki i z czym sparowany??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwanii Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Przez dłuższy czas był to Konger aviator 2-10 g plus shimano Alivio 2500 pierwszy spin wiec nic specjalnego następnie był konger micros więc nieco kijek z wyższej pułki aktualnie po krótkiej przerwie z wędkarstwem uzbrajam sie w cast UL który ma sie składać z :Daiwa wise stream ulb 45-3 o cw 1,5-7g, o mocy 2-6 lbs i długości 134 cm w 3 składach plus prawdopodobnie dojdzie do tego Alphas Airzestaw na małe ciurki z przeznaczeniem pod okonia z zamiarem podawania mu małych wobków 3-5 cm.Tak wiec zawsze posiadałem jeden zestaw zawsze na okonia i to w zupełności mi wystarczało. Edytowane 19 Lutego 2016 przez Arwanii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 19 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Przez dłuższy czas był to Konger aviator 2-10 g plus shimano Alivio 2500 pierwszy spin wiec nic specjalnego następnie był konger micros więc nieco kijek z wyższej pułki aktualnie po krótkiej przerwie z wędkarstwem uzbrajam sie w cast UL który ma sie składać z :Daiwa wise stream ulb 45-3 o cw 1,5-7g, o mocy 2-6 lbs i długości 134 cm w 3 składach plus prawdopodobnie dojdzie do tego Alphas Airzestaw na małe ciurki z przeznaczeniem pod okonia z zamiarem podawania mu małych wobków 3-5 cm.Tak wiec zawsze posiadałem jeden zestaw zawsze na okonia i to w zupełności mi wystarczało.To się nazywa wysoka specjalizacja. Osobiście również najczęściej biorę do ręki zestaw UL - bo lubię takie łowienie i łowienie okoni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 A ja myslalem ze chlopaki macie tylko jedna odpowiedz: za malo... Pozdro, udanego weekenda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) Optymalna ilość zestawów BC? - To jest trudne pytanie:). Minimum 3 a maximum 4 może już wystarczyć Ale chwalcie się co tam macie Edytowane 19 Lutego 2016 przez PILOT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 W moim przypadku cały arsenał zamykał sie w jednym zestawie UL przeznaczonym na okonie łowione za pomocą paprochów.Jedna wędka jeden kołowrotek teraz już multik i to wszystko czego mi było potrzeba.Powód prosty zazwyczaj łowie na jednym łowisku ewentualnie na takich które są bardzo podobne do siebie, nastawiam się tylko na jeden gatunek ryby i praktycznie jednym typem przynęty więc więcej mi nie potrzeba.Plus taki że cały sprzęt jaki posiadam udaje mi się zmieścić w małym plecaku i odpada problem braku miejsca a dodatkowo nie zastanawiam się jaki zestaw brać bo po prostu jest tylko jeden.Ejjj..! a AntaresHG 2012??? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 (edytowane) ...delikatnie wyrwany do tablicy Jak mam luzik na swojej łodzi to 3 do 4 zestawy .Ale jak nie ma wyjścia (z powodu tłoku) zabieram jeden ale to będzie taki przeciętny/prostacki, średniak do 21g Edytowane 20 Lutego 2016 przez BOB1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwanii Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Ejjj..! a AntaresHG 2012???To mały nie istotny etap nie zdążyłem go nawet zamoczyć miał pracować z jerkówką jednak to nie dla mnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 19 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2016 Największa zaleta BC - jerkowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwanii Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Największa zaleta BC - jerkowanieNajwiększa zaleta Bc to frajda i darmowa nauka cierpliwości oraz pokory gdy staramy sie rozplątać kolejne gniazdo na szpuli 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kemot11 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Ja na razie mam tylko dwa zestawy w castingu HMG 7-21 g i Dragon Ultima Cast do 80 g i jak na Nasze wody w zupełności mi wystarcza, jednak rozglądam sie za czymś z górnym cw. 120. Jednak biorąc pod uwagę resztę forumowiczów będę jednym z nielicznych którzy mają tylko dwa zestawy. Obiecuję juz niedługo powiększę swój zestaw. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Panowie (Panie też;-)), nie chodzi mi o liczbę zestawów, które zabieracie ze sobą na jednorazowe łowienie - to zawsze jest ograniczone łodzią, towarzystwem (chyba, że ktoś ma wprawę we wrzucaniu zestawu do wody;-))) Sorski Bob, musiałem hahah). Chodzi mi o ten suchy dok, który utrzymujecie w rezerwie - 3, 4? Nie wierzę, że ogarniacie temat taką ilością... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Ja nie wiem skąd Ty wiesz, że ja właśnie wykonałem zestawienie stanu posiadania w zależności o do potrzeb/pomysłu (pomimo braku możliwości realnego zastosowania w praktyce ). Wyszło ...10 (nie liczę tego zgredziarstwa w szafie)...idę spać... Edytowane 20 Lutego 2016 przez BOB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Ja nie wiem skąd Ty wiesz, że ja właśnie wykonałem zestawienie stanu posiadania w zależności o do potrzeb/pomysłu (pomimo braku możliwości realnego zastosowania w praktyce ). Wyszło ...10 (nie liczę tego zgredziarstwa w szafie)...idę spać (to nie był dobry dzień dla mnie i mojej rodziny )Robson, to widocznie musiało być przeczucie. Cokolwiek się stało, mam nadzieję, że jutro będzie lepiej. Trzymaj się ciepło. Dziesięć to spora liczba... Pomijając zamoczenie w praktyce;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Hej.Czym jest zestaw?Czy musi być parą, czy mogą to być komponenty reużywalne? U mnie są to 3 kije i 2 kręcioły.Brakuje mi pokrycia w l-ul. Kije:Okuma black rock 213 5-25Ugly stick2 186 10-120?Blasxf 300 17-50KręciołyCitica 201g6- piszę z pamięciMetanium xt 2005 Niestety t3-air i megabass, chociaż piękne i kulturalne, jeszcze nie dla mnie.Spektrum ul-l pokryte stałoszpulowcem, tak już chyba zostanie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Jak nie czytałem JB miałem tylko jeden zestaw, od jerków max 70gr.teraz mam cztery.Otwieram szafę przed wyprawą i ten sam kłopot co zabrać?hmmm...Okoń czy szczupak?a może sandał i najciekawsze to,że ok.10lat temu miałem tylko jeden spin.do 30gr i było dobrze tylko szpule wymieniałem,z plecionki na żyłkę???? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 W ostatnim sezonie zrezygnowałem z UL w castingu i starając się ograniczać arsenał do potrzebnego zostało mi: StC LTBC68MXF + Quantum Tour mg 101StC LTBC711HMF + Curado 201dsvCTS Elite Tech Mag Spin 6'6" 30lb + Abu Record 41StC LTMU69XHF + Abu Revo Toro NaCl 51 Oraz zapasowe CC201DC i chociaż rzadziej już łowię z brzegu niż z pływadła to stojaka pilnuje AVC90MF2 w razie czego i leci do niego multik od lekkiego króciaka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Tomek chociaż zakres wagowy przynęt podałbyś dla ułatwienia - xzogę już mniej więcej opanowałem w oznaczeniach, ale StC to czarna magia, a szukać każdego z osobna..... ehh A już zupełnie miodek byłby, gdybyście z Ezehielem uwzględnili zastosowanie U mniepod szczupaka zestaw dragon ultima cast 40-80g 198cm+ zillion + plecionka 40lb -> głównie duże gumy, czasem jerk pod sandacza okuma black rock 10-35g 213cm + Lew's + plecionka 30lb -> gumy, sporadycznie wahadło czy wob i znowu szczupak: Rozemeijer 60-120g 210cm/?/ + okrąglak Abu + plecionka 60lb -> sebile magic swimmer 120g i jerk od Mela Zestawy trochę się zmieniały; choć myślę, że w sezon wejdę własnie z takim składem i zastosowaniem.2015 r to głównie szczupak z Ultimą i STXem.A że cast wciąga, zrobiły się trzy zestawy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) To ja podam z zakresami Lamiglas xp781 3-7gr 8lb + Curado 51 + avail 1,6mm z żyłką / youmeya z plecionkąSt.C 3S63MLXF 2-12gr 8lb + Curado 51 + youmeya St.C LTBC68MXF 7-18gr 14lb + Citica 201E + availTalon 60MXF 7-21gr 20lb + Tatula 103 ShlLamiglas XL703C 5-18gr 17lb + Calcutta 101XT Ten zestaw jest mi zbędny, ale trzymam dla kobity W planach na ten rok uzupełnienie arsenału o 2 kijki.....bo multiki już są Phenix FX601 1-7gr 6lb + CC51SS + avail 1,4mmXzoga 8kg lub Gawas GB 120X-J61 lub Talon Musky64HM 30lb + Zillion 100SHLA (zestaw 30-70gr) Tymi zestawami ogarnę wszystko co mnie interesuje, od woblera, przez żelastwo po jigi.....od UL do H PS W szafie jest jeszcze C3 5601 zaplanowany do kija 2,4m 30lb z myślą o sumie, ale to plan na przyszły rok. Edytowane 20 Lutego 2016 przez minecjusz 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Dość lekko...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Tomek chociaż zakres wagowy przynęt podałbyś dla ułatwienia - xzogę już mniej więcej opanowałem w oznaczeniach, ale StC to czarna magia, a szukać każdego z osobna..... ehh Ok i tak na życzenie: StC LTBC68MXF (14lb 7-18gr) + Quantum Tour mg 101 - z grubsza gumowo ołów + 3-5cali: okoń na grubo, sandacz, szczupak na lekko, ale również top watery, lekkie jerki i softjerki StC LTBC711HMF (30lb 14-56gr)+ Curado 201dsv - typowy flipping do łowienia basów po hamerykańsku a u mnie większa guma za szczubełkiem, gama przynęt stawiających opór w wodzie oraz jerki, które prowadzę dłuższymi slidami CTS Elite Tech Mag Spin 6'6" (30lb 25-80gr) + Abu Record 41 - moja flagowa jerkówka, zastosowania chyba nie ma co drążyć StC LTMU69XHF (80lb 85-227gr) + Abu Revo Toro NaCl 51 - przynęty określane jako duże na łowienie freshwater, u osób postronnych budzi przerażenie jeszcze większe po użyciu niż po zobaczeniu. Oprócz ogłuszania szczupaków posłuży w przyszłym sezonie do sumowego trola jak starczy czasu. Oraz zapasowe CC201DC i chociaż rzadziej już łowię z brzegu niż z pływadła to stojaka pilnuje AVC90MF2(12lb 7-21gr - rzeczny uniwersał) w razie czego i leci do niego multik od lekkiego króciaka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Ja z takim arsenałem wchodzę w sezon 2016. 1. Team Daiwa SS Air + kijek własnego wyrobu na blanku muchowym Batson #2, dł. 6'6", cw do 4,5 gr, żyłka 3 lb-UL do łowienia okoni na jigi(pierzaki)i gumy(paprochy do 3,5cm) na główkach do 4 gr. 2. Shimano Curado 51E z availem i magnetykiem + kijek własnego wyrobu na blanku muchowym #5, dł. 2,4 m, cw. do 10 gr.Żyłka 5 lb.Zestaw UL do połowu okoni,jazi i kleni na gumy, wormy i małe woblery do dł. 5 cm 3. ABU Revo LT + Abu Garcia Hornet stinger 6'3" ,1/8-1/2 oz. Fluorocarbon 0,16.Zestaw do łowienia na przynęty gumowe na główkach do 8 gr, małe obrotówki i wahadełka-również zestaw UL na okonie i pstrągi. 4. Team Daiwa Liberto Pixy PX68L + ABU Garcia Hornet Stinger 6'6" 3/16-3/4 oz.Żyłka 12 lb, na drugiej szpulce plecionka 10 lb-zestaw do łowienia woblerami do 8 cm o do drop-shota. 5. Shimano Curado 201E7 + avail+ rozetka avail + Fenwick HMX 8'6", 1/2-1 1/2 oz.Plecionka 14lb. Zestaw do połowu na przynęty gumowe na główkach od 8 do 25 gr na dużych rzekach (Odra ,Warta)-opcjonalnie fabryczna szpulka do cięższych przynęt (plecionka 20 lb) 6. Team Daiwa Zillion 100 SHLA +szpulka I,Ze Factory PE long cast+ Phenix Recon PHX-715C 7'1", 3/8-1 1/2 oz.Żyłka 14lb -zestaw do połowu boleni i szczupaków na dużych rzekach na woblery i gumy. Do Zilliona podpinam jeszcze kijek ST.C Triumph 8'6"1/2-2 oz, ale wtedy zakładam oryginalna szpulkę z plecionką 20 lb.To mój zestaw na jesienne sandacze na rzekach. 7. Daiwa Procaster Tournament 100 BL + SG MPP 183 cm, do 75 gr. Plecionka 26 lb.-zestaw do jerkowania. Za szafą stoją jeszcze kijki Pinnacle do 21 gr i berkley do 17,5 gr, czekają na swoje "nawijarki" Edytowane 20 Lutego 2016 przez proraf 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwanii Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Proraf masz naprawdę niezły arsenał jeśli chodzi o cast UL 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi