Skocz do zawartości

Optymalna ilość zestawów BC

MRTNZ

Rekomendowane odpowiedzi

Kupujemy, sprzedajemy, zbieramy... Zastanawiam się, jaka według Was jest optymalna ilość zestawów baitcastingowych? Ile i jakich zestawów macie, żeby obsłużyć całe spektrum (albo wybrany zakres) zastosowań? Tylko bez zbieractwa proszę;-) Tego trzeba się wzbraniać (może oprócz @Bob1, ale to inna historia;-)).

Ja oscyluję w 5 - 7 zestawach - przy założeniu, że nie posiadam żadnego zestawu stałoszpulowego. Problem w tym, że co osoba, to inne podejście - a w wielu przypadkach mieszanina pomiędzy ruchomą a stałą szpulą.

Napiszcie, jak Wy ten temat czujecie i w jaki sposób realizujecie swoje zakresy łowienia. Nie chodzi mi o konkrety pod względem szczegółów kija/młynka itd, bardziej klasa (UL, L, M, MH, H, XH) i zastosowanie (jig, wobler, żelazo, troll).

• Like 2

W moim przypadku cały arsenał zamykał sie w jednym zestawie UL przeznaczonym na okonie łowione za pomocą paprochów.Jedna wędka jeden kołowrotek teraz już multik i to wszystko czego mi było potrzeba.Powód prosty zazwyczaj łowie na jednym łowisku ewentualnie na takich które są bardzo podobne do siebie, nastawiam się tylko na jeden gatunek ryby i praktycznie jednym typem przynęty więc więcej mi nie potrzeba.Plus taki że cały sprzęt jaki posiadam udaje mi się zmieścić w małym plecaku i odpada problem braku miejsca a dodatkowo nie zastanawiam się jaki zestaw brać bo po prostu jest tylko jeden.

Edytowane przez Arwanii
  • Like 2

W moim przypadku cały arsenał zamykał sie w jednym zestawie UL przeznaczonym na okonie łowione za pomocą paprochów.Jedna wędka jeden kołowrotek teraz już multik i to wszystko czego mi było potrzeba.Powód prosty zazwyczaj łowie na jednym łowisku ewentualnie na takich które są bardzo podobne do siebie, nastawiam się tylko na jeden gatunek ryby i praktycznie jednym typem przynęty więc więcej mi nie potrzeba.Plus taki że cały sprzęt jaki posiadam udaje mi się zmieścić w małym plecaku i odpada problem braku miejsca a dodatkowo nie zastanawiam się jaki zestaw brać bo po prostu jest tylko jeden.

To muszę się spytać, co dokładnie składa się na Twój zestaw? Na pewno travel... Jaki i z czym sparowany???

Przez dłuższy czas był to Konger aviator 2-10 g plus shimano Alivio 2500 pierwszy spin wiec nic specjalnego następnie był konger micros więc nieco kijek z wyższej pułki aktualnie po krótkiej przerwie z wędkarstwem uzbrajam sie w cast UL który ma sie składać z :

Daiwa wise stream ulb 45-3 o cw 1,5-7g, o mocy 2-6 lbs i długości 134 cm w 3 składach plus prawdopodobnie dojdzie do tego Alphas Air

zestaw na małe ciurki z przeznaczeniem pod okonia z zamiarem podawania mu małych wobków 3-5 cm.

Tak wiec zawsze posiadałem jeden zestaw zawsze na okonia i to w zupełności mi wystarczało.

Edytowane przez Arwanii

Przez dłuższy czas był to Konger aviator 2-10 g plus shimano Alivio 2500 pierwszy spin wiec nic specjalnego następnie był konger micros więc nieco kijek z wyższej pułki aktualnie po krótkiej przerwie z wędkarstwem uzbrajam sie w cast UL który ma sie składać z :

Daiwa wise stream ulb 45-3 o cw 1,5-7g, o mocy 2-6 lbs i długości 134 cm w 3 składach plus prawdopodobnie dojdzie do tego Alphas Air

zestaw na małe ciurki z przeznaczeniem pod okonia z zamiarem podawania mu małych wobków 3-5 cm.

Tak wiec zawsze posiadałem jeden zestaw zawsze na okonia i to w zupełności mi wystarczało.

To się nazywa wysoka specjalizacja. Osobiście również najczęściej biorę do ręki zestaw UL - bo lubię takie łowienie i łowienie okoni.

• Like 1

Ejjj..!;) a AntaresHG 2012???

• Like 1

Ja na razie mam tylko dwa zestawy w castingu HMG 7-21 g i Dragon Ultima Cast do 80 g i jak na Nasze wody w zupełności mi wystarcza, jednak rozglądam sie za czymś z górnym cw. 120. Jednak biorąc pod uwagę resztę forumowiczów będę jednym z nielicznych którzy mają tylko dwa zestawy. Obiecuję juz niedługo powiększę swój zestaw. :)

• Like 1

Panowie (Panie też;-)), nie chodzi mi o liczbę zestawów, które zabieracie ze sobą na jednorazowe łowienie - to zawsze jest ograniczone łodzią, towarzystwem (chyba, że ktoś ma wprawę we wrzucaniu zestawu do wody;-))) Sorski Bob, musiałem hahah). Chodzi mi o ten suchy dok, który utrzymujecie w rezerwie - 3, 4? Nie wierzę, że ogarniacie temat taką ilością...

• Like 1

Ja nie wiem skąd  Ty wiesz, że ja właśnie wykonałem zestawienie stanu posiadania w zależności o do potrzeb/pomysłu (pomimo braku możliwości realnego zastosowania w praktyce :D ). Wyszło ...10 (nie liczę tego zgredziarstwa w szafie)

...idę spać...

Edytowane przez BOB1

Ja nie wiem skąd  Ty wiesz, że ja właśnie wykonałem zestawienie stanu posiadania w zależności o do potrzeb/pomysłu (pomimo braku możliwości realnego zastosowania w praktyce :D ). Wyszło ...10 (nie liczę tego zgredziarstwa w szafie)

...idę spać (to nie był dobry dzień dla mnie i mojej rodziny :( )

Robson, to widocznie musiało być przeczucie. Cokolwiek się stało, mam nadzieję, że jutro będzie lepiej. Trzymaj się ciepło.

Dziesięć to spora liczba... Pomijając zamoczenie w praktyce;-)

Hej.

Czym jest zestaw?

Czy musi być parą, czy mogą to być komponenty reużywalne?

U mnie są to 3 kije i 2 kręcioły.

Brakuje mi pokrycia w l-ul.

Kije:

Okuma black rock 213 5-25

Ugly stick2 186 10-120?

Blasxf 300 17-50

Kręcioły

Citica 201g6- piszę z pamięci

Metanium xt 2005

Niestety t3-air i megabass, chociaż piękne i kulturalne, jeszcze nie dla mnie.

Spektrum ul-l pokryte stałoszpulowcem, tak już chyba zostanie.

• Like 1

Jak nie czytałem JB miałem tylko jeden zestaw, od jerków max 70gr.teraz mam cztery.Otwieram szafę przed wyprawą i ten sam kłopot co zabrać?hmmm...Okoń czy szczupak?a może sandał i najciekawsze to,że ok.10lat temu miałem tylko jeden spin.do 30gr i było dobrze tylko szpule wymieniałem,z plecionki na żyłkę????

• Like 2

W ostatnim sezonie zrezygnowałem z UL w castingu i starając się ograniczać arsenał do potrzebnego zostało mi:

StC LTBC68MXF + Quantum Tour mg 101

StC LTBC711HMF + Curado 201dsv

CTS Elite Tech Mag Spin 6'6" 30lb + Abu Record 41

StC LTMU69XHF + Abu Revo Toro NaCl 51

Oraz zapasowe CC201DC i chociaż rzadziej już łowię z brzegu niż z pływadła to stojaka pilnuje AVC90MF2 w razie czego i leci do niego multik od lekkiego króciaka :)

• Like 2

Tomek chociaż zakres wagowy przynęt podałbyś dla ułatwienia - xzogę już mniej więcej opanowałem w oznaczeniach, ale StC to czarna magia, a szukać każdego z osobna..... ehh ;)

A już zupełnie miodek byłby, gdybyście z  Ezehielem uwzględnili zastosowanie  ;)

U mnie

pod szczupaka zestaw dragon ultima cast 40-80g 198cm+ zillion + plecionka 40lb -> głównie duże gumy, czasem jerk

pod sandacza okuma black rock 10-35g 213cm + Lew's + plecionka 30lb -> gumy, sporadycznie wahadło czy wob

i znowu szczupak: Rozemeijer 60-120g  210cm/?/ + okrąglak Abu + plecionka 60lb -> sebile magic swimmer 120g i jerk od Mela

Zestawy trochę się zmieniały; choć myślę, że w sezon wejdę własnie z takim składem i zastosowaniem.

2015 r to głównie szczupak z Ultimą i STXem.

A że cast wciąga, zrobiły się trzy zestawy.

• Like 2

To ja podam z zakresami

Lamiglas xp781           3-7gr   8lb     +       Curado 51 + avail 1,6mm z żyłką / youmeya z plecionką

St.C  3S63MLXF         2-12gr 8lb     +       Curado 51 + youmeya 

St.C  LTBC68MXF      7-18gr 14lb   +       Citica 201E + avail

Talon 60MXF              7-21gr 20lb   +       Tatula 103 Shl

Lamiglas XL703C       5-18gr 17lb   +       Calcutta 101XT    Ten zestaw jest mi zbędny, ale trzymam dla kobity :D

W planach na ten rok uzupełnienie arsenału o 2 kijki.....bo multiki już są ;)

Phenix FX601        1-7gr 6lb      +    CC51SS   +   avail 1,4mm

Xzoga 8kg lub Gawas GB 120X-J61 lub Talon Musky64HM 30lb   +   Zillion 100SHLA   (zestaw 30-70gr)

Tymi zestawami ogarnę wszystko co mnie interesuje, od woblera, przez żelastwo po jigi.....od UL do H

PS W szafie jest jeszcze C3 5601  zaplanowany do kija 2,4m 30lb z myślą o sumie, ale to plan na przyszły rok.

Edytowane przez minecjusz
  • Like 4

Tomek chociaż zakres wagowy przynęt podałbyś dla ułatwienia - xzogę już mniej więcej opanowałem w oznaczeniach, ale StC to czarna magia, a szukać każdego z osobna..... ehh ;)

Ok i tak na życzenie:

StC LTBC68MXF (14lb 7-18gr) + Quantum Tour mg 101  -  z grubsza gumowo ołów + 3-5cali: okoń na grubo, sandacz, szczupak na lekko, ale również top watery, lekkie jerki i softjerki

StC LTBC711HMF (30lb 14-56gr)+ Curado 201dsv  -  typowy flipping do łowienia basów po hamerykańsku a u mnie większa guma za szczubełkiem, gama przynęt stawiających opór w wodzie oraz jerki, które prowadzę dłuższymi slidami

CTS Elite Tech Mag Spin 6'6" (30lb 25-80gr) + Abu Record 41  -  moja flagowa jerkówka, zastosowania chyba nie ma co drążyć :)

StC LTMU69XHF (80lb 85-227gr) + Abu Revo Toro NaCl 51  -  przynęty określane jako duże na łowienie freshwater, u osób postronnych budzi przerażenie jeszcze większe po użyciu niż po zobaczeniu. Oprócz ogłuszania szczupaków posłuży w przyszłym sezonie do sumowego trola jak starczy czasu.

Oraz zapasowe CC201DC i chociaż rzadziej już łowię z brzegu niż z pływadła to stojaka pilnuje AVC90MF2(12lb 7-21gr - rzeczny uniwersał) w razie czego i leci do niego multik od lekkiego króciaka  :)

• Like 2

Ja z takim arsenałem wchodzę w sezon 2016.

1. Team Daiwa SS Air + kijek własnego wyrobu na blanku muchowym Batson #2, dł. 6'6", cw do 4,5 gr, żyłka 3 lb-UL do łowienia okoni na jigi(pierzaki)i gumy(paprochy do 3,5cm) na główkach do 4 gr.

2. Shimano Curado 51E z availem i magnetykiem + kijek własnego wyrobu na blanku muchowym #5, dł. 2,4 m, cw. do 10 gr.Żyłka 5 lb.Zestaw UL do połowu okoni,jazi i kleni na gumy, wormy i małe woblery do dł. 5 cm

3. ABU Revo LT + Abu Garcia Hornet stinger 6'3" ,1/8-1/2 oz. Fluorocarbon 0,16.Zestaw do łowienia na przynęty gumowe na główkach do 8 gr, małe obrotówki i wahadełka-również zestaw UL na okonie i pstrągi.

4. Team Daiwa Liberto Pixy PX68L + ABU Garcia Hornet Stinger 6'6" 3/16-3/4 oz.Żyłka 12 lb, na drugiej szpulce plecionka 10 lb-zestaw do łowienia woblerami do 8 cm o do drop-shota.

5. Shimano Curado 201E7 + avail+ rozetka avail + Fenwick HMX 8'6", 1/2-1 1/2 oz.Plecionka 14lb. Zestaw do połowu na przynęty gumowe na główkach od 8 do 25 gr na dużych rzekach (Odra ,Warta)-opcjonalnie fabryczna szpulka do cięższych przynęt (plecionka 20 lb)

6. Team Daiwa Zillion 100 SHLA +szpulka I,Ze Factory PE long cast+ Phenix Recon PHX-715C 7'1", 3/8-1 1/2 oz.Żyłka 14lb -zestaw do połowu boleni i szczupaków na dużych rzekach na woblery i gumy.

Do Zilliona podpinam jeszcze kijek ST.C Triumph 8'6"1/2-2 oz, ale wtedy zakładam oryginalna szpulkę z plecionką 20 lb.To mój zestaw na jesienne sandacze na rzekach.

7. Daiwa Procaster Tournament 100 BL + SG MPP 183 cm, do 75 gr. Plecionka 26 lb.-zestaw do jerkowania.

Za szafą stoją jeszcze kijki Pinnacle do 21 gr i berkley do 17,5 gr, czekają na swoje "nawijarki"

Edytowane przez proraf
  • Like 2