Skocz do zawartości

Optymalna ilość zestawów BC

MRTNZ

Rekomendowane odpowiedzi

Ja dysponuje takim sprzętem ,zbyt często w nich mieszam  żeby nazwać je zestawami.

1 MHX s781 + morrum1601 sx + lekka szpula - głównie gumki do 5g

2 Batson xp 841 + scorpion xt - jak wyżej tylko do 10g

3 Blass sls8610-2 +scorpion 1001 (stary) + avail + magnetyk - wszystko jak leci do 12g

4 Xzoga takaG 3kg + daiwa t3sv - przedział od 10 -25g

W zapasie używane zamiennie z powyższymi

blass F 8610

batson REVCML

Jak nie czytałem JB miałem tylko jeden zestaw, od jerków max 70gr.teraz mam cztery.Otwieram szafę przed wyprawą i ten sam kłopot co zabrać?hmmm...Okoń czy szczupak?a może sandał i najciekawsze to,że ok.10lat temu miałem tylko jeden spin.do 30gr i było dobrze tylko szpule wymieniałem,z plecionki na żyłkę

Jeden spin do 30gr... - też taki miałem baaaardzo długo, fajne czasy wtedy były.

Ja nie lubię jak coś mi się dubluje dlatego ta rotacja będzie ciągła wraz z pojawianiem się nowego sprzętu. Ciężko na dłużej przy czyś zostać, ale jest postanowienie żeby to zmienić i się realizuje...

Koledzy tak poprzeczkę podnieśli,że obciach moje zestawy opisywać????????.A tak niewinnie wątek wystartował.

Dawaj dawaj, bez krępacji. A specjalnie pisałem na początku, bez szczegółów:) nie wytrzymali! Fajnie fajnie, piszcie dalej.

@Proraf - muszę kiedyś zobaczyć tego Twojego Batsona muchowego, brzmi arcyciekawie.

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Tak skromnie nr1 insignia cast(dzięki Sławek fajna wędka)curado 101....nr2 Guide select do 29gr.+T3 ballist.nr.3 Mileniun fatso do 60gr.+curado 201hg.nr4 Mpp SG do 110+abu garcia orra.Kto by pomyślał jestem castingiwcem 6 miesięcy i tyle tego,a co będzie dalej?????

Edytowane przez Marioo
  • Like 1

Mój zestaw castingowy opiera sie na kijach do średniego i ciężkiego łowienia:

1. Phenix SMX 193cm 25lb + Alphas 150HD do jerkow 30-70g

2. Xzoga Shitenno SR-G 76 MH2 + Tatula 150HD Custom do sandaczowanio-szczupakowania na pomorskiej Wisle

3. Suzuki RFX 16lb 762 + Tatula 100HSL jako uniwersał na jeziora

4. Ten sam Suzuki + Tatula 103XHL pod bolenie na jezioro i Wisle

5. Abu Garcia Boron Graphite 7" 5-25g + C3 4601UC do lekkiego trola na Zalew Wiślany (okoń, sandacz)

C3 4601UC ma służyć docelowo pod kij do jerkow 60-140g

Mam jeszcze C3 5501C do sredniociezkiego trola szczupakowego ale tu jeszcze nie ma kija.

UL i L na chwile obecna ogarniam jednak spinami, bo moje umiejętności nie pozwalają jeszcze na zabawę castem przynetami 3-5g ;)

Ogólnie uważam, ze taki optymalny zestaw castow dla mnie obejmowalby 6 zestawów: 1x UL (do 5-7g), 1x L (5-15g), 2x MH (10-30, 15-40g) i 2x H (25-60, 40-100g). Ciezej raczej nie wchodzę, stad kij powyżej 100g raczej byłby tylko zabawka, wykorzystywana 2-3 razy w roku, jedynie na łowisku specjalnym (i to tez raczej okazjonalnie).

Edytowane przez Żbiku
  • Like 3

Mam w sumie 6 zestawów cast i więcej pewnie nie będzie. Niektóre są zdublowane i przez to, za jakiś czas, będzie ich pewnie mniej.

Od najcięższego, wygląda to tak:

Kij Caperlan Blyss 1,83 m do 120 g + multik Daiwa Bayard 150L

Kij bardzo fajny, mocny, o ugięciu parabolicznym, kupiony z ciekawości w Decathlon. Na razie nie mam dla niego zastosowania ale nadawałby się pod trolling.

Multik dobry do cięższych klocków i do trollingu. Ograniczeniem jest tylko 3-stopniowa regulacja hamulca rzutowego (z założenia jest to sprzęt do verticala). Trzeba się pilnować, zwłaszcza, że wymieniłem łożyska na Ezo i teraz szpulka kręci jak szalona, ale lata z tego niesamowicie. Odkąd mam ABU C3, ten multik leży bezrobotny.

Dragon Ultima (1 kawałek) do 80g + ABU C3 4601

Zestaw do większych jerków (do 90 g)

Rozemeijer Jointed Jerk do 80 g

Kij dwuczęściowy, używany zamiennie z Dragonem wpisanym wyżej.

Tica Bella 1,96 m do 80 g (realnie do 50) + Shimano Bantam Curado 201

Zestaw używany do wahadeł, większych woblerów i obrotówek

Caperlan Wixom M do 30 g (jeden kawałek, realnie do 45) + ABU Revo SX

Zestaw używany do mniejszych jerków i dużych gum (6 cali + główka 10-15g) - takich do 40 g

Caperlan Ilicium ML do 20 g (dwa kawałki, realnie do 30g) + Quantum Smoke 151

Zestaw używany do średnich i większych gum (większa to 5 cali + główka do 15 g) i na sandacze (to w planach). Zestaw używany również do mniejszych jerków jak nie zabieram jednoczęściówek.

Robinson Diaflex do 25 g + ABU EON Pro 3601

Zestaw uniwersalny (guma, wobler, obrotówka) do średniej wielkości przynęt.

Multik świetny, lata z tego niemiłosiernie daleko już od 5 g, ale wymaga dużej uwagi i doświadczenia (na razie go unikam ze względu na brody, które są wynikiem małego doświadczenia) i z wymienionym kijkiem częściej współpracuje Quantum Smoke.

Jak na razie, nie widzę siebie z castem z zakresu UL.

Andrzej

Edytowane przez Durzy
  • Like 1

Mam w sumie 6 zestawów cast i więcej pewnie nie będzie. Niektóre są zdublowane i przez to, za jakiś czas, będzie ich pewnie mniej.

Od najcięższego, wygląda to tak:

Kij Caperlan Blyss 1,83 m do 120 g + multik Daiwa Bayard 150L

Kij bardzo fajny, mocny, o ugięciu parabolicznym, kupiony z ciekawości w Decathlon. Na razie nie mam dla niego zastosowania ale nadawałby się pod trolling.

Multik dobry do cięższych klocków i do trollingu. Ograniczeniem jest tylko 3-stopniowa regulacja hamulca rzutowego (z założenia jest to sprzęt do verticala). Trzeba się pilnować, zwłaszcza, że wymieniłem łożyska na Ezo i teraz szpulka kręci jak szalona, ale lata z tego niesamowicie. Odkąd mam ABU C3, ten multik leży bezrobotny.

Dragon Ultima (1 kawałek) do 80g + ABU C3 4601

Zestaw do większych jerków (do 90 g)

Rozemeijer Jointed Jerk do 80 g

Kij dwuczęściowy, używany zamiennie z Dragonem wpisanym wyżej.

Tica Bella 1,96 m do 80 g (realnie do 50) + Shimano Bantam Curado 201

Zestaw używany do wahadeł, większych woblerów i obrotówek

Caperlan Wixom M do 30 g (jeden kawałek, realnie do 45) + ABU Revo SX

Zestaw używany do mniejszych jerków i dużych gum (6 cali + główka 10-15g) - takich do 40 g

Caperlan Ilicium ML do 20 g (dwa kawałki, realnie do 30g) + Quantum Smoke 151

Zestaw używany do średnich i większych gum (większa to 5 cali + główka do 15 g) i na sandacze (to w planach). Zestaw używany również do mniejszych jerków jak nie zabieram jednoczęściówek.

Robinson Diaflex do 25 g + ABU EON Pro 3601

Zestaw uniwersalny (guma, wobler, obrotówka) do średniej wielkości przynęt.

Multik świetny, lata z tego niemiłosiernie daleko już od 5 g, ale wymaga dużej uwagi i doświadczenia (na razie go unikam ze względu na brody, które są wynikiem małego doświadczenia) i z wymienionym kijkiem częściej współpracuje Quantum Smoke.

Jak na razie, nie widzę siebie z castem z zakresu UL.

Andrzej

oj tam nie widzę, poczekaj, za chwilę zobaczysz to UL światełko w tunelu - super zabawa;-)

Marcinie dawaj teraz z Twoimi MB :rockon:

Oczywiście Przemek, lecimy.

1. MB F2-60X Criffhanger + T3 AIR - mój ulubiony i najczęściej używany zestaw. UL w zakresie do 5gr.

2. MB F3-67X Eiger Northwall + T3 AIR - świeżo sparowany zestaw, być może w tym wypadku będzie zmiana kręcioła, jeszcze nie wiem (T3 do tego zastosowania nie jest niezbędne i będzie się trochę marnować, więc najpierw potestujęz IS63L + honeycomb, jak nie podejdzie poszukamy dalej). Zestaw ma zapełnić dziurę okoniową w zakresie 6 - 12gr.

3. MB F4-62X Flatbacker + IS63L - ideolo do woblerów, małych jerbaitów, popperów, generalnie przynęt powierzchniowych. Zakres zastosowania 7 - 21 gr. Krótki, super wyważony kij z regularną (jak na MB) akcją.

4. Daiwa Steez Machinegun Cast III + IS71HL - sandaczowo w zakresie 10 - 28gr. Jak dla mnie i tak za kosiasta kosa, choć wiem, że są jeszcze ostrzejsze patyki. Pod wszelakie jigi, rigi.

5. MB F4-611X7 Super Elseil + (?!?!?? - wymiennie z IS63L na ten moment) - zestaw szuka kręciołka, czekam na info z boju nowych wynalazków Daiwy. Wtedy coś dopasujemy konkretnie, na razie kij z przenaczeniem głównie pod wobki kierunek opaska + sandacz. 7 - 21gr.

6. MB F5-70X Super Bandersnatch + Daiwa Zillion J-Dream 6.3L - kawał mocy na mocny uciąg rzeki, docelowo pod bolenia. Kręcioł na razie w tym kiju dokręcony na sucho, nie testowany w praktyce.

7. Xzoga 7kg + Daiwa Zillion 1516HL - dżerki + duże gumy na zębate. Najprawdopodobniej skuszę się na dołożenie do tego zakresu jeszcze kija 8kg, żeby pokryć największe wabie. Ale to się okaże.

I tak na początku sezonu będzie przemieszka, zmiany, podmiany, roszady - więc zobaczymy jak to się skrystalizuje powiedzmy w sierpniu/wrześniu;-)

• Like 5

Ja mam 2 zestawy ( na razie ) ale castem zaraziłem się w 2015 .

Luna 253l +ATC III 12-25lb    Jerki

Ryoga 1016 hl  + UMBX-S 608-L  4-10lb sandacz na lekko

Muszę Ci powiedzieć, że masz solidne multiki. Luna to czołg nie do zajechania - tylko kijka powinieneś trochę mocniejszego do niej podpiąć. Fan okrąglaków jak rozumiem?;-)

Tak zrobię muszę tylko odsapnąć finansowo , koszty wydatków muszę liczyć x 2 .Kupuję np .multika a żona che równowartość na swoje zachcianki.Co do luny jak kupowałem z przeznaczeniem do jerków 20-60 gr to minecjusz mi napisał " takiego potwora" lecz i tak go kupiłem ,dla mnie jest idealny a jerki są coraz większe.Zacząłem z roundami nie miałem niskiego i tak chyba zostanie ,chociaż z drugiej strony nie przypuszczałbym ze wydam ze 4k na 2 zestawy . 

• Like 4

Taa, skromność i ubogość przemówi:

1. St.Croix Triumph, przerobiony ze spina na casta ( do 1/2 oz) sparowany z Shimano Scorpion 1001. (Nikt takiego kija w Polsce raczej nie posiada) :D

2. Cormoran TR-5, dwuskład, nieprodukowany już, do 28g (realnie 22-24g.) długość 2,10. Sparowany z Daiwa Tatula Type-R

3. Batson MB 784, jednoskład, jednouncjowy, 1,98 cm, (20 lbs), sparowany z Daiwą Tournament Procaster BL.

4. Batson MB 785, jednoskład, półtora uncji (25 lbs) i 1,98 cm, sparowany z Daiwa Luna 103L.

Resztę grzechów nie pamiętam, oprócz testowania wcześniej innych patyków i multików typu: St.Croix, Pinnacle Platinum i klasyki Pinnacle, jakieś Dragony Millenium, Mistrall oraz ABU 5601, Tica Caiman 101, Mitchell itp. Rzucałem topowymi ( moim zdaniem do dziś) multikami Shimano CC bez DC (złote). Zresztą, rzucałem wszystkim, oprócz najnowszych nowości.

Jednak skromność pozostała ( nie wiem, na jak długo) :lol:

• Like 7

• 8 miesięcy temu...

Cześć

U mnie wygląda to tak

1. Dragon thytan pro jerk cast 40-120g  2m + okuma fina 250lx - > największe jerki i gumy w arsenale, fatso14s, sweeper18,relax 9'+15g

2. Dragon mystery xt slider cast 30-80g  1,95m + okuma fina 250lx -> średnie jerki i gumy, slider 10s, sweeper14, kopyto 6'+15g

3. (za niedługo do odbioru) dragon nano power xt60 10-35g  2,28m + penn slammer 260-> W założeniu najlżejsze moje przynęty woblery i średnie gumy, whitefish13, kopyto 4', jak kij da radę to kopyto 6'+10g

I tu pojawia się też pytanie, co zmienić? Nie mogę się jakoś wstrzelić z wędziskami. Mam kilka przynęt które stoją pomiędzy tymi kijami, np. slider10f albo kopyto 6' na które "mystery" jest zdecydowanie za mocny, a "nano" prawdopodobnie będzie za słaby. Myślałem nad wymienieniem "xt slider" na kijek do 60g ale znowu na  thytanie nie czuć przynęt w okolicach jacka18(w ogóle na tym kiju mało co czuć). I tak wyszło, że przymierzam się z czwartym kijem pod szczupaka :| Poradźcie coś, jak wy to widzicie? Łowię tym wyłącznie na zbiornikach.

Z przynęt używam:

najlżej: kopyta 4'+3-20g ołowiu, lekkie woblery 10-13cm (whitefish13, original floater13), wirówki 5

średnio: kopyta 6'+3-20g ołowiu, średnie jerki (slider10, sweeper14,fatso10, ulubiony warrior crank15f), blachy 30g

ciężko: duże jerki(fatso14, sweeper17, jack18, performer18, warrior 15s), duże gumy (relax 9'), blachy 60g

Jestem dopiero po pierwszym sezonie z baitcastingiem,ale zdążyło się coś tam uzbierać.Jęśli chodzi o kije to od kilku lat preferuję własny domowy wyrób,co do multików to Shimano i Daiwa w słusznych 50/50 proporcjach.

-UL-

1.Blank no name   5'6''-4lb do 3g

2.Blank PacBay RF2SP661   5'6''-6lb do 4g

3.Blank Batson RX6 SP781-2   6'6''-6lb 2-7g

4.Blank Batson Immortal IMMWS62L  6'2''-8lb 2-7g

...i w kolejce do zrobienia jeszcze 4 blanki...

-L-

1.Blank no name   6'-8lb 4-10g

2.Blank TAC FN1 66-0310   6'6''-10lb 5-12g

3.Blank Batson (szkło) SPG 782   6'4''-12lb 4-15g

4.Blank ze starego wyłowionego z jeziora Dam-a Camou (szkło)   6'8''-12lb 6-12g

...i w kolejce jeszcze jeden goły blank...

-ML-

1.Blank Shimano Areoglass   6'-15lb 7-18g

2.Blank no name   6'6'-15lb 8-18g

-M-

1.Blank Abu Conolon Carbon Composite   7'2''-17lb 10-25g

...plus jeden blank w kolejce... 

Maszynki-

1.Curado 51E+full Avail

2.Aldebaran 51HG+full Avail

3.TD-Sol +lekka 8g szpula Ray's

4.Curado 71HG

5.T3SV

6.Steez 100HLA +lekka 9g szpula Ray's

7.Chronarch 151 CI4+

8.Tatula 100 HSL +lekka 13g szpula Ray's

I to na tyle...chociaż nie powiem przydały by się jeszcze ,ze dwie betoniareczki...drugie Curado 51E lub jego bliżniaki i Tatula CT najlepiej z lekką szpulą.

• Like 1

...naprawdę nic klasy H / XH pod duze swimmbaity i  jerki ? W Skandynawii ? Poważnie ? Oryginał z Ciebie, imienniku ;)

Łowię po prostu na ''normalnej'' wodzie,a nie z tej z kolorowych prospektów...to troszkę zbyt obszerny temat dlaczego tak to u mnie wygląda a nie inaczej.U mnie ogólnie UL to okoń,białoryb (jaź,leszcz),pstrążki i lipienie na wyjazdach,L to okoń i sandacz i również pstrąg czy trotka z jeziora,ML to sandacz i często szczupak,M to szczupak na żaby w krzaczorach lub tłuczenie po dnie za mało aktywnym sandaczem i to tyle...wszystko z brzegu,dużo w miescie lub w jego industrialnych okolicach...ciężkie sprzęty były,ale w miarę poznawania miejscówek umarły śmiercią naturalną.

• Like 2