teo Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Ja dysponuje takim sprzętem ,zbyt często w nich mieszam żeby nazwać je zestawami.1 MHX s781 + morrum1601 sx + lekka szpula - głównie gumki do 5g2 Batson xp 841 + scorpion xt - jak wyżej tylko do 10g3 Blass sls8610-2 +scorpion 1001 (stary) + avail + magnetyk - wszystko jak leci do 12g4 Xzoga takaG 3kg + daiwa t3sv - przedział od 10 -25gW zapasie używane zamiennie z powyższymiblass F 8610batson REVCML Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Jak nie czytałem JB miałem tylko jeden zestaw, od jerków max 70gr.teraz mam cztery.Otwieram szafę przed wyprawą i ten sam kłopot co zabrać?hmmm...Okoń czy szczupak?a może sandał i najciekawsze to,że ok.10lat temu miałem tylko jeden spin.do 30gr i było dobrze tylko szpule wymieniałem,z plecionki na żyłkęJeden spin do 30gr... - też taki miałem baaaardzo długo, fajne czasy wtedy były. Ja nie lubię jak coś mi się dubluje dlatego ta rotacja będzie ciągła wraz z pojawianiem się nowego sprzętu. Ciężko na dłużej przy czyś zostać, ale jest postanowienie żeby to zmienić i się realizuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel79ozo Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Ja mam 2 zestawy ( na razie ) ale castem zaraziłem się w 2015 . Luna 253l +ATC III 12-25lb JerkiRyoga 1016 hl + UMBX-S 608-L 4-10lb sandacz na lekko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Koledzy tak poprzeczkę podnieśli,że obciach moje zestawy opisywać????????.A tak niewinnie wątek wystartował. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Koledzy tak poprzeczkę podnieśli,że obciach moje zestawy opisywać????????.A tak niewinnie wątek wystartował.Dawaj dawaj, bez krępacji. A specjalnie pisałem na początku, bez szczegółów:) nie wytrzymali! Fajnie fajnie, piszcie dalej. @Proraf - muszę kiedyś zobaczyć tego Twojego Batsona muchowego, brzmi arcyciekawie. Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzwierzak Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Ja na koniec zeszłego sezonu rozpoczołem castingowe łowienie. Sprzętowo na start Robinson Diaflex ProCast i Abu Stx + kilka sliderów. Jak na razie jeden odstrzał przez głupotę :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Tak skromnie nr1 insignia cast(dzięki Sławek fajna wędka)curado 101....nr2 Guide select do 29gr.+T3 ballist.nr.3 Mileniun fatso do 60gr.+curado 201hg.nr4 Mpp SG do 110+abu garcia orra.Kto by pomyślał jestem castingiwcem 6 miesięcy i tyle tego,a co będzie dalej????? Edytowane 20 Lutego 2016 przez Marioo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Mój zestaw castingowy opiera sie na kijach do średniego i ciężkiego łowienia: 1. Phenix SMX 193cm 25lb + Alphas 150HD do jerkow 30-70g2. Xzoga Shitenno SR-G 76 MH2 + Tatula 150HD Custom do sandaczowanio-szczupakowania na pomorskiej Wisle3. Suzuki RFX 16lb 762 + Tatula 100HSL jako uniwersał na jeziora4. Ten sam Suzuki + Tatula 103XHL pod bolenie na jezioro i Wisle5. Abu Garcia Boron Graphite 7" 5-25g + C3 4601UC do lekkiego trola na Zalew Wiślany (okoń, sandacz) C3 4601UC ma służyć docelowo pod kij do jerkow 60-140g Mam jeszcze C3 5501C do sredniociezkiego trola szczupakowego ale tu jeszcze nie ma kija. UL i L na chwile obecna ogarniam jednak spinami, bo moje umiejętności nie pozwalają jeszcze na zabawę castem przynetami 3-5g Ogólnie uważam, ze taki optymalny zestaw castow dla mnie obejmowalby 6 zestawów: 1x UL (do 5-7g), 1x L (5-15g), 2x MH (10-30, 15-40g) i 2x H (25-60, 40-100g). Ciezej raczej nie wchodzę, stad kij powyżej 100g raczej byłby tylko zabawka, wykorzystywana 2-3 razy w roku, jedynie na łowisku specjalnym (i to tez raczej okazjonalnie). Edytowane 20 Lutego 2016 przez Żbiku 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Durzy Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Mam w sumie 6 zestawów cast i więcej pewnie nie będzie. Niektóre są zdublowane i przez to, za jakiś czas, będzie ich pewnie mniej.Od najcięższego, wygląda to tak: Kij Caperlan Blyss 1,83 m do 120 g + multik Daiwa Bayard 150LKij bardzo fajny, mocny, o ugięciu parabolicznym, kupiony z ciekawości w Decathlon. Na razie nie mam dla niego zastosowania ale nadawałby się pod trolling.Multik dobry do cięższych klocków i do trollingu. Ograniczeniem jest tylko 3-stopniowa regulacja hamulca rzutowego (z założenia jest to sprzęt do verticala). Trzeba się pilnować, zwłaszcza, że wymieniłem łożyska na Ezo i teraz szpulka kręci jak szalona, ale lata z tego niesamowicie. Odkąd mam ABU C3, ten multik leży bezrobotny.Dragon Ultima (1 kawałek) do 80g + ABU C3 4601Zestaw do większych jerków (do 90 g)Rozemeijer Jointed Jerk do 80 gKij dwuczęściowy, używany zamiennie z Dragonem wpisanym wyżej.Tica Bella 1,96 m do 80 g (realnie do 50) + Shimano Bantam Curado 201Zestaw używany do wahadeł, większych woblerów i obrotówekCaperlan Wixom M do 30 g (jeden kawałek, realnie do 45) + ABU Revo SXZestaw używany do mniejszych jerków i dużych gum (6 cali + główka 10-15g) - takich do 40 gCaperlan Ilicium ML do 20 g (dwa kawałki, realnie do 30g) + Quantum Smoke 151Zestaw używany do średnich i większych gum (większa to 5 cali + główka do 15 g) i na sandacze (to w planach). Zestaw używany również do mniejszych jerków jak nie zabieram jednoczęściówek.Robinson Diaflex do 25 g + ABU EON Pro 3601Zestaw uniwersalny (guma, wobler, obrotówka) do średniej wielkości przynęt.Multik świetny, lata z tego niemiłosiernie daleko już od 5 g, ale wymaga dużej uwagi i doświadczenia (na razie go unikam ze względu na brody, które są wynikiem małego doświadczenia) i z wymienionym kijkiem częściej współpracuje Quantum Smoke. Jak na razie, nie widzę siebie z castem z zakresu UL.Andrzej Edytowane 20 Lutego 2016 przez Durzy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Mam w sumie 6 zestawów cast i więcej pewnie nie będzie. Niektóre są zdublowane i przez to, za jakiś czas, będzie ich pewnie mniej.Od najcięższego, wygląda to tak: Kij Caperlan Blyss 1,83 m do 120 g + multik Daiwa Bayard 150LKij bardzo fajny, mocny, o ugięciu parabolicznym, kupiony z ciekawości w Decathlon. Na razie nie mam dla niego zastosowania ale nadawałby się pod trolling.Multik dobry do cięższych klocków i do trollingu. Ograniczeniem jest tylko 3-stopniowa regulacja hamulca rzutowego (z założenia jest to sprzęt do verticala). Trzeba się pilnować, zwłaszcza, że wymieniłem łożyska na Ezo i teraz szpulka kręci jak szalona, ale lata z tego niesamowicie. Odkąd mam ABU C3, ten multik leży bezrobotny.Dragon Ultima (1 kawałek) do 80g + ABU C3 4601Zestaw do większych jerków (do 90 g)Rozemeijer Jointed Jerk do 80 gKij dwuczęściowy, używany zamiennie z Dragonem wpisanym wyżej.Tica Bella 1,96 m do 80 g (realnie do 50) + Shimano Bantam Curado 201Zestaw używany do wahadeł, większych woblerów i obrotówekCaperlan Wixom M do 30 g (jeden kawałek, realnie do 45) + ABU Revo SXZestaw używany do mniejszych jerków i dużych gum (6 cali + główka 10-15g) - takich do 40 gCaperlan Ilicium ML do 20 g (dwa kawałki, realnie do 30g) + Quantum Smoke 151Zestaw używany do średnich i większych gum (większa to 5 cali + główka do 15 g) i na sandacze (to w planach). Zestaw używany również do mniejszych jerków jak nie zabieram jednoczęściówek.Robinson Diaflex do 25 g + ABU EON Pro 3601Zestaw uniwersalny (guma, wobler, obrotówka) do średniej wielkości przynęt.Multik świetny, lata z tego niemiłosiernie daleko już od 5 g, ale wymaga dużej uwagi i doświadczenia (na razie go unikam ze względu na brody, które są wynikiem małego doświadczenia) i z wymienionym kijkiem częściej współpracuje Quantum Smoke. Jak na razie, nie widzę siebie z castem z zakresu UL.Andrzejoj tam nie widzę, poczekaj, za chwilę zobaczysz to UL światełko w tunelu - super zabawa;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Marcinie dawaj teraz z Twoimi MB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Marcinie dawaj teraz z Twoimi MB Oczywiście Przemek, lecimy. 1. MB F2-60X Criffhanger + T3 AIR - mój ulubiony i najczęściej używany zestaw. UL w zakresie do 5gr. 2. MB F3-67X Eiger Northwall + T3 AIR - świeżo sparowany zestaw, być może w tym wypadku będzie zmiana kręcioła, jeszcze nie wiem (T3 do tego zastosowania nie jest niezbędne i będzie się trochę marnować, więc najpierw potestujęz IS63L + honeycomb, jak nie podejdzie poszukamy dalej). Zestaw ma zapełnić dziurę okoniową w zakresie 6 - 12gr. 3. MB F4-62X Flatbacker + IS63L - ideolo do woblerów, małych jerbaitów, popperów, generalnie przynęt powierzchniowych. Zakres zastosowania 7 - 21 gr. Krótki, super wyważony kij z regularną (jak na MB) akcją. 4. Daiwa Steez Machinegun Cast III + IS71HL - sandaczowo w zakresie 10 - 28gr. Jak dla mnie i tak za kosiasta kosa, choć wiem, że są jeszcze ostrzejsze patyki. Pod wszelakie jigi, rigi. 5. MB F4-611X7 Super Elseil + (?!?!?? - wymiennie z IS63L na ten moment) - zestaw szuka kręciołka, czekam na info z boju nowych wynalazków Daiwy. Wtedy coś dopasujemy konkretnie, na razie kij z przenaczeniem głównie pod wobki kierunek opaska + sandacz. 7 - 21gr. 6. MB F5-70X Super Bandersnatch + Daiwa Zillion J-Dream 6.3L - kawał mocy na mocny uciąg rzeki, docelowo pod bolenia. Kręcioł na razie w tym kiju dokręcony na sucho, nie testowany w praktyce. 7. Xzoga 7kg + Daiwa Zillion 1516HL - dżerki + duże gumy na zębate. Najprawdopodobniej skuszę się na dołożenie do tego zakresu jeszcze kija 8kg, żeby pokryć największe wabie. Ale to się okaże. I tak na początku sezonu będzie przemieszka, zmiany, podmiany, roszady - więc zobaczymy jak to się skrystalizuje powiedzmy w sierpniu/wrześniu;-) 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MRTNZ Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Ja mam 2 zestawy ( na razie ) ale castem zaraziłem się w 2015 . Luna 253l +ATC III 12-25lb JerkiRyoga 1016 hl + UMBX-S 608-L 4-10lb sandacz na lekkoMuszę Ci powiedzieć, że masz solidne multiki. Luna to czołg nie do zajechania - tylko kijka powinieneś trochę mocniejszego do niej podpiąć. Fan okrąglaków jak rozumiem?;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel79ozo Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Tak zrobię muszę tylko odsapnąć finansowo , koszty wydatków muszę liczyć x 2 .Kupuję np .multika a żona che równowartość na swoje zachcianki.Co do luny jak kupowałem z przeznaczeniem do jerków 20-60 gr to minecjusz mi napisał " takiego potwora" lecz i tak go kupiłem ,dla mnie jest idealny a jerki są coraz większe.Zacząłem z roundami nie miałem niskiego i tak chyba zostanie ,chociaż z drugiej strony nie przypuszczałbym ze wydam ze 4k na 2 zestawy . 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Bo luna 253L do jerków 20-60gr to naprawdę potwór 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novis Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Taa, skromność i ubogość przemówi:1. St.Croix Triumph, przerobiony ze spina na casta ( do 1/2 oz) sparowany z Shimano Scorpion 1001. (Nikt takiego kija w Polsce raczej nie posiada) 2. Cormoran TR-5, dwuskład, nieprodukowany już, do 28g (realnie 22-24g.) długość 2,10. Sparowany z Daiwa Tatula Type-R3. Batson MB 784, jednoskład, jednouncjowy, 1,98 cm, (20 lbs), sparowany z Daiwą Tournament Procaster BL.4. Batson MB 785, jednoskład, półtora uncji (25 lbs) i 1,98 cm, sparowany z Daiwa Luna 103L.Resztę grzechów nie pamiętam, oprócz testowania wcześniej innych patyków i multików typu: St.Croix, Pinnacle Platinum i klasyki Pinnacle, jakieś Dragony Millenium, Mistrall oraz ABU 5601, Tica Caiman 101, Mitchell itp. Rzucałem topowymi ( moim zdaniem do dziś) multikami Shimano CC bez DC (złote). Zresztą, rzucałem wszystkim, oprócz najnowszych nowości.Jednak skromność pozostała ( nie wiem, na jak długo) 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 24 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2016 a tak się zestawiają za wielką wodą.....(o wędkach dopiero od 8ej minuty) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert_103 Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 ja zacząłem w zeszłym roku jerkowanie z SG XLNT 100g + Revo 3stx - później obniżyłem gramaturę i zmieniłem wędkę na Fenwicka gt66-M - daje radę od 10g po slidery 10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sneyks123 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 CześćU mnie wygląda to tak1. Dragon thytan pro jerk cast 40-120g 2m + okuma fina 250lx - > największe jerki i gumy w arsenale, fatso14s, sweeper18,relax 9'+15g2. Dragon mystery xt slider cast 30-80g 1,95m + okuma fina 250lx -> średnie jerki i gumy, slider 10s, sweeper14, kopyto 6'+15g3. (za niedługo do odbioru) dragon nano power xt60 10-35g 2,28m + penn slammer 260-> W założeniu najlżejsze moje przynęty woblery i średnie gumy, whitefish13, kopyto 4', jak kij da radę to kopyto 6'+10g I tu pojawia się też pytanie, co zmienić? Nie mogę się jakoś wstrzelić z wędziskami. Mam kilka przynęt które stoją pomiędzy tymi kijami, np. slider10f albo kopyto 6' na które "mystery" jest zdecydowanie za mocny, a "nano" prawdopodobnie będzie za słaby. Myślałem nad wymienieniem "xt slider" na kijek do 60g ale znowu na thytanie nie czuć przynęt w okolicach jacka18(w ogóle na tym kiju mało co czuć). I tak wyszło, że przymierzam się z czwartym kijem pod szczupaka :| Poradźcie coś, jak wy to widzicie? Łowię tym wyłącznie na zbiornikach. Z przynęt używam:najlżej: kopyta 4'+3-20g ołowiu, lekkie woblery 10-13cm (whitefish13, original floater13), wirówki 5średnio: kopyta 6'+3-20g ołowiu, średnie jerki (slider10, sweeper14,fatso10, ulubiony warrior crank15f), blachy 30gciężko: duże jerki(fatso14, sweeper17, jack18, performer18, warrior 15s), duże gumy (relax 9'), blachy 60g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Jestem dopiero po pierwszym sezonie z baitcastingiem,ale zdążyło się coś tam uzbierać.Jęśli chodzi o kije to od kilku lat preferuję własny domowy wyrób,co do multików to Shimano i Daiwa w słusznych 50/50 proporcjach. -UL-1.Blank no name 5'6''-4lb do 3g2.Blank PacBay RF2SP661 5'6''-6lb do 4g3.Blank Batson RX6 SP781-2 6'6''-6lb 2-7g4.Blank Batson Immortal IMMWS62L 6'2''-8lb 2-7g...i w kolejce do zrobienia jeszcze 4 blanki... -L-1.Blank no name 6'-8lb 4-10g2.Blank TAC FN1 66-0310 6'6''-10lb 5-12g3.Blank Batson (szkło) SPG 782 6'4''-12lb 4-15g4.Blank ze starego wyłowionego z jeziora Dam-a Camou (szkło) 6'8''-12lb 6-12g...i w kolejce jeszcze jeden goły blank... -ML-1.Blank Shimano Areoglass 6'-15lb 7-18g2.Blank no name 6'6'-15lb 8-18g -M-1.Blank Abu Conolon Carbon Composite 7'2''-17lb 10-25g...plus jeden blank w kolejce... Maszynki- 1.Curado 51E+full Avail2.Aldebaran 51HG+full Avail3.TD-Sol +lekka 8g szpula Ray's4.Curado 71HG5.T3SV6.Steez 100HLA +lekka 9g szpula Ray's7.Chronarch 151 CI4+8.Tatula 100 HSL +lekka 13g szpula Ray's I to na tyle...chociaż nie powiem przydały by się jeszcze ,ze dwie betoniareczki...drugie Curado 51E lub jego bliżniaki i Tatula CT najlepiej z lekką szpulą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Friko Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 ...naprawdę nic klasy H / XH pod duze swimmbaity i jerki ? W Skandynawii ? Poważnie ? Oryginał z Ciebie, imienniku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PablovelLoco Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 ...naprawdę nic klasy H / XH pod duze swimmbaity i jerki ? W Skandynawii ? Poważnie ? Oryginał z Ciebie, imienniku Łowię po prostu na ''normalnej'' wodzie,a nie z tej z kolorowych prospektów...to troszkę zbyt obszerny temat dlaczego tak to u mnie wygląda a nie inaczej.U mnie ogólnie UL to okoń,białoryb (jaź,leszcz),pstrążki i lipienie na wyjazdach,L to okoń i sandacz i również pstrąg czy trotka z jeziora,ML to sandacz i często szczupak,M to szczupak na żaby w krzaczorach lub tłuczenie po dnie za mało aktywnym sandaczem i to tyle...wszystko z brzegu,dużo w miescie lub w jego industrialnych okolicach...ciężkie sprzęty były,ale w miarę poznawania miejscówek umarły śmiercią naturalną. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Optymalnie to nie wiem ale u mnie wygląda to tak,i nie mam kija który pozwala łowić ciężej jak 40 gram. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 To straszne!! jak można mieć tyle chrustu???!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Chrustu to się już pozbyłem i zredukowałem stan posiadania o 3/4 ????. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi