Skocz do zawartości

Optymalna ilość zestawów BC

MRTNZ

Rekomendowane odpowiedzi

Optymalna ilość zestawów- z nastawieniem pod szczupaka i sandacza, na dosłownie. . . trzech zbiornikach - dwa.

Inaczej prawie w ogóle nie łowie, więc dwa zestawy, na ten! moment!, wystarczą.

Szczupak- dragon ultima 40-90g,który będzie się zmieniać z xzoga 7kg (jedzie już do mnie) 30-100g

sandacz- dragon gs buster do 30g

muli zamiennie- lews i zillion.

Oba dragony zdecydowanie polecam.

Sztywne do agresywnego prowadzenia, ale ładnie się gnal.

How!

• 3 miesiące temu...

ja mam zestaw pod gramatury od 7-25g  i wobki twichbaitowe oraz małe slidery i rattliny

drugi zestaw do heavy i jerki od 40-70g  

na patykach do 2m

na tą chwilę to mi w zupełności starcza a resztę uzupełniam korbami -  czyli XUL i UL

uważam że cast w najmniejszych gramaturach to nie dla mnie...

• 2 lata później...

Odświeżę trochę temat, bo może u Was się coś zmieniło;

Zestawy pierwszego użytku:

1. Wędziska:

- DAGGER Rojal Spirit 213cm/1-7g/1-4lb;

- rękodzieło pełny blank 160cm/4-10g/2-6lb;

- rękodzieło Blaas 305cm/5-15g/2-6lb;

- STORM Adventure 213cm/14-40g/7-20lb.

2. Multiplikatory:

- DAIWA Tatula CT 100HLS (szpule 5,6g i 10,3g);

- DAIWA Tatula CT 100HSL (szpula 11g i 16,5g).

Zestawy rezerwowe:

1. Wędziska:

- STORM Adventure 213cm/5-15g/2-6lb (rezerwa);

- Pinnacle Vision 180cm/7-21g/8-15lb (do przezbrojenia);

- Rosemeier 260cm/12-28g/?lb (do sprzedania).

2. Multiplikatory:

1. KONGER Streeto (szpula 13g).

Ps

Czy to jest optymalna ilość? Mam wątpliwości, wydaje mi się, że to już "zbieractwo"... ;)

Edytowane przez Alexspin

U mnie na stanie wyłącznie zestawy do łowienia zębatych z łódki na przynęty od 30 (Alga 3 ) do 300 gramów (trout 30 cm).

Ruszam w piątek do Danii i zabieram:

Rzut:

1. 30-60 gramów Mars Cast 2,70 + Tatula 100HSL i linka 30 Lb

2. 40-100 gramów jerkówka ATC MU 606 + Daiwa Z2020HL i linka PE 4.0 Varivas x8 64 Lb

3. 60-200 gramów Abu 2,59 do 220 gramów + Toro 51 NaCl i linka 50 LB

4. 100-300 gramów Savagear Big Pike 2,59 do 300 gramów + Daiwa Lexa 300Hl i linka 60 Lb

W rezerwie jerkówka Dragon Thytan do 120 gramów (rzuca 200 ),  Savagear Skinny Water 2,31 do 180 gramów i Abu 2,77 do 350 gramów.

Troll:

2 x Ugly Stik Gold Yiger 2,25 i 2,44 25 i 40 Lb a do tego Lexa 300 z licznikiem i okraglaki okumy x 2.

Powinno wystarczyć :rolleyes:

Korby po raz pierwszy nie zabieram żadnej.

• Like 2

Zbieractwo zaczyna się jak zestawy są nie używane albo dosłownie raz czy dwa w roku użyte. Jak się kija choć raz na miesiąc nad wodę zabiera tzn. że potrzebny jest ???? a tak bardziej poważnie to jak zawsze piszę każdemu według potrzeb ☺

• Like 2

Powinno wystarczyć :rolleyes:

Korby po raz pierwszy nie zabieram żadnej.

W zeszłym roku zabrałem "na wszelki wypadek" do Szwecji spina do 120g, i mimo mocnego postanowienia łowienia tylko castem złowiłem nań ogromną większość ryb z tego wyjazdu. Powód był przyziemny - opuszka prawego kciuka zmasakrowana przez szczupacze zęby - ból był zbyt silny by wciskać zapadkę multika prawą dłonią a kontrola szpulki kciukiem odpadała całkowicie.

W zeszłym roku zabrałem "na wszelki wypadek" do Szwecji spina do 120g, i mimo mocnego postanowienia łowienia tylko castem złowiłem nań ogromną większość ryb z tego wyjazdu. Powód był przyziemny - opuszka prawego kciuka zmasakrowana przez szczupacze zęby - ból był zbyt silny by wciskać zapadkę multika prawą dłonią a kontrola szpulki kciukiem odpadała całkowicie.

Miałem tak i to też pierwszego dnia. Trzymałem rybę za pokrywę skrzelową lewa dłonią a szczypcami wyhaczałem prawą . Zębaty odbił się od wody tylną płetwa i cap mnie za kciuka. Powertape i maść z antybiotykiem pozwoliła mi łowić następne 6 dni. 

O kontroli kciukiem mowy być nie mogło ale przy pewnym doświadczeniu nie jest ona aż tak niezbędna.

Mam film z zajścia.

Edytowane przez godski

Brrr wredne te szczupaki Andrzeju straszliwie ????

U mnie niestety ból był zbyt silny, jakby mało bolała złamana noga (myślałem że jadę do Szwecji z naderwanym mięśniem a po powrocie prześwietlenie wykazało złamanie strzałki). Ale przekonałem się, że na w miarę normalnej wodzie (najlepsze lata ma już za sobą ale połowić wciąż się da, zdecydowanie lepiej niż w naszym kraju) nie ma większej potrzeby kombinowania ze sprzętem - jednym badylkiem obsługiwałem łowienie powierzchniowe, jerki i gumy 12-20cm oraz dorożkę i łowiłem na tyle skutecznie, że prawie nie miałem spinek a rozstrzał długości łowionych ryb przekroczył metr ????

Z "aktywnych" zestawów mam w skrócie do 18, do około 40-50 (muszę obadać bo Kamil nie pamięta tego blanku) oraz do 80 (to tylko opis, bo pewnie i 120 machnie)

W dalekich planach coś dłuższego pod większe gumy i ... tyle.

UL tylko korba, nie widzę sensu w wyważaniu otwartych drzwi i pakowaniu niemałej kasy w łowienie bądź co bądź drobiazgu.

• Like 1

Mało się znam na BC, ale staram się uczyć dużo i bardzo szybko..., mam nadzieję.

Mam mieć docelowo cztery zestawy:

- okoniowySt.Elite, długości 7’ na blanku spinningowym do 7 g. wyrzutu z multikiem Shimano Aldebaran BFS,

- uniwersalny, ale dość lekki na blanku Matagi, długości 7,6’ do 14 g. wyrzutu z multikiem Daiwa Steez SV TV,

- mocniejszy, na blanku Bushido AT, długości 7,3’ do 28 g. wyrzutu, ale świetnie obsługujący już 7 gramowe przynęty z multikiem Daiwa Morethan,

- cięższy St.Croix Xtreme (blank castingowy) długości 7’ do 28 g. wyrzutu z multikiem Daiwa Z.

Napisałem, że mam mieć, bo okoniówka dotrze z pracowni w przyszłym tygodniu.

Na łódkę więcej niż trzech brać nie będę. Najwyżej okoniowkę Elite, Matagi Xtreme, a gdy będzie ciasno zrezygnuję z Matagi. St. Croix Xtreme, choć nowy, już przetestowałem i zaskakująco pozwoli spokojnie łowić od 10 do 40 g. (może i więcej).

Gdybym musiał wybrać jeden zestaw na dłuższą wędrówkę wziąłbym Bushido, bo jest najbardziej uniwersalne.

Zestawy, które mam już sprawdzone w boju.

Zestawu UL nie przewiduję, bo w tym segmencie tylko muchówka.

Serdeczności. Robert.

• Like 2

Optymalna ilość zestawów BC-ni ma czegoś takiego :P  ;) .Przynajmniej z mojej perspektywy.Za dużo fajnych multików,blanków do przetestowania,zbieractwo i chciejstwo które osobiście staram się bardzo od jakiegoś czasu ograniczać co wychodzi mi lepiej lub gorzej ;) .Dla przykładu-za bardzo nie jest mi realnie potrzebny kij 6-8 lb,o długości ok. 2,5-2,6m i charakterystyce pracy w miarę możliwości jak najbardziej zbliżonej do Suzuki 4lb 681.Pewnie dlatego że nie jest mi potrzebny ostatnio większość czasu w internetach spędzam szukając takiego blanku ;)  :D .Nie od rzeczy byłoby też mieć coś ok 12lb pod "normalne okonie" itd.

Na ten moment mi zostało:

Suzuki 4lb 681PRO+Calcutta BFS

Matagi TR 60(tak naprawdę będzie dopiero w sobotę-gryzę paznokiety :P )+Alphas K.T.F

Daiwa Prorex 2,40 28-56+Revo 4 gen.

Pierwsze dwa na okoniowe i ogólnie leciutkie łowienie które tak mnie wciągnęło że na nic innego nie ma czasu.Trzeci wiadomo,szczupakowanie głównie pod gumy do 20cm z lekkimi obciążeniami.Był jeszcze gruby zestaw do 150g.na szczupaki ale problemy z prawym barkiem i zdrowy rozsądek ten zestaw skasowały.

Także z tą optymalna ilością-ogranicza nas tylko inwencja,wyobraznia i niestety kasa.Celowo nie piszę że potrzeby,bo często kupujemy  coś czego nie potrzebujemy wcale .Ale to w sumie dobrze,od czego jerkowa giełda ;) 

• Like 6