welpa1809 Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Paweł mógłbyś w wolnym czasie je opisać jak to nie tajemnica :-) Ok postaram się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2016 Drzwi dla kolegów zawsze otwarte.Ech, kiedyś byłem, widziałem. Cuda Panie cuda 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Drac Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 Optymalna ilość zestawów- z nastawieniem pod szczupaka i sandacza, na dosłownie. . . trzech zbiornikach - dwa.Inaczej prawie w ogóle nie łowie, więc dwa zestawy, na ten! moment!, wystarczą. Szczupak- dragon ultima 40-90g,który będzie się zmieniać z xzoga 7kg (jedzie już do mnie) 30-100g sandacz- dragon gs buster do 30g muli zamiennie- lews i zillion. Oba dragony zdecydowanie polecam.Sztywne do agresywnego prowadzenia, ale ładnie się gnal. How! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek7575 Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 ja mam zestaw pod gramatury od 7-25g i wobki twichbaitowe oraz małe slidery i rattlinydrugi zestaw do heavy i jerki od 40-70g na patykach do 2m na tą chwilę to mi w zupełności starcza a resztę uzupełniam korbami - czyli XUL i UL uważam że cast w najmniejszych gramaturach to nie dla mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 (edytowane) Odświeżę trochę temat, bo może u Was się coś zmieniło;Zestawy pierwszego użytku:1. Wędziska:- DAGGER Rojal Spirit 213cm/1-7g/1-4lb;- rękodzieło pełny blank 160cm/4-10g/2-6lb;- rękodzieło Blaas 305cm/5-15g/2-6lb;- STORM Adventure 213cm/14-40g/7-20lb.2. Multiplikatory:- DAIWA Tatula CT 100HLS (szpule 5,6g i 10,3g);- DAIWA Tatula CT 100HSL (szpula 11g i 16,5g).Zestawy rezerwowe:1. Wędziska:- STORM Adventure 213cm/5-15g/2-6lb (rezerwa);- Pinnacle Vision 180cm/7-21g/8-15lb (do przezbrojenia);- Rosemeier 260cm/12-28g/?lb (do sprzedania).2. Multiplikatory:1. KONGER Streeto (szpula 13g). PsCzy to jest optymalna ilość? Mam wątpliwości, wydaje mi się, że to już "zbieractwo"... Edytowane 28 Maja 2019 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 U mnie na stanie wyłącznie zestawy do łowienia zębatych z łódki na przynęty od 30 (Alga 3 ) do 300 gramów (trout 30 cm).Ruszam w piątek do Danii i zabieram:Rzut:1. 30-60 gramów Mars Cast 2,70 + Tatula 100HSL i linka 30 Lb2. 40-100 gramów jerkówka ATC MU 606 + Daiwa Z2020HL i linka PE 4.0 Varivas x8 64 Lb3. 60-200 gramów Abu 2,59 do 220 gramów + Toro 51 NaCl i linka 50 LB4. 100-300 gramów Savagear Big Pike 2,59 do 300 gramów + Daiwa Lexa 300Hl i linka 60 Lb W rezerwie jerkówka Dragon Thytan do 120 gramów (rzuca 200 ), Savagear Skinny Water 2,31 do 180 gramów i Abu 2,77 do 350 gramów. Troll:2 x Ugly Stik Gold Yiger 2,25 i 2,44 25 i 40 Lb a do tego Lexa 300 z licznikiem i okraglaki okumy x 2. Powinno wystarczyć Korby po raz pierwszy nie zabieram żadnej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Zbieractwo zaczyna się jak zestawy są nie używane albo dosłownie raz czy dwa w roku użyte. Jak się kija choć raz na miesiąc nad wodę zabiera tzn. że potrzebny jest ???? a tak bardziej poważnie to jak zawsze piszę każdemu według potrzeb ☺ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 28 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2019 Jak pacierz.. w poetyce katalogów.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Powinno wystarczyć Korby po raz pierwszy nie zabieram żadnej.W zeszłym roku zabrałem "na wszelki wypadek" do Szwecji spina do 120g, i mimo mocnego postanowienia łowienia tylko castem złowiłem nań ogromną większość ryb z tego wyjazdu. Powód był przyziemny - opuszka prawego kciuka zmasakrowana przez szczupacze zęby - ból był zbyt silny by wciskać zapadkę multika prawą dłonią a kontrola szpulki kciukiem odpadała całkowicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 (edytowane) W zeszłym roku zabrałem "na wszelki wypadek" do Szwecji spina do 120g, i mimo mocnego postanowienia łowienia tylko castem złowiłem nań ogromną większość ryb z tego wyjazdu. Powód był przyziemny - opuszka prawego kciuka zmasakrowana przez szczupacze zęby - ból był zbyt silny by wciskać zapadkę multika prawą dłonią a kontrola szpulki kciukiem odpadała całkowicie.Miałem tak i to też pierwszego dnia. Trzymałem rybę za pokrywę skrzelową lewa dłonią a szczypcami wyhaczałem prawą . Zębaty odbił się od wody tylną płetwa i cap mnie za kciuka. Powertape i maść z antybiotykiem pozwoliła mi łowić następne 6 dni. O kontroli kciukiem mowy być nie mogło ale przy pewnym doświadczeniu nie jest ona aż tak niezbędna.Mam film z zajścia. Edytowane 29 Maja 2019 przez godski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MZieli10 Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Brrr wredne te szczupaki Andrzeju straszliwie ???? U mnie niestety ból był zbyt silny, jakby mało bolała złamana noga (myślałem że jadę do Szwecji z naderwanym mięśniem a po powrocie prześwietlenie wykazało złamanie strzałki). Ale przekonałem się, że na w miarę normalnej wodzie (najlepsze lata ma już za sobą ale połowić wciąż się da, zdecydowanie lepiej niż w naszym kraju) nie ma większej potrzeby kombinowania ze sprzętem - jednym badylkiem obsługiwałem łowienie powierzchniowe, jerki i gumy 12-20cm oraz dorożkę i łowiłem na tyle skutecznie, że prawie nie miałem spinek a rozstrzał długości łowionych ryb przekroczył metr ???? Z "aktywnych" zestawów mam w skrócie do 18, do około 40-50 (muszę obadać bo Kamil nie pamięta tego blanku) oraz do 80 (to tylko opis, bo pewnie i 120 machnie) W dalekich planach coś dłuższego pod większe gumy i ... tyle. UL tylko korba, nie widzę sensu w wyważaniu otwartych drzwi i pakowaniu niemałej kasy w łowienie bądź co bądź drobiazgu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 29 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2019 Mało się znam na BC, ale staram się uczyć dużo i bardzo szybko..., mam nadzieję. Mam mieć docelowo cztery zestawy:- okoniowySt.Elite, długości 7’ na blanku spinningowym do 7 g. wyrzutu z multikiem Shimano Aldebaran BFS,- uniwersalny, ale dość lekki na blanku Matagi, długości 7,6’ do 14 g. wyrzutu z multikiem Daiwa Steez SV TV,- mocniejszy, na blanku Bushido AT, długości 7,3’ do 28 g. wyrzutu, ale świetnie obsługujący już 7 gramowe przynęty z multikiem Daiwa Morethan,- cięższy St.Croix Xtreme (blank castingowy) długości 7’ do 28 g. wyrzutu z multikiem Daiwa Z. Napisałem, że mam mieć, bo okoniówka dotrze z pracowni w przyszłym tygodniu.Na łódkę więcej niż trzech brać nie będę. Najwyżej okoniowkę Elite, Matagi Xtreme, a gdy będzie ciasno zrezygnuję z Matagi. St. Croix Xtreme, choć nowy, już przetestowałem i zaskakująco pozwoli spokojnie łowić od 10 do 40 g. (może i więcej).Gdybym musiał wybrać jeden zestaw na dłuższą wędrówkę wziąłbym Bushido, bo jest najbardziej uniwersalne. Zestawy, które mam już sprawdzone w boju. Zestawu UL nie przewiduję, bo w tym segmencie tylko muchówka. Serdeczności. Robert. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drag Opublikowano 30 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2019 Optymalna ilość zestawów BC-ni ma czegoś takiego .Przynajmniej z mojej perspektywy.Za dużo fajnych multików,blanków do przetestowania,zbieractwo i chciejstwo które osobiście staram się bardzo od jakiegoś czasu ograniczać co wychodzi mi lepiej lub gorzej .Dla przykładu-za bardzo nie jest mi realnie potrzebny kij 6-8 lb,o długości ok. 2,5-2,6m i charakterystyce pracy w miarę możliwości jak najbardziej zbliżonej do Suzuki 4lb 681.Pewnie dlatego że nie jest mi potrzebny ostatnio większość czasu w internetach spędzam szukając takiego blanku .Nie od rzeczy byłoby też mieć coś ok 12lb pod "normalne okonie" itd.Na ten moment mi zostało:Suzuki 4lb 681PRO+Calcutta BFSMatagi TR 60(tak naprawdę będzie dopiero w sobotę-gryzę paznokiety )+Alphas K.T.FDaiwa Prorex 2,40 28-56+Revo 4 gen.Pierwsze dwa na okoniowe i ogólnie leciutkie łowienie które tak mnie wciągnęło że na nic innego nie ma czasu.Trzeci wiadomo,szczupakowanie głównie pod gumy do 20cm z lekkimi obciążeniami.Był jeszcze gruby zestaw do 150g.na szczupaki ale problemy z prawym barkiem i zdrowy rozsądek ten zestaw skasowały.Także z tą optymalna ilością-ogranicza nas tylko inwencja,wyobraznia i niestety kasa.Celowo nie piszę że potrzeby,bo często kupujemy coś czego nie potrzebujemy wcale .Ale to w sumie dobrze,od czego jerkowa giełda 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi