Vrpona Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Witam serdecznie. Mam na imię Piotr. Swoje woblery zacząłem "strugać" dokładnie rok temu. Inspiracją do tego była chęć złowienia ryby na coś swojego, na coś niepowtarzalnego, i stworzenie przynęty "uniwersalnej", która chętnie znajdzie się w menu każdej ryby z mojej nizinnej "warcinki". Moje pierwsze korpusy powstawały z lipy, natomiast gdy dostałem w ręce balse, szybko zacząłem działać z małymi 2,5 cm woblerkami kleniowo-jaziowymi , stelaż przez całość, około 2,4 grama,pływające, tonące, oraz neutralne. lotne, stabilne i uniwersalne założenie miałem głównie jedno, miały pracować agresywnie, oraz trzymać się nurtu - no i po części się udało Zaczęły łowić okonie, klenie, jazie, bolenie, a nawet kiedyś trafił się sum Oczywiście prężnie działając, postanowiłem również odbiec trochę od tematu kleń-jaź , i pójść w kierunku pstrąga.Korpusy z balsy, stelaż przez całość 5,5 cm - 4-5gr schodzą dośc głęboko (1-1,5m) Pływające Idąc dalej - Nie obyło się bez tematu boleniowego Ojj nie obyło się bez problemów typu - wobler zrobiony ale nie pracuje. Ciągle staram się dokonać niemożliwego - czyli uzyskać pracę zadowalającą bolenie. (niemożliwego ponieważ mój krótki staż, i wiedza ogranicza się do pewnego stopnia) Ale wszystko idzie w dobrym kierunku Swojego czasu robiłem już woblery oparte na kształcie A.Lipińskiego - spirit. Moje były ciutke grubsze, ważyły około 12 gram, najcięższy 17gram, Praca b.drobna X .Ale szybko z tego kształtu zrezygnowałem. Aktualnie siedzę nad 9cm z lipy, oczka wkręcane, oklejane materiałem. 10-12 gram , chce uzyskać pracę lusterkującą. Trochę dużo zdjęć, ale żeby się gro forumowiczów nie nudziło, dorzucę jeszcze parę z przed tygodnia. Kleniowo jaziowe oklejane materiałem (wyczyn w moim wykonaniu były to pierwsze woblery które oklejałem tkaniną) oraz pare innych zdjęć, oraz zdjęcia sprzed roku - jak to wszystko się zaczynało ! POZDRAWIAM PIOTR ! p.s - krytyka mile widziana, chce się jak najwięcej nauczyć, przyswoić Edytowane 20 Lutego 2016 przez Vrpona 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinnerman Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Bardzo zgrabne wobaski. Witaj Kolego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miramar69 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 (edytowane) Noooo widzę ,że przybył kolejny "cichy" mistrz !!!, bardzo ładnie się prezentują. PS: Tu nie ma czego krytykować , tu trzeba pochwalić i oby tak dalej Edytowane 20 Lutego 2016 przez miramar69 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Widać, że cała twoja wiedza jest zawarta w tych wobkach. Dobrze, że poszedłeś w różnych kierunkach budowy woblerów, co zawsze przynosi korzyść w przyszłości w ciągłym poszukiwaniu tego najlepszego.Ps. Odnośnie woblerów boleniowych to masz rację to temat rzeka, raczej w drzewie nie uzyskasz dobrej pracy, trzeba zmienić materiał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milijon Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 bardzo fajne woblerki, mi szczególnie podobają się kleniowo-jaziowe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery z Bielska Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Posiadasz cierpliwość i wytrwałość, dwie cechy konieczne, by tworzyć bardzo dobre woblery. W końcu osiągniesz we wszystkich modelach taką pracę, jaką sobie wyobraziłeś.Witaj we własnym wątku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Piękne woblery !! Oby tak dalej jedyne co to sporadycznie można zobaczyć na kleniowo jaziowych u samej góry takie jak by rysy chyba od tego żę papieru zabrakło Ale to tylko malutki szczególik. Czapki z głów 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demowsky Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Ooo kolego poszalałeś na wstępie wszystkie mi sie bardzo podobają.. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milupa Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Cześć Piotrek, Fajnie że wreszcie założyłeś wątek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vrpona Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Dziękuje za dobrą opinię, w końcu człowiek bardzo długo nad tym pracował Bardzo się ciesze. Ciekaw jestem, czy nowe bezsterowe boleniówki 9cm będą pracować tak jak to założyłem z początku niebawem wkręcam oczka i zaczną się pierwsze testy. Oczko będzie na grzbiecie, a czy z przodu, muszę zbadać na surowym korpusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Minibam Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Bardzo ładne woby zwłaszcza kleniowo - jaziowe.Mam kliku znajomych w klubie wędkarskim WKS Spin - ICE Szamotuły i tam bardzo chwalą twoje wyroby Powiedz gdzie można kupić kilka tych kleniowo jaziowych? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vrpona Opublikowano 20 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Powiedz gdzie można kupić kilka tych kleniowo jaziowych? Bezspośrednio u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
badtobone Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 nareszcie zalozyles watek!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JakubG Opublikowano 20 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Bardzo ladne wykonanie, szczegolnie te oklejone materialem. Gratuluje wprawy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vrpona Opublikowano 21 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 (edytowane) Napotkałem drobny problem podczas ostatecznych pracach w mojej bezsterowej boleniówce. Chodzi o wkręta na grzbieciku.Przyznam, że nie bardzo wiem pod jakim kątem go umieścić. Czy pod właściwym ? Tak jak to wkręca się oczko na brzuchu ? (opcja nr1 ) , ale tu rodzi się problem ponieważ moje bezsterowce, mają ołów skupiony bardziej na przodzie, i musiałbym dać wkręta 17mm. czy opcja nr 2 ? Wkręt o długości 22mm ? Kwestia kleju jakiego używam, nie jestem w stanie wyrwać 15mm wkręconego oczka z mojego woblera, a na 25mm można wieszać świńskie półtusze. Pozdrawiam Edytowane 21 Lutego 2016 przez Vrpona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Ja Ci dam taką rade. Jeśli to prototyp to wkręć 2-3 oczka oddalone od siebie o kilka milimetrów. Będziesz miał większe rozeznanie co do pracy woblera.Po testach wybierzesz taką opcję która będzie Ci najbardziej odpowiadać. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vrpona Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Ja Ci dam taką rade.Jeśli to prototyp to wkręć 2-3 oczka oddalone od siebie o kilka milimetrów. Będziesz miał większe rozeznanie co do pracy woblera.Po testach wybierzesz taką opcję która będzie Ci najbardziej odpowiadać. Dałem radę Wkręciłem oczka , jest ok. We wkręcanych oczkach we woblerze, jest o tyle dobrze, że za każdym razem, jak sknocisz górne, możesz "dospawać" kolejne w innym miejscu (taki joke) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Harjer Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 @Vrpona. Witam na forum we własnym wątku.Lubię rozpoczęty Twój własny wątek przedstawiając bogatą gamę modeli woblerów, które są ładne. Malowanie jest śliczne. To świadczy o Twoim dużym potencjale twórczym i talencie, który zdradziłeś.Powodzenia Piotr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Vrpona klej, którego używasz do wklejania oczek to jedno, czy dwuskładnikowy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vrpona Opublikowano 23 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Vrpona klej, którego używasz do wklejania oczek to jedno, czy dwuskładnikowy ? Klej jakiego używam do oczek, to żywica epoksydowa dwu składnikowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamos Opublikowano 23 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2016 Ok. dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vrpona Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Cholernie zadowolony jestem z ich pracy Bezsterowce pracują rewelacyjnie, bardzo drobno migotają na boki, nie lusterkują w opadzie, natomiast przy ekspresowym tempie zwijania woblera, prawie nie widać ich pracy, przy czym gdy odpuścimy trochę, zaczynają uciekać na boki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joker Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2016 Tu mnie jeszcze nie było. Ależ tych Twórców przybywa. Fajna robota Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi