Skocz do zawartości

Sandacze 2016

CLAUDIO

Rekomendowane odpowiedzi

Lokalizacja Holandia. Kanał szerokości około 50 m, głębokość od 3 do 1 m. Woda mętna gumę widać zaledwie 5 cm pod powierzchnią wody. Dno miękkie sporadycznie jakieś twardsze blaty, Zedy biorą różnie raz cały dzień, raz przez godzinkę. Obecnie najlepsza pora to świt, ostre strzały i praktycznie na 30 brań zameldowało się 24 szt. w tym dzisiejszy smoczek...ostry strzał w 3 opadzie, w pierwszym momencie myślałem ze fajny szczupły ale pod brzegiem kiedy zobaczyłem te piękne srebrzyste oczy nogi się ugieły. :) biją praktycznie tylko na cannibale 10 cm kolor nie ma znaczenia, główka 10 g. Wędeczka z pracowni WOBIEGO na blanku skxf 7016. 16 LB spisuje się rewelacyjnie 20/10 :)
kołowrotek ryobi zauber 4000, pletka sufixa 13 i fluorocarbon Pozdro chłopaki niebawem się odezwę.

• Like 5

Wody, na których zdarza mi się wędkować też są czesane przez "żywca" i "filet". Wprowadził bym po prostu zakaz żywca i martwej rybki. Zwłaszcza, że niektóre kałuże mają po 20ha z groszem, a zedy po 90 cm wyjeżdżały...

• Like 4

Wody, na których zdarza mi się wędkować też są czesane przez "żywca" i "filet". Wprowadził bym po prostu zakaz żywca i martwej rybki. Zwłaszcza, że niektóre kałuże mają po 20ha z groszem, a zedy po 90 cm wyjeżdżały...

Też już swego czasu o tym pisałem - to jedyne rozwiązanie pozwalające na odrodzenie populacji drapieżnika . Na naszym zbiorniku to jakoś nie może przejść , natomiast na wodzie , na której łowi @Tomus jest tak od początku i jakoś nikt się nie burzy , a jesteśmy nieomal po sąsiedzku . Z nastaniem jesieni kto żyw rusza pozyskać pożywne białko drapieżnika . I o ile na spinning różnie bywa , to trup i żywiec sieją spustoszenie . Wieczorem dziesiątki zestawów są wywożone na dowolne odległości w każdy możliwy sposób , natomiast efekty tego są absolutną , nocną niewiadomą . A właściwie wiadomą niestety  :( . Pokonanie lobby mięsożerców jest niewykonalne . Pamiętam , jak któregoś roku próbowano wprowadzić zakaz połowu na żywca i martwą rybkę od pażdziernika na mojej wodzie . Skończyło się na tym , że zakazano połowu drapieżnika w ogóle . Opuściliśmy nasz zbiornik , otwierając szeroko wrota dziadostwu wszelkiej maści .

• Like 4

Jak zawsze kończy się tym, że bez skutecznej kontroli i wysokich kar łowisko zostaje szybko wyrybiane. Tylko duże siły i środki mogą powstrzymać rzeźnię.

Mam te same spostrzeżenia, dziesiątki sandaczy złowione niedawno, a teraz na palcach można policzyć. Rybą roku u mnie jest na razie o zgrozo! sandacz ledwo ponad 70cm. I tak już tragiczna sytuacja niedawno robi się beznadziejna. Widać że związkowa straż jest nieskuteczna.

Na wodzie na której łowię "najskuteczniejszą bronią" na sandacze są karpiarze ze swoimi łódkami. Ci wspaniali "no killowcy" i wielbiciele karpi dziesiątkują populacje sandaczy na trupka wywożonego w najlepsze miejsca wypasionymi łódkami. Oczywiście ile złapią tyle zabierają, ale na bluzach "catch and release".

• Like 4

Dzisiejsza życiówka 88cm :D . Z góry przepraszam za kiepską jakość zdjęć. Na łodzi byłem sam, do tego wiało i pizgało z deka, a koniecznie chciałem się pochwalić. ;) Przydusił 3 calowe kopyto Relaxa na główce 25g. Złowiony w konkretnym dołku dużej nizinnej rzeki w mazowieckim. Oczywiście pływa dalej :).

Kij Legend Elite 17lb 8,6' by Skalek Rods

Kołowrotek Biomaster 4000FB

plecionka Shiro 0,16mm

P.S. Fajny był, taki smoluch.

post-54783-0-87986300-1476366241_thumb.jpg

post-54783-0-82510300-1476366259_thumb.jpg

post-54783-0-45328300-1476366283_thumb.jpg

Edytowane przez pawello
  • Like 36

Dziś rano w tym samym miejscu, na 2 osoby 3 sztuki wyjęte plus jeden wlazł w zawadę (63,54 i 50cm). Do tego jeszcze lechol za kapotę, wkurzył mnie bo już miałem nadzieję na kabana :angry:. Brania skończyły się równo ze wschodem słońca. ;)

• Like 1

Pierwszy z 5m blatu koło godziny 9:00 ,Gunki Grubby Shad + 15g

Drugi z koryta koło godziny 11:00, jeśli mnie pamięć nie myli ~~7-8m, kogut 25g

Warunki trudne, mokro, zimno,wietrznie.
Pierwszy: Chwilowa poprawa pogody, wyszło słońce na jakiś krótki okres czasu i ryby zaczęły reagować.
Drugi: Paskudna pogoda przez cały dzień, silny wschodni wiatr. Od 6:00 na wodzie, do 11:00 - 0 czegokolwiek ;)

Edytowane przez Jammaey
  • Like 5

Wobi tam gdzie łowisz sandacze to łowisz, po "polsku" czyli opad na gumie i branie z dna? Czy normalnie tzn. przynęta w pół wody i od czasu do czasu opad na różne przynęty?

Są różne kanały... Niektóre (przeważnie te duże) głębokie i z twardym dnem ,tam się łowi przeważnie normalnie ,,po polsku ". Większość jednak to średniej wielkości kanałki 15-40m.  szerokości ,płytkie 0,5-2m. (najczęściek ok. 1m.) i z mulistym dnem.Tam łowi się różnie : opad na lekkiej główce 3-7g.,na zwijanego,lub jigując w toni.Znam nawet takich co łowią tam na duże obrotówki i tez maja wyniki, szczególnie  gdy zedy są na ostrym żarciu...

• Like 3