Skocz do zawartości

Farba do wahadeł

Rekomendowane odpowiedzi

Może lakier do paznokci + po wyschnięciu miejscowo epoxy. Robiłem tak z brokatem używanym w florystyce. Klej miejscowo zasypany brokatem, po wyschnięciu cienka warstwa epoxy + druga wykończeniowa. Efekt trwały, prawie jak kamień, skrzy się w słońcu. Najlepsze jednak są zaśniedziałe przecierki. Powodzenia.

• Like 2

Alek :) musisz jechac na statek za majtka :) bedziesz malował stateczek i wtedy  litrami do domu :D

Czułem, naprawdę czułem, że mi odpiszesz....

A widziałeś majtka 60 latka..

Mam parę pomysłów co do zdobienia blach...

Pozdrawiam Cię serdecznie.

Andrzeju, Janusz...dzięki za podpowiedzi.

Serdeczności.

Alek

Edytowane przez platynowłosy
  • Like 1

Bardzo dobre są emalie stosowane w złotnictwie. Ja używałem czarnej i czerwonej, ale są też inne kolory. Mam dwuskładnikowe, tj, kolor i utwardzacz. Po wymieszaniu składników nakładasz i dajesz do piekarnika, jeśli dobrze pamiętam na 70 st. Celsjusza. Miałem przerwę w robieniu wahadłówek - zacznę chyba znowu w tym roku, bo stare zapasy się trochę przerzedziły - ale z blaszek, które malowałem tą metodą jakieś 8 lat temu nic nie schodzi, ani nie odpryskuje. Malowałem małe akcenty typu kropki czy łuski, ale emalii tej używa się też do dużych wypełnień w biżuterii (mam 8 lat stażu jako złotnik).

• Like 2

• 3 tygodnie później...

Alek jak załatwisz mi troche blachy miedzianej lub mosieżnej- takiej 1-1,5mm -to odleje Ci żarówy  ciemnej pomarancz i jasnej pomarancz i wysle ;)

Radek, jak ja Cię lubię. Masz załatwione.

Jak będę miał wysyłać, dam ci znać.

Żarty żartami, ale dzięki za pamięć i doceniam..