Skocz do zawartości

Jezioro Mucharskie (Świnna Poręba)

Piotr Boruch

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 rok później...
  • 6 miesięcy temu...

Edytuje ponieważ trochę pomyliłem daty :D

https://wadowiceonline.pl/rozmaitosci/10128-tak-prezentuje-sie-zbiornik-swinna-poreba-z-korony-zapory

Podają termin oddania zbiornika do użytku: sierpień 2018, czyli jeszcze trochę...

Edytowane przez dawca

Z tego co wiem to do żadnego . To woda RZGW i oni mają zamiar zrobić tam łowisko licencyjne .

Niestety od 1 stycznia 2018 roku RZGW zostanie zlikwidowany. W jego miejscu powstanie Państwowe Gospodarstwo Wodne "Wody Polskie" zatem na razie oni sami nie wiedzą (dzwoniłem do nich jakieś trzy tyg. temu )

ps.1 wczorajszy artykuł na onecie :

https://krakow.onet.pl/kto-posprzata-smieci-ze-zbiornika-w-swinnej-porebie/ye3svwq

ps.2 zbiornik zalany w 100%......

przepraszam że krzywo :))

post-64797-0-77505100-1512035158_thumb.jpg

Edytowane przez sero1975

W czerwcu byłem na rozmowie w dyrekcji RZGW .Jeden z panów dyrektorów nakreślił mi wizję powstania tam najnowszego w Polsce ośrodka ośrodka zarybieniowego oraz łowiska specjalnego. Jednym słowem mówiąc kraina mlekiem i miodem płynąca :lol: :lol: :lol:.

Oby się spełniło czego życzę sobie i Wam :)

Co masz na myśli?

Nie wymienię z nazwy wód pod opieką RZGW, ale kilka ze znanych mi zostało dość szybko zdegradowanych. Powodem był całkowity brak opieki, brak ochrony, brak gospodarki zarybieniowej itp.

Jeśli tutaj będzie inaczej, chwała urzędnikom za zaangażowanie.

Pozwoliłem sobie zadzwonić do rzgw i uzyskałem informację że jezioro jest już zarybiane. Niestety pan nie był mi w stanie odpowiedzieć czym i w jakich ilościach oraz kiedy zbiornik zostanie udostępniony i na jakich zasadach . Odesłano mnie do rzecznika ale jego telefon milczy...

Będę drążył temat.

Ze swoich letnich obserwacji podczas kąpieli na nielegalu zaobserwowałem wzdręgi, okonie 10-15 cm i niezidentyfikowany narybek .

Woda fajna ...czysta... :D

Zbiornik jest intensywnie zarybiany drapieżnikiem. Cen licencji, oraz od kiedy będą dostępne, jeszcze nikt wiążąco nie poda. Aktualnie jest pisany regulamin łowiska i jeśli przejdzie, będzie lepiej, niż się spodziewałem :) Głównym problemem jest tzw. trzecie osuwisko, oraz wspomniany już problem ze zniknięciem RZGW, a powstaniem czegoś o nazwie Wody Polskie. Czyli zapewne marzec-maj dowiemy się szczegółów. Choć obietnice są, że wszystko zostanie uruchomione w styczniu. Nie uwierzę, póki nie zobaczę ;)