Skocz do zawartości

Jezioro Mucharskie (Świnna Poręba)

Piotr Boruch

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jeżeli cokolwiek wyjdzie ze zwrotu (chociaż częściowej) opłaty, to deklaruję ją na rzecz zarybień w Okręgu BB i innych też do tego zachęcam  :)

Niech w ren sposób kasa wróci do nas podwójnie ...

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura

Witam.

Jeżeli cokolwiek wyjdzie ze zwrotu (chociaż częściowej) opłaty, to deklaruję ją na rzecz zarybień w Okręgu BB i innych też do tego zachęcam  :)

Niech w ren sposób kasa wróci do nas podwójnie ...

Pozdrawiam.

Z tego co gdzieś czytałem to okręg BB i tak nie może więcej zarybiać ba takie normy ustalił ichtiolog.

Dolne i górne granice zarybień są określone w operacie wodnoprawnym. Zarybienie poniżej, jak i powyżej podanych tam kwot może skutkować odebraniem zezwolenia dla użytkownika. Czyli dodatkowe środki "na zarybienie" nic nie zmienią. Już teraz zarybiane są wody naszego okręgu w górnych widełkach... Inna sprawa dotyczy zjawisk losowych (zatrucie, prace w korycie, powódź) i wtedy są podstawy do wystąpienia o zgodę (SIC!) na dodatkowe zarybienia. W najbliższy czwartek odbędzie się posiedzenie zarządu okręgi i ta sprawa, czyli rekompensata za szkody spowodowane olbrzymim zrzutem wody w obwodzie KS-3 będzie poruszana.

• Like 2

No więc taaak...

Ponieważ odcinek powyżej zbiornika został zamknięty, wybrałem się dziś o świcie na odcinek poniżej zapory.

Na miejscu okazało się że:

- Woda jes t podwyżswzona o ok. 30 cm, co widać po zalanych trawach.

- jest bardzo zimna i mało przejrzysta

- ma silny uciąg – w wodzie po kolana trudno utrzymać równowagę.

- dno jest pokryte brunatnymi, śliskimi glutami

Brodzenie w wodzie jest ryzykowne i męczące. W wodzie po kolana trudno utrzymać równowagę.

Chodzenie wzdłuż brzegu praktycznie niemożliwe z powodu gęstych krzaków.

Próbowałem obejść ścieżką równoległą do rzeki, ale po ok. 300 metrach zawróciłem z powodu gęstych krzaków.

Objechałem autem na końcową część odcinka, ale tam wygląda podobnie.

Bilans: trochę walki z nurtem, trochę walki z krzakami, 180 km przejechane, zarwana noc, no i 30 zł dniówki.

ANI JEDEN RAZ nie zarzuciłem wędki.

Może jakiś hardkor z cięższym spinningiem coś tam by zdziałał, ale z lekkim zestawem kleniowym raczej trudno tam łowić – może przy niższej wodzie dałoby radę.

Ale nie wiem, czy klenie w taką zimna wodę tłumnie wpływają...

Na koniec zrobiłem jeszcze szybki rzut oka na zaporę – wrzuciłem „surówki” na YT:

https://youtu.be/E56BS0GwGvY

https://youtu.be/ojuz_zIb0WM

• Like 1

Może jakiś hardkor z cięższym spinningiem coś tam by zdziałał, ale z lekkim zestawem kleniowym raczej trudno tam łowić – może przy niższej wodzie dałoby radę.

Ale nie wiem, czy klenie w taką zimna wodę tłumnie wpływają...

Ja tylko pragne przypomnieć że na odcinku poniżej zapory obowiązuje całkowity zakaz łowienia spinningiem.

Dopuszczona metoda to jedynie sztuczna mucha.

Fragment regulaminu:

REGULAMIN AMATORSKIEGO POŁOWU RYB W OBWODZIE RYBACKIM ZBIORNIKA ŚWINNA PORĘBA 

1. Łowisko wędkarskie obejmuje: Rejon I – Rzeka Skawa i dopływy

I.1 Odcinek rzeki Skawy od ujścia Stryszawki do starego mostu drogowego w Zembrzycach

I.2 Odcinek rzeki Skawy od stopnia-bystrze znajdującego się 150 m poniżej mostu drogowego na trasie Świnna Poręba - Gołębiówka do ujścia Ponikiewki.

I.3 – Dolny odcinek Paleczki od ujścia potoku Jachówka do ujścia do zbiornika.

2. Odcinki rzeczne (Rejon I) udostępnia się do wędkowania wyłącznie z zastosowaniem sztucznej muchy. Amatorski połów ryb na odcinkach rzecznych odbywa się wyłącznie jedną wędką w porze dziennej tj. nie wcześniej niż godzinę przed wschodem i nie później niż godzinę po

Edytowane przez Wojtek14

Ja tylko pragne przypomnieć że na odcinku poniżej zapory obowiązuje całkowity zakaz łowienia spinningiem.

Dopuszczona metoda to jedynie sztuczna mucha.

No widzisz, ja wprawdzie nie ze spiningiem tylko przynętą roślinną, ale i tak nie "zamoczyłem" :)

Jestem zaskoczony sztuczną muchą, bo czytałem dwukrotnie regulamin 2019 - ten z początku roku i ten obecny, a taki zapis nie wpadł mi w oko.

No, ale i tak nic z tego...

• Like 1

Witam.

Łowię teraz przy takiej wodzie poniżej zapory - da się spokojnie. Idealna woda do cięższego switcha lub lżejszego DH. Brodząc przy lewym brzegu można dojść do opaski i dalej łowić już z niej do samego nołkila. Prawą stroną też od biedy by się dało, ale niewygodnie przy łowieniu z prądem i trzeba w dwóch miejscach wychodzić (na rafie za wyspą i przy bobrowym żeremiu) i omijać spore odcinki bo za głęboko.

Ale faktycznie trudny odcinek. Rekompensuje to kompletnym brakiem innych wędkujących w tej chwili - można cały dzień łowić i nikogo nie spotkać przy takiej wodzie  ;)

Pozdrawiam.

Forest-Natura, on 26 Jun 2019 - 23:32, said:

Witam.

Łowię teraz przy takiej wodzie poniżej zapory - da się spokojnie.

No to szacun.

Wiele też zależy od nastawienia (sprzętowego i mentalnego ) do konkretnej wody.

A jakie ryby tam łowisz?

Mnie to wygląda, jak duża rzeka pstrągowa. Zimna woda też im powinna pasować.

Nie wiem tylko skąd tyle glutów, których powyżej zbiornika nie ma.

Przez 2 lata w zbiorniku nie powinno się nazbierać tak dużo biogenów.

Przeszedłem się dzisiaj wzdłuż rzeki na terenie zbiornika, jakieś 500-700 metrów.

Ryb widać mało.

W korycie kamienie, ale na brzegach dość gruby osad - miejscami rzeka płynie w metrowym "kanionie".

Niewiele łowiłem, z płycizny wyjąłem dwie kluski 50+ i... okonia.

Na jedynej obiecującej głębi nie potrafiłem poprowadzić zestawu z powodu kombinacji nurtu i silnego wiatru.

Do zbiornika nie dotarłem, ale na zdjęciach widzę, że na obecnej cofce ktoś 'dłubał' :)

I na koniec jeszcze refleksja na temat zmian regulaminowych:

Tak sobie myślę (czysto hipotetycznie), że jak ktoś kupił opłatę roczną przed wprowadzeniem zmian, to powinien móc łowić na odcinku z obecnym zakazem (powyżej zbiornika) przez cały rok.

Nie wydaje mi się, żeby strona umowy mogła ją zmieniać jednostronnie już po fakcie jej zawarcia (czyli zapłacenia opłaty)

Co by było, gdybyśmy w piekarni zapłacili za cały chleb, a sprzedawca odciął połowę i powiedział, że „w międzyczasie zmieniły się zasady”?

Albo w salonie samochodowym zawieramy umowę na Passata, płacimy za Passata, a wydają nam Golfa?

Od razu widzimy,  że to próba oszustwa i żądalibyśmy wypełnienia umowy, a w razie odmowy, każdy sąd przyznałby nam rację.

Tu jest tak samo – jeśli ktoś zapłacił za łowienie na całym obszarze wyszczególnionym w poprzednim regulaminie, to powinien mieć prawo do łowienia tam przez okres trwania umowy, czyli przez cały rok.

W sumie szkoda, że się ociągałem i nie zapłaciłem na wiosnę opłaty rocznej, bo mógłbym to sprawdzić w praktyce J

I na koniec jeszcze refleksja na temat zmian regulaminowych:

Tak sobie myślę (czysto hipotetycznie), że jak ktoś kupił opłatę roczną przed wprowadzeniem zmian, to powinien móc łowić na odcinku z obecnym zakazem (powyżej zbiornika) przez cały rok.

Nie wydaje mi się, żeby strona umowy mogła ją zmieniać jednostronnie już po fakcie jej zawarcia (czyli zapłacenia opłaty)

Co by było, gdybyśmy w piekarni zapłacili za cały chleb, a sprzedawca odciął połowę i powiedział, że „w międzyczasie zmieniły się zasady”?

Albo w salonie samochodowym zawieramy umowę na Passata, płacimy za Passata, a wydają nam Golfa?

Od razu widzimy,  że to próba oszustwa i żądalibyśmy wypełnienia umowy, a w razie odmowy, każdy sąd przyznałby nam rację.

Tu jest tak samo – jeśli ktoś zapłacił za łowienie na całym obszarze wyszczególnionym w poprzednim regulaminie, to powinien mieć prawo do łowienia tam przez okres trwania umowy, czyli przez cały rok.

W sumie szkoda, że się ociągałem i nie zapłaciłem na wiosnę opłaty rocznej, bo mógłbym to sprawdzić w praktyce J

Już Tobie mówię , była już podobna sytuacja w jednym okręgu PZW, : ludzie masowo zwracali się o zwrot opłat .Tam dokładnie chodziło o zmniejszenie na pewnym bardzo obiecującym odcinku  limitu zabieranych ryb z 3 do 1 oraz nakaz opuszczenia wody po zabraniu ryby. Okręg widząc ,że traci kasę wycofał się z tego i jest taki limit jak wszędzie. 

Witam.

Pilne!!!

Apel o pomoc - może ktoś ma zrobionego printskrina z czerwcową datą komunikatu o spuszczaniu wody, jaki na stronie

http://www.krakow.rzgw.gov.pl/index.php/1-krok/lowisko-swinna-poreba/552-zasady-amatorskiego-polowu-ryb-dokumenty

zamieściło RZGW w Krakowie w czerwcu.

Otóż w oficjalnej odpowiedzi dostałem informację iż ten komunikat był zamieszczony na stronie już 14-go marca, co jest wierutnym, urzędniczym kłamstwem ze strony RZGW Kraków.

Osobiście robiłem opłatę 10-go kwietnia a temat ten był poruszony tutaj, na forum 8 maja i żadnego komunikatu na stronie RZGW w tych terminach jeszcze nie było. Potem przyszła duża woda i o ile dobrze pamiętam, komunikat pojawił się dopiero około 15  czerwca.

Ewentualnie jeżeli ktoś zna się na "interntach" i potrafił by znaleźć zmiany w żródłach strony, to proszę o kontakt.

Teraz tym bardziej nie odpuszczę RZGW Kraków z racji próby oszustwa i zacierania własnej niekompetencji, jakich dopuszczają się urzędnicy państwowi tam zatrudnieni.

Pozdrawiam.

Data pliku z nowym regulaminem jest z 12 CZERWCA - jest to nawet w nazwie pliku.

EDIT:

Teraz zajrzałem i z nazwy pliku USUNIĘTO "06-12" :)

I jeszcze jedno:

data utworzenia pliku z regulaminem, który aktualnie wisi na stronie, to 4 lipca 2019, 19:31:40

Edytowane przez pezet
  • Like 1