Skocz do zawartości

Jezioro Mucharskie (Świnna Poręba)

Piotr Boruch

Rekomendowane odpowiedzi

W kwestii spinningu "powyżej", to pozwolę sobie zacytować fragment regulaminu:

"...3. Amatorski połów ryb na odcinku rzecznym I.1 (od ujścia Stryszawki do starego
mostu drogowego w Zembrzycach) odbywa się z zastosowaniem sztucznej muchy i
przynęt roślinnych.
4. Amatorski połów ryb na odcinku rzecznym I.2 (od stopnia-bystrze znajdującego
się 150 m poniżej mostu drogowego na trasie Świnna Poręba - Gołębiówka do ujścia
Ponikiewki) odbywa się wyłącznie z zastosowaniem sztucznej przynęty. Na tym
odcinku wprowadza się całkowity zakaz zabierania złowionych ryb (odcinek no-kill).
Na tym odcinku obowiązuje stosowanie haczyków bez zadziorów lub z zadziorem
dociśniętym do łuku haczyka.
5. Amatorski połów ryb na odcinku rzecznym I.3 (dolny odcinek Paleczki od ujścia
potoku Jachówka do mostu drogowego na trasie Zembrzyce-Dąbrówka) odbywa się
z zastosowaniem sztucznej muchy...."

Spinning nie jest wymieniony jako metoda dopuszczalna, choć jednocześnie można łowić na Skawie powyżej zbiornika na spławik lub grunt na przynęty roślinne. Dla mnie jest to zapis co najmniej dziwny, ale gdyby traktować to literalnie, to spinnigować chyba nie można. Może wypowie się ktoś z miejscowych spinningistów lub bywalców i rozwieje wątpliwości?

• Like 1

Kolego DanekM, odcinek z pkt.4 jest poniżej jeziora, i tam sprawa jest jasna. Również na krótkim odcinku od mostu w Zembrzycach do cofki zalewu faktycznie można spinningować. Moje wątpliwości dotyczą odcinka "powyżej" (czyli z pkt. 3).

Przecież tu nie ma żadnej wątpliwości. Zrobiono odcinek z dopuszczeniem sztucznej muchy i przynęt roślinnych. Napisane jest jasno i prosto. A że rozwiązanie nietypowe, to ewentualne zapytanie o tego powody należy wysłać użytkownikowi rybackiemu jako instancji odpowiedzialnej za stan rzeczy. Póki co, przepisy są klarowne.

• Like 1

Dzięki wszystkim za wpisy. A tak na poważnie. Jeśli na końcu zestawu Karolina czy Teksas będzie ziarnko kukurydzy to przy powolnym prowadzeniu lub przytrzymaniu w nurcie to spinning czy łowienie na zestaw gruntowy?

Tomek

O ile mnie pamięć nie myli, to metoda spinningowa nie dopuszcza użycia przynęt naturalnych do użytku. A przynęty roślinne takimi są :)

inaczej mówiąc nie nazywa się to wtedy metoda spiningowa:) łowisz na przynety roślinne, a sposób prowadzenia przynety to juz twoja prywatna sprawa...

• Like 2

• 10 miesięcy temu...
Z moich informacji/ obserwacji -studnia jak każda inna. Eldorado dawno się skończyło. W sumie nawet się nie zaczęło na dobre jak się skończyło. Nie pisze ,ze jest źle ale jest tak samo jak wszędzie. Trafi się dzień dziecka i połowi się w opór fajnych ryb , ew. trafi się solidna metrówka. Ale taki dzień ma się raz na kilka tygodni /miesięcy i to chodząc regularnie. Takie informacje mam ( raczej potwierdzone i to z kilku źródeł) od stałych bywalców. 

Swoją droga już nawet o tej wodzie zapomniałem :D 

Kleń 70cm to dla mnie kosmos i nie wyobrażam sobie jak to może wyglądać :)

jak holowałem takiego, to kibicował mi jakiś wędkarz.

Jak zobaczył rybę, krzyknął - amur!

Mówię, że nie amur tylko kleń, a on na to - a skąd! Klenie takie duże nie rosną!

Naj2wiekszy, którego złowiłem miał 63 cm, a nie był to największy złowiony.

Niedaleko Wadowic lub Suchej Beskidzkiej jak kto woli. Swoją drogą zabili tym zbiornikiem piękne odcinki Skawy....

Ano zabili chyba najpiękniejszy odcinek Skawy. Mucharz, Skawce, zawsze mi się najbardziej podobały. Chociaż znam ją raczej dokładnie od Osielca do Witanowic. Zostały tylko wspomnienia po wielkich kleniach, brzanach i stadach świnek, które było można podziwiać z wiszącej kładki w pobliżu przystanku kolejowego w Mucharzu.

Było, jak rzekłeś....

Nawet głowacica się tam plątała z jakiegoś zarybienia. Co prawda wybrana jako pstrąg, ale chwilę była.

Stada świnek mieniące się jak złoto w słońcu. Niezapomniane przeżycia.

I największy kleń jakiego widziałem, 69 cm

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Macie jakieś sprawdzone miejsca gdzie można okonia połowić ? bo się zbieram do otwarcia sezonu i za kilka tygodni chciał bym jakieś okonie połowić.

1km 258m od korony głównej , prawa strona , tam zobaczysz stertę otoczaków, stań po lewej stronie wejdź po kolana do wody i rzucaj na godzinę 14.30 stoją tam na 15 metrze oksy na 25 cm. Powodzenia i daj znać jak Ci poszło.

• Like 3

1km 258m od korony głównej , prawa strona , tam zobaczysz stertę otoczaków, stań po lewej stronie wejdź po kolana do wody i rzucaj na godzinę 14.30 stoją tam na 15 metrze oksy na 25 cm. Powodzenia i daj znać jak Ci poszło.

Dzięki pojadę tam ale dopiero w kwietniu. A miałbyś może pineskę ? bo szczerze to średnio wiem gdzie jest ta korona główna, to od strony Mucharza ? 

• Like 1