gregx1 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 W kwestii spinningu "powyżej", to pozwolę sobie zacytować fragment regulaminu: "...3. Amatorski połów ryb na odcinku rzecznym I.1 (od ujścia Stryszawki do staregomostu drogowego w Zembrzycach) odbywa się z zastosowaniem sztucznej muchy iprzynęt roślinnych.4. Amatorski połów ryb na odcinku rzecznym I.2 (od stopnia-bystrze znajdującegosię 150 m poniżej mostu drogowego na trasie Świnna Poręba - Gołębiówka do ujściaPonikiewki) odbywa się wyłącznie z zastosowaniem sztucznej przynęty. Na tymodcinku wprowadza się całkowity zakaz zabierania złowionych ryb (odcinek no-kill).Na tym odcinku obowiązuje stosowanie haczyków bez zadziorów lub z zadzioremdociśniętym do łuku haczyka.5. Amatorski połów ryb na odcinku rzecznym I.3 (dolny odcinek Paleczki od ujściapotoku Jachówka do mostu drogowego na trasie Zembrzyce-Dąbrówka) odbywa sięz zastosowaniem sztucznej muchy...." Spinning nie jest wymieniony jako metoda dopuszczalna, choć jednocześnie można łowić na Skawie powyżej zbiornika na spławik lub grunt na przynęty roślinne. Dla mnie jest to zapis co najmniej dziwny, ale gdyby traktować to literalnie, to spinnigować chyba nie można. Może wypowie się ktoś z miejscowych spinningistów lub bywalców i rozwieje wątpliwości? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Odcinek punktu 4ego dopuszcza spinning poprzez zapis "wyłącznie z zastosowaniem sztucznej przynęty". W pozostałych odcinkach mucha i roślinne oraz sama mucha. W mojej opini nieczęsto widzi się tak jasno sprecyzowane wytyczne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Tzn, mogę spinningować na kukurydzę czy groch 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Tzn, mogę spinningować na kukurydzę czy grochO ile mnie pamięć nie myli, to metoda spinningowa nie dopuszcza użycia przynęt naturalnych do użytku. A przynęty roślinne takimi są 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregx1 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Kolego DanekM, odcinek z pkt.4 jest poniżej jeziora, i tam sprawa jest jasna. Również na krótkim odcinku od mostu w Zembrzycach do cofki zalewu faktycznie można spinningować. Moje wątpliwości dotyczą odcinka "powyżej" (czyli z pkt. 3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 może jakbyś zrobił jiga wyłącznie z naturalnych włókien roslinnych... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanekM Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Kolego DanekM, odcinek z pkt.4 jest poniżej jeziora, i tam sprawa jest jasna. Również na krótkim odcinku od mostu w Zembrzycach do cofki zalewu faktycznie można spinningować. Moje wątpliwości dotyczą odcinka "powyżej" (czyli z pkt. 3).Przecież tu nie ma żadnej wątpliwości. Zrobiono odcinek z dopuszczeniem sztucznej muchy i przynęt roślinnych. Napisane jest jasno i prosto. A że rozwiązanie nietypowe, to ewentualne zapytanie o tego powody należy wysłać użytkownikowi rybackiemu jako instancji odpowiedzialnej za stan rzeczy. Póki co, przepisy są klarowne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Można spiningować dopiero od mostu w Zemborzycach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2023 Dzięki wszystkim za wpisy. A tak na poważnie. Jeśli na końcu zestawu Karolina czy Teksas będzie ziarnko kukurydzy to przy powolnym prowadzeniu lub przytrzymaniu w nurcie to spinning czy łowienie na zestaw gruntowy?Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 (edytowane) Zestaw gruntowy albo przepływanka ale na pewno nie jest to już spinning ???? Edytowane 14 Kwietnia 2023 przez fish28 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2023 Dzięki wszystkim za wpisy. A tak na poważnie. Jeśli na końcu zestawu Karolina czy Teksas będzie ziarnko kukurydzy to przy powolnym prowadzeniu lub przytrzymaniu w nurcie to spinning czy łowienie na zestaw gruntowy?Tomek O ile mnie pamięć nie myli, to metoda spinningowa nie dopuszcza użycia przynęt naturalnych do użytku. A przynęty roślinne takimi są inaczej mówiąc nie nazywa się to wtedy metoda spiningowa:) łowisz na przynety roślinne, a sposób prowadzenia przynety to juz twoja prywatna sprawa... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczupak1 Opublikowano 3 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2024 I jak tam lowi ktos w tej studni jakies rybki ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 3 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2024 A co chcesz o tej porze tam łowić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 3 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2024 Z moich informacji/ obserwacji -studnia jak każda inna. Eldorado dawno się skończyło. W sumie nawet się nie zaczęło na dobre jak się skończyło. Nie pisze ,ze jest źle ale jest tak samo jak wszędzie. Trafi się dzień dziecka i połowi się w opór fajnych ryb , ew. trafi się solidna metrówka. Ale taki dzień ma się raz na kilka tygodni /miesięcy i to chodząc regularnie. Takie informacje mam ( raczej potwierdzone i to z kilku źródeł) od stałych bywalców. Swoją droga już nawet o tej wodzie zapomniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 3 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2024 Ja nawet nie wiem gdzie to jest ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaonbis Opublikowano 3 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2024 Niedaleko Wadowic lub Suchej Beskidzkiej jak kto woli. Swoją drogą zabili tym zbiornikiem piękne odcinki Skawy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 3 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2024 Kilka lat temu złowiłem tam kilkadziesiąt kleni-gigantów 50-70 cm. Ostatni raz tam byłem w lecie 2022 - ale na Skawie powyżej Zembrzyc i nic nie złowiłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 3 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2024 Kleń 70cm to dla mnie kosmos i nie wyobrażam sobie jak to może wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 4 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2024 Kleń 70cm to dla mnie kosmos i nie wyobrażam sobie jak to może wyglądać jak holowałem takiego, to kibicował mi jakiś wędkarz.Jak zobaczył rybę, krzyknął - amur!Mówię, że nie amur tylko kleń, a on na to - a skąd! Klenie takie duże nie rosną! Naj2wiekszy, którego złowiłem miał 63 cm, a nie był to największy złowiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 4 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2024 Niedaleko Wadowic lub Suchej Beskidzkiej jak kto woli. Swoją drogą zabili tym zbiornikiem piękne odcinki Skawy....Ano zabili chyba najpiękniejszy odcinek Skawy. Mucharz, Skawce, zawsze mi się najbardziej podobały. Chociaż znam ją raczej dokładnie od Osielca do Witanowic. Zostały tylko wspomnienia po wielkich kleniach, brzanach i stadach świnek, które było można podziwiać z wiszącej kładki w pobliżu przystanku kolejowego w Mucharzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaonbis Opublikowano 4 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2024 Było, jak rzekłeś....Nawet głowacica się tam plątała z jakiegoś zarybienia. Co prawda wybrana jako pstrąg, ale chwilę była. Stada świnek mieniące się jak złoto w słońcu. Niezapomniane przeżycia.I największy kleń jakiego widziałem, 69 cm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielDWM Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2024 Macie jakieś sprawdzone miejsca gdzie można okonia połowić ? bo się zbieram do otwarcia sezonu i za kilka tygodni chciał bym jakieś okonie połowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krakus Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2024 Macie jakieś sprawdzone miejsca gdzie można okonia połowić ? bo się zbieram do otwarcia sezonu i za kilka tygodni chciał bym jakieś okonie połowić.1km 258m od korony głównej , prawa strona , tam zobaczysz stertę otoczaków, stań po lewej stronie wejdź po kolana do wody i rzucaj na godzinę 14.30 stoją tam na 15 metrze oksy na 25 cm. Powodzenia i daj znać jak Ci poszło. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaonbis Opublikowano 28 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2024 W punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielDWM Opublikowano 29 Marca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2024 1km 258m od korony głównej , prawa strona , tam zobaczysz stertę otoczaków, stań po lewej stronie wejdź po kolana do wody i rzucaj na godzinę 14.30 stoją tam na 15 metrze oksy na 25 cm. Powodzenia i daj znać jak Ci poszło.Dzięki pojadę tam ale dopiero w kwietniu. A miałbyś może pineskę ? bo szczerze to średnio wiem gdzie jest ta korona główna, to od strony Mucharza ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi