Skocz do zawartości

Jezioro Mucharskie (Świnna Poręba)

Piotr Boruch

Rekomendowane odpowiedzi

Tak naprawdę to raczej ,,jest po ptakach " chyba,że naprawdę śmierdzisz forsą.... W pierwszej linii brzegowej na całym jeziorze są może jeszcze 3 do sprzedania . Niestety naście koła do 30 za ar z tego co wiem .w drugiej linii kilka do 10/ar

Mnie się ,,jebło " -przypadek karma łotewer....Po prostu najpierw się w styczniu przejechałem od chałupy do chałupy i szukałem kto ma do sprzedania(w pierwszej linii zapomnij) a potem cały czas szukając trafiłem na ogłoszenie na bardzo mało popularnym portalu ....

• 2 miesiące temu...

Zastanawia mnie zapis :

. Prawo do połowu ryb w obszarze wymienionym w pkt 1 nabywają osoby posiadające przy sobie kartę

wędkarską (z wyjątkiem przypadków opisanych w Us
tawie o Rybactwie śródlądowym), Zezwolenie

wydane przez Dyrektora RZGW w Krakowie oraz imienny dowód uiszczenia opłaty w wysokości.

zezwolenie wydane przez Dyrektora ..... co to oznacza ??

Witam.

Wodą dysponuje nie PZW, tylko RZGW w Krakowie, które wydaje zezwolenia (licencje) umożliwiajace połów na niej.

Żeby tam łowić trzeba mieć oprócz zezwolenia wydanaego przez RZGW w Krakowie oraz dowodu wpłaty, również kartę wędkarską.

I tyle.

W linku podanym przez Grześka wszystko dokładnie jest opisane i wyszczególnione.

Pozdrawiam.

Ten zapis wydawał mi sie lekko niejasny ale dla mnie 8.00 to środek nocy :))

Zadzwoniłem zatem i spytałem . Rzeczywiście wystarczy kupić zezwolenie .

Oprócz tego dowiedziałem się że :

a) zbiornik nie będzie spuszczany do czyszczenia tylko jest czynne osuwisko, więc być może trochę spuszczą do naprawy go .

b   sytuacja dot. łodzi na zbiorniku nie jest jeszcze uregulowana trwają spory czy dopuścić spalinę czy nie ....

4.
Obowiązuje zakaz połowu na żywą rybę. :) :) :) :)
Edytowane przez sero1975

Gość szkutnik
W regulaminie pisze:

Na terenie zbiornika (Rejon II) amatorski połów możliwy jest

- wyłącznie z brzegu,

- przy użyciu dwóch wędek w porze dziennej tj. nie wcześniej niż godzinę przed wschodem i nie później niż godzinę po zachodzie słońca.

Więc łódka odpada

Edytowane przez szkutnik

W regulaminie pisze:
- wyłącznie z brzegu,
- przy użyciu dwóch wędek w porze dziennej tj. nie wcześniej niż godzinę przed wschodem i nie później niż godzinę po zachodzie słońca.

Więc łódka odpada

łódka nie odpada gadałem z gościem z rzgw tylko nie wiadomo jeszcze czy elektryk czy spalina . Będą zmiany w regulaminie ...

• Like 2

Panowie, warto zaznaczyć ,że pozwolenie obejmuje również potok Paleczka, Jachówka no i oczywiście kawał Skawy prawie do wys. Suchej B.  200 zł sporo, ale przewiduje ,przynajmniej na początku, nie za dużą presję.Może warto. Jedno co martwi ,to już w regulaminach jest o odległościach od urządzeń połowowych....Ciekawe co z tego wszystkiego wyjdzie. mógłby być piękny NoKill,przyciągający wędkarzy z cąłej południowej Polski,albo będzie parę lat łowienia  szczupaczków  , a później sieci . Czas pokaże, jestem optymistą :)

Nie uważam ,że 200 to sporo za taki kawałek wody ale to moje osobiste zdanie . i mam nadzieję że będą ostre kontrole i przestrzeganie pkt.28

28.
W przypadku stwierdzenia, przez osoby uprawnione do kontroli, nieprzestrzegania
postanowień niniejszego regulaminu, RZGW zastrzega sobie prawo
cofnięcia
zezwolenia bez
odszkodowania i odmówienia w

przyszłości sprzedaży zezwoleń

Mam nadzieję,że to zniechęci panów typu ,,,bo zezwolenie musi się zwrócić" .....

Nie uważam ,że 200 to sporo za taki kawałek wody ale to moje osobiste zdanie . i mam nadzieję że będą ostre kontrole i przestrzeganie pkt.28

28.
W przypadku stwierdzenia, przez osoby uprawnione do kontroli, nieprzestrzegania
postanowień niniejszego regulaminu, RZGW zastrzega sobie prawo
cofnięcia
zezwolenia bez
odszkodowania i odmówienia w

przyszłości sprzedaży zezwoleń

Mam nadzieję,że to zniechęci panów typu ,,,bo zezwolenie musi się zwrócić" .....

Gdybym łowił tylko tam, to bez zająknięcia te 2 stówki bym przelał. A tak , mając wykupione już inne województwa  + jakieś licencje na prywatne wody.zaczyna się z tego niezła sumka zbierać . Opłacę na pewno, a po sezonie podliczę ilość rybodni ,wyniki  i zadecyduję o nast .  opłatach .  

Woda jest ogromna, i teren do kontroli rozległy,może widok "normalnych" wędkarzy , przepędzi trochę kłusoli z nad wody. Dobrze ,że są ustanowione strefy bez możliwości wędkowania.Większość z nich jest wyeksponowana jak na dłoni, z daleka będzie widać czy ktoś się delikatnie nie zapomniał...

RZGW a właściwie teraz są to Wody Polskie i tak musi ogłosić przetarg na zagospodarowanie tej wody. Póki co oni wydają zezwolenia i taki stan pewnie jeszcze potrwa ale w perspektywie 2 lat wybiorą dzierżawcę. Wystartuje zapewne PZW ale mogą też się starać podmioty prywatne wówczas ceny będą inne.

W regulaminie pisze:

- wyłącznie z brzegu,

Więc łódka odpada

łódka nie odpada gadałem z gościem z rzgw tylko nie wiadomo jeszcze czy elektryk czy spalina . Będą zmiany w regulaminie ...

Czyli na belly można ?

Luk_80 dlaczego musi ogłosić przetarg ? Z tego co rozmawiałem w rzgw w tamtym roku to nie zamierzają nikomu tej wody dzierżawić ....

Nie znam dokładnych planów akurat dla tego zbiornika ale trzymanie takiej wody przez RZGW nie leży w ich interesie. Ogłaszane są przetargi i konkursy na dzierżawę po to aby dzierżawca płacił za to, że korzysta z wody prowadząc na niej "racjonalną gospodarkę" :) Musi zarybiać, sam sprzedawać licencje, prowadzić rejestry, dbać o zbiornik, sprzątać, kontrolować etc. Dla RZGW takie czynności to są koszty i mogą ich nie pokryć sprzedane licencje wędkarskie. Dyrektor RZGW (Wody polskie) oczywiście zadecyduje jak będzie chciał ale z reguły po jakimś czasie są ogłaszane przetargi na dzierżawę. Nie znam dużej zaporówki gdzie gospodarzem wody byłby RZGW (jak się mylę prośba by wskazać taki zbiornik).

To jest obwód Skawa nr 2 a dwa pozostałe obwody dzierżawi PZW Bielsko Biała do końca tego roku. Logicznym więc będzie konkurs na zagospodarowanie tego obwodu.

http://www.krakow.rzgw.gov.pl/wodypolskie_old/download/rybactwo/wykaz_uzytkownikow_rybackich.pdf

Edytowane przez luk_80

Nie znam dokładnych planów akurat dla tego zbiornika ale trzymanie takiej wody przez RZGW nie leży w ich interesie. Ogłaszane są przetargi i konkursy na dzierżawę po to aby dzierżawca płacił za to, że korzysta z wody prowadząc na niej "racjonalną gospodarkę" :) Musi zarybiać, sam sprzedawać licencje, prowadzić rejestry, dbać o zbiornik, sprzątać, kontrolować etc. Dla RZGW takie czynności to są koszty i mogą ich nie pokryć sprzedane licencje wędkarskie. Dyrektor RZGW (Wody polskie) oczywiście zadecyduje jak będzie chciał ale z reguły po jakimś czasie są ogłaszane przetargi na dzierżawę. Nie znam dużej zaporówki gdzie gospodarzem wody byłby RZGW (jak się mylę prośba by wskazać taki zbiornik).

To jest obwód Skawa nr 2 a dwa pozostałe obwody dzierżawi PZW Bielsko Biała do końca tego roku. Logicznym więc będzie konkurs na zagospodarowanie tego obwodu.

http://www.krakow.rzgw.gov.pl/wodypolskie_old/download/rybactwo/wykaz_uzytkownikow_rybackich.pdf

A jak do tego wszystkiego ma się  inwestycja w ośrodek zarybieniowy poniżej zapory ? Z tego co kojarzę to RZGW przez długi czas chwaliło się tym przedsięwzięciem . na stronie swinnaporeba.eu wisi dalej po patronatem rzgw Kraków.  To są tylko przypuszczenia, ale może znalazł się ktoś mądry  i zostawią sobie zbiornik, z gotowym ośrodkiem zarybieniowym itd.Już się nie da tam kupić sensownych działek pod zabudowę,to kwestia czasu jak zacznie się około wodny biznes.