pezet Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Zapuści sie karpika i grunciarze zamienią trupki na koszyczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alex62 Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Jest na tym dobra kasa na boku bo na Bałkanach mają wybudować 2500 mniejszych i większych zapór w sumie będzie ich tam 3500 jest co spier.....ćA teraz przykład co robi zapora z rzeką .Miesiąc temu jechałem pociągiem do Aguas Calientes wzdłuż rzeki Urubamba chcieliśmy zobaczyć Machu Picchu .Rzeka przepiękna z ogromnymi głazami i dużym przepływem nie potrafiłem oderwać się od okna bo wszędzie widziałem potencjalne miejscówki .W pewnym momencie zobaczyłem ogromną płań z białą pianą na całej powierzchni myślałem że to większa bania niestety bania okazała się zaporą .To co zobaczyłem poniżej zapory było czymś czego w życiu bym się nie spodziewał między kamieniami płynął mały strumyk a całe dno pokryte było zielonym długim glonem .Piękna rzeka po prostu znikła a pozostał mały śmierdzący ciurek który miejscami całkowicie znikał między ogromnymi głazami .Niestety ale tak się to kończy w wielu przypadkach .Niestety , tak bezmyślnie decydenci rządzą . Niedawno oglądałem film o jednej z większych rzek w USA / chyba Kolorado / , ale co jest najważniejsze , po wybudowaniu potężnej zapory w górze rzeki kończy ona bieg ładnych parę kilometrów od ujścia do morza po prostu znika w piasku . Dopiero od niedawna jak sprawę nagłośniono spuszczają trochę więcej wody . W Chinach dzieje się to samo i w Rosji i byłych republikach też . Więc nie tylko w naszym kraju są tacy GENIUSZE . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 8 Października 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2018 Wystarczy wpisać 'dam removal', żeby zobaczyć, jak likwiduje się zbiorniki zaporowe. https://www.youtube.com/results?search_query=usa+dam+removal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krupski Opublikowano 6 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Panowie , a czyja to wkoncu woda ? Jaki okręg trzeba opłacić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mahone Opublikowano 6 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2018 Wody Polskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 7 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2018 Panowie , a czyja to wkoncu woda ? Jaki okręg trzeba opłacić ? http://www.krakow.rzgw.gov.pl/wodypolskie_old/index.php?option=com_content&view=article&id=87&Itemid=199〈=pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 29 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2018 Jest nowy regulamin na 2019... http://www.krakow.rzgw.gov.pl/wodypolskie_old/download/Swinna_ryby/REGULAMIN_AMATORSKIEGO_POLOWU_RYB_2019.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Kolejny rok bez łódek ale z żywcami z brzegu- smutnie to sobie panowie z rzgw wymyślili. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jabadaon Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 Kolejny rok bez łódek ale z żywcami z brzegu- smutnie to sobie panowie z rzgw wymyślili. Martwa rybka, a nie żywiec o ile dobrze doczytałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 No i dobrze.Niech zbiornik jeszcze "okrzepnie".Gdyby dopuszczono łódki, to zaraz byłby zajechany przez troli i innych ekspertów od wydłubywania ryb z każdej dziury.(tak w ogóle uważam, że na zbiornikach zaporowych powinno się wstrzymywać łowienie z łódek np. co drugi rok) Jest zakaz połowu na żywca.Okres połowu szczupaka - dopiero od czerwca, a sandacza od 16 czerwca.Wprowadzono no-kill na cofce zbiornika (popieram)Ograniczenie zanęt też popieram, a najlepiej, gdyby był całkowity zakaz zanęcania (czyli zatruwania wody biogenami) Z dziwolągów - opłata ulgowa dla żołnierzy - czy to jakieś osobniki specjalnej troski? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 30 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2018 (edytowane) Mamy Wody Polskie ( od roku) a dokumenty i strona sygnowana jest przez RZGW.To się nazywa bezwład. Popieram zakaz używania łodzi z powodu jakie podał pezet.Plus za zakaz połowu z lodu -> z powodu jak wyżej. Tylko ten wpis o oznakowanych sieciach mnie zaskoczył - czy tam ma być jakaś uprzywilejowana kasta rybacka ?Bo info o krześliskach dobrze odbieram ale o sieciach już na początku istnienia zbiornika już nie bardzo ... Edytowane 30 Grudnia 2018 przez krzysju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gobio Gobio Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Aha, już widzę te hordy sportowych łowców na trupa ku „pokrzepieniu”łowiska. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 W sumie, co to za różnica, czy na trupa, czy na glizde.I tak to lepsze od przynęt roślinnych, które zazwyczaj związane są z wywalaniem do wody ton gówna (tzw. zanęty) Ja bym w ogóle zrobił na takim zbiorniku tylko przynęty sztuczne - co jest w naszych warunkach nierealne.A łódki? za jakiś czas można by zezwolić na łódki, ale w ograniczonej liczbie zezwoleń na dany dzień (np. 30-50) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etherni Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Podejrzewam ze punkty o żołnierzach, krzesliskach i sieciach po prostu bez zastanowienia przepisano z starych regulaminów PZW.Co nie znaczy wcale, że tam rybaków nie będzie, albo że są liczne krześliska. Żołnierzy służby zasadniczej mamy obecnie doprawdy masę Z lodu nie wolno - widocznie operat zakłada ze węgorzy nie wolno dokarmiać, poza tym topielec przekracza dopuszczalną masę zanety.Zakaz połowu z łódki zapewne ma na celu stworzenie komfortowych warunków do uprawiania „sportów wodnych” czyli mielenia powierzchni skuterem wodnym. Kończąc kpiny - niezależnie od samych przepisów, czas pokaże jak WP będą gospodarować zbiornikiem i rzeką. Na ile bedzie to inna jakość niż PZW. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lexi Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 .................................czas pokaże jak WP będą gospodarować zbiornikiem i rzeką. Na ile bedzie to inna jakość niż PZW. .....amen..... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) A ja kibicuję tej wodzie i regulamin mi się podoba. Przydała by się mapka z zaznaczonymi strefami zakazów Edited: są mapki na stronie Edytowane 31 Grudnia 2018 przez K-Pon 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikSy. Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 WP mają piękny ośrodek zarybieniowy poniżej zapory.W regulaminie nie bez powodu jest wzmianka o sieciach.Na zbiorniku ma być prowadzona gospodarka rybacka.Jeśli jest tam KTOŚ kto to wszystko przypilnuje i policzy,może się udać. Jestem dobrej myśli.Zakaz łódek boli strasznie, ale wodzie dobrze zrobi z 5 lat zakazu.Zamknąć tego jak Czorsztyn na początku , się nie da ,maszyna już ruszyła, jest boom na aktywne spędzanie czasu itd, wystarczy w internecie wyszukać listę dofinansowań do projektów zlokalizowanych w bezpośrednim sąsiedztwie zbiornika.Wszelkie ograniczenia wprowadzane teraz na początku ,myślę że wyjdą tylko na plus.Czas pokaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 WP mają piękny ośrodek zarybieniowy poniżej zapory.W regulaminie nie bez powodu jest wzmianka o sieciach.Na zbiorniku ma być prowadzona gospodarka rybacka.Jeśli jest tam KTOŚ kto to wszystko przypilnuje i policzy,może się udać. Jestem dobrej myśli.Zakaz łódek boli strasznie, ale wodzie dobrze zrobi z 5 lat zakazu.Zamknąć tego jak Czorsztyn na początku , się nie da ,maszyna już ruszyła, jest boom na aktywne spędzanie czasu itd, wystarczy w internecie wyszukać listę dofinansowań do projektów zlokalizowanych w bezpośrednim sąsiedztwie zbiornika.Wszelkie ograniczenia wprowadzane teraz na początku ,myślę że wyjdą tylko na plus.Czas pokaże Dominiku z moich obserwacji (a bywam często ) początki nie są zachęcające . Hulaj dusza piekła nie ma ... totalna samowolka w każdym wydaniu . Od silników 100 km+ po zwykłe kłusownictwo. Ponieważ z tym zbiornikiem wiążę moją wędkarską przyszłość po nowym roku zadzwonię do wód polskich i spytam jak wygląda pilnowanie .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 Ile kosztuje tam pozwolenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 dwie stówki trza rzucić ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
K-Pon Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2018 A to spoko... jak odwiedzę 5x to dniówka ok wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tiur Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 W sumie, co to za różnica, czy na trupa, czy na glizde.I tak to lepsze od przynęt roślinnych, które zazwyczaj związane są z wywalaniem do wody ton gówna (tzw. zanęty) Ja bym w ogóle zrobił na takim zbiorniku tylko przynęty sztuczne - co jest w naszych warunkach nierealne.A łódki? za jakiś czas można by zezwolić na łódki, ale w ograniczonej liczbie zezwoleń na dany dzień (np. 30-50) o tym gdzieś pisałem. Gdy przyjdą po nas wędkarzy zaorają nas jak pole.kazdy myśli tylko o sobie. To, że nie uprawiasz innych metod nie znaczy, że powinieneś być za zakazaniem ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Nie jestem ortodoksem. I sam akurat na Świnnej łowiłem na roślinne przynęty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikSy. Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 Dominiku z moich obserwacji (a bywam często ) początki nie są zachęcające . Hulaj dusza piekła nie ma ... totalna samowolka w każdym wydaniu . Od silników 100 km+ po zwykłe kłusownictwo. Ponieważ z tym zbiornikiem wiążę moją wędkarską przyszłość po nowym roku zadzwonię do wód polskich i spytam jak wygląda pilnowanie ....Hej, też obserwuję często i potwierdzam,to co się działo w tym roku na cofce , w zatokach woła o pomstę do nieba. Rok 2019 pierwsze zezwolenia na dużą wodę, więc może i straż tam puszczą.Na Skawie za czasów rzgw raczej kontroli za wiele nie było . jeszcze parę miesięcy i się wszystko okaże. A z tym trupkiem..zaraz się pojawią specjaliści ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pezet Opublikowano 1 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2019 trupek wywożony na zdalnie sterowanej łódce dotrze w każde miejsce. O silnikach spalinowych nawet nie wiedziałem. Ja przynajmniej nie spotkałem, ale tam, gdzie łowiłem pływali tylko kajakarze.Spalinowe oczywiście powinny być zabronione - ale tutaj lobby turystyczne może się postawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi