Manniek66 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 W castingu dopiero raczkuję ale już wiem, że przesiadka na spin będzie dla mnie dość ciężka. Nie wybrażam sobie łowienia kilka godzin castem i nagła przesiadka na spin. Szukam więc czegoś do light zestawu. Abu revo lt, dobre ale kompletnie nie wpisuje się w moje walory estetyczne. A fu... W związku z tym chciałbym poznać zdanie kolegów n temat nowego kołowrotka ze stajni Daiwy czyli alphas air. Ktoś coś o nim już wie? Gramatura obsługiwana, spasowanie, jakość uzytych materiałów itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Szpula 9,5 gram. Komfort przy poprawnym zestawie 3,5 gram. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 WoW, to już rzucałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
welpa1809 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Szpula 9,5 gram. Komfort przy poprawnym zestawie 3,5 gram. Masz to jestem w niedzielę na małym luku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Czyli niewiele lepiej niż curadziak 51, szału nie ma, daiwa musi jakoś równoważyć te możliwości wg ceny, aby chętni na te droższe były Jaka średnica szpulki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andan Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Kamil daruj sobie. Paweł niedziela aktualna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwanii Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Czyli niewiele lepiej niż curadziak 51, szału nie ma, daiwa musi jakoś równoważyć te możliwości wg ceny, aby chętni na te droższe były Jaka średnica szpulki?Według producenta szpulka ma średnice 32 mm a waga szpulki dokładnie wynosi 9,7 gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 21 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 noż kurna poważnie pytam, przecież od kilkunastu dni dostępny, a u mnie gdzieniegdzie jeszcze lód trzyma przy brzegach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Szpula 9,5 gram. Komfort przy poprawnym zestawie 3,5 gram. Czyli te "air" mogli sobie darować. Miałem nadzieję na dobry start od 2g a tu taka lipa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) Czyli te "air" mogli sobie darować. Miałem nadzieję na dobry start od 2g a tu taka lipa.Waga szpulki taka sama jak w SS Air(być może to ta sama szpulka? ), nie wiem. Ja SS Air na kijku na blanku muchowym rzucam na zadowalające odległości od 2 gr. Ale odległości i komfort to tak jak Adrian napisał. Edytowane 22 Lutego 2016 przez proraf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PILOT Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Jak od 3.5g to ja bym brał i celowal w SS Air jak T3 Air za drogi, nie ma nic innego i fajneoi co by dało radę jak LT nie pasuje. Jeszcze niebawem się pojawi nowy Aldebaran BFS XG 16 z magnesami:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 alphas air chyba jednak nowa szpulkahttp://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/27889/cPath/22_81_84_3278/river-lake-fishing-freshwater/w porównaniu z ss airhttp://www.rapalathailand.com/product/2045.htmlcenowo też jest różnica.... ciekawe na czym oszczędzili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 (edytowane) alphas air chyba jednak nowa szpulka http://www.plat.co.jp/shop/catalog/product_info/language/en/products_id/27889/cPath/22_81_84_3278/river-lake-fishing-freshwater/ w porównaniu z ss air http://www.rapalathailand.com/product/2045.html cenowo też jest różnica.... ciekawe na czym oszczędziliNo tak, szpulka inna, w SS ażurowa,w Alphas- pełna .Tylko czy producent w Alphasie podaje wagę 9,7 gr z łożyskiem czy to waga gołej szpulki? Bo w SS Air podaje wagę szpulki gołej 6,9 gr, a moja z łożyskiem waży 9,2 gr. No i pojemność szpulek jest inna Alphas Air 8 lb-50m, SS Air 6 lb-50m Edytowane 22 Lutego 2016 przez proraf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 a jaka różnica w łożyskach jest - znaczy w rodzaju łożysk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Jest różnica w ilości, a czy w rodzaju, tego nie wiem, to musiał by się określić ktoś bardziej obeznany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 do daiwy to nawet są łożyska ceramiczne dostępne.... http://www.ebay.com/itm/Daiwa-CERAMIC-7-spool-bearings-SS-AIR-8-1L-8-1R-/111567421854?hash=item19f9efc19e:g:iG8AAOSwDk5Ttssl tyle czy potrzebne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
haja1978 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 O masz, od 2 gram miałoby latać, tylko jak daleko? Bartek, jeśli nie pasuje Ci LT, masz jeszcze LTX i LTZ - fabryczna szpulka z łożyskiem waży zdaje się coś ok. 8 gram, a są dodatkowo dostępne jeszcze odrobinę lżejsze szpulki Availa i fabryczna ABU do LT/LTX/LTZ tyle że płytsza, więc można pokombinować.Z shimano są nie tylko Aldki, w tym BFS ale i inne modele Shimano, np. Core 51 i szpulki Availa albo KTF , gdyby seryjne okazały się zbyt ciężkie .Przede wszystkim są PX68 i klony, które dają radę naprawdę nisko zejść na tuningowanych szpulkach. Można też poszukać customów Alphasa lub Pixy kleconych przez KTF, z wyższym przełożeniem i superlekkimi szpulkami.Są Zondy (alphasy) ze szpulkami BFS i w końcu MB IS (steezy) też ze szpulkami BFS (niecałe 10 gram z łożyskiem przy 34mm średnicy to też nie jest źle) Jest więc w czym wybierać, tylko czy jest sens kopać się z koniem i łowić castem z przynętami w granicach 2-3 gramy. Moim zdaniem, mając na uwadze moje łowiska i moje ryby, tego sensu nie ma i pogodziłem się z tym, że bc, przynajmniej dla mnie, ma jednak pewne ograniczenia. Cytując klasyka "praw fizyki Pan nie zmienisz i nie bądź Pan głąb". Dwa ciekawe linki poniżej, fajny przegląd maszynek BFS i mały test trzech z nich, może się komuś, kto ich nie zna, przydadzą.http://www.tackletour.net/viewtopic.php?f=27&t=54712&sid=d147d302787ab80435a27c72dc104b63&start=120http://asavacustom.com/en/casting-with-daiwa-t3-air-shimano-aldebaran-bfs-xg-and-abu-revo-ltz-shootout/ PozdrawiamArek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Core to amerykańska wersja aldka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 To może to http://www.karil.co.jp/ktf/px68/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
proraf Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 To może to http://www.karil.co.jp/ktf/px68/Kurczę, jak zdobyć taka szpulkę?? Fajna jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwanii Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 @proraf powiem tak, zdobyć tą szpulke to jak trafić 6 w lotto Adrian 6 miesięcy polował zanim zdobył.Łatwiej kupić multik z tą szpulą niż samą szpule dodatkowo z tego co mi wiadomo KTF aktualnie jej nie produkuje. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemsol Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 a tu jeszcze coś znanego....http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=daiwa+pixy&bmatch=engagement-v6-promo-sm-sqm-uni-1-2-0203 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arwanii Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Brać pixy za 1800 to czyste szaleństwo na forum stoi jedna za 1000 i to tez ponoć wygórowana cena.Pozatym fabryczna pixy to minimum 4-5g a kolega chyba chce coś co da rade 2 g. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minecjusz Opublikowano 22 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 To ja już z alphasa air się wyleczyłem....mimo że w zamyśle miał być od min 3gr......ale boję się że będę czuł niedosyt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Manniek66 Opublikowano 22 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Wiecie co, wiadomo że casting niesie za sobą jakieś kompromisy. Znając życie te 2g będzie rzadko używane aczkolwiek chcę mieć tą świadomość, że gdy będzie taka potrzeba to bez problemu machnę 2g na zadowalająca odległość. Co do abu...no nie chcę i tyle, nie pasuje mi. Wysłane z mojego LG-V490 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi