Skocz do zawartości

Daiwa alphas air.

Manniek66

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo was koledzy podziwiam, kupować młynek za 2 klocki i się zastanawiać czy pociągnie 1,5g czy tylko 2g i kilka tematów podobnych.W jakim celu utrudniać sobie życie?czy na tym polega casting?a może to zima robi swoje?????Miłego dnia.

Edytowane przez Marioo
  • Like 2

Ty to nazywasz "utrudnianiem sobie życia" a inni "przekraczaniem barier i podejmowaniem wyzwań" ... a jak się uda to "spełnieniem"  Taka ot sobie pasja, faktycznie nie dla wszystkich zrozumiała :P  ;)  :)

Bob, aleś, niemalże poetycko, odjechał :)

A tak podchodząc do kwestii serio, wszystko się w zasadzie zgadza, poza jednym, ewentualne bariery, w tytułowym przypadku, przekracza dla Nas producent multika. My mamy tylko nawinąć w miarę odpowiednią linkę, dopasować kija, zawiązać przynetę i łowić. Tak więc poza naszymi indywidualnymi umiejętnościami i poza poprawnym zgraniem zestawu - swoją drogą na naszym forum zagadnieniem wręcz mitycznym, pojawiającym się w co drugim wątku odnośnie baitcastingu i traktowanym często jako słowo wytrych dla poparcia pustych, niesprawdzonych tez, że pewnie by się dało lżej, dalej, gdyby zestaw był inny, lepszy, że z innego kija to by latało, itd. - to przekraczanie barier i podejmowanie wyzwań, w aspekcie sprzętowym, jest dość gówno od nas zależne. No chyba, że ktoś rzeczywiście pracuje inżynieryjnie nad swoimi multikami, odchudza szpulki, itd.

A że na forum niestety więcej jest podejścia i tekstów w stylu "co ja nie dam rady...?" "5 gramami to za horyzont Panie" niż rzeczywistej pasji, opartej na rzetelności, samodyscyplinie (dla mnie to największa, paradoksalnie, zaleta castingu) i chęci doskonalenia, ale która dostrzega ograniczenia i wady tej metody, to już inna sprawa.

• Like 2

Mamy sobotę i właśnie wróciłem:

Kij taki jak poprzednio:

-Oliwka 3.5g bez problemu 35m i dalej

-Swing Impact 2" + 2g 20-25m

-swing impact 2" + 3g 28-34m

-swing impact 2" +4g trochę problematycznie bo dosyć ciężki na ten mój zestaw ale leciało conajmiej 35m! Kijek numer mocniejszy i bym machnął na 40stke

Sama oliwka 1.8-2g nie leciała w sposób który nazwał bym rzutem!

Edytowane przez Viper5684
  • Like 1

Jak oceniacie koledzy ten multik w stosunku do innych znanych już, np. Abu lt, t3 air? Chcę wejść w ul casting ale te 20-25m przy około 4g to chyba nie jest jakiś mega wynik? Przy woblerze tej gramatura pewnie byłoby blado.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Maniek przerobiłem większość multików do UL ,i mogę Ci poradzić ,nie kombinuj , kup T3AIR , 1 gramowa główka leci na 25 ,30 metrów.Reszta multików  wymięka.

Pozdrówka. :)

używam T3air i 1g nichu…j nie lata więc wyjaśnij proszę jak to robisz ,jakiego kija używasz      

• Like 1

Mamy sobotę i właśnie wróciłem:

Kij taki jak poprzednio:

-Oliwka 3.5g bez problemu 35m i dalej

-Swing Impact 2" + 2g 20-25m

-swing impact 2" + 3g 28-34m

-swing impact 2" +4g trochę problematycznie bo dosyć ciężki na ten mój zestaw ale leciało conajmiej 35m! Kijek numer mocniejszy i bym machnął na 40stke

Sama oliwka 1.8-2g nie leciała w sposób który nazwał bym rzutem![/quote

Czytam raz , drugi i przecieram oczy ze zdumienia,tyle lat szukam kamienia filozoficznego dającego radę ul w castingu a tu proszę.Po co mi te wszystkie sprzęty które do tej pory kupiłem. Dobra do rzeczy możesz się pochwalić jaką metodą dokonujesz pomiaru i czy rzucasz z wiatrem może ,czy pod wiatr. Łowię castem już paręnaście lat i jakoś ciężko mi uwierzyć w taki skok jakościowy w ciągu roku. Jakoś tak w 18 n0 20 metrów to bym uwierzył,tylko po co mi to na trudnej technicznie rzece. Łowienie okoni z brzegu czy łódki to nie to samo co pstrągi na Szczyrej ,Głomi albo Debrzynce.Tak że kolego odpuść troszkę te odległości jeden Mleczko już tu był.

• Like 2

Hm piękne odległości uzyskujecie Koledzy.

Ja co prawda z abusia miotam niczego sobie ;)

Na zlocie castingowców na Żarnowcu będzie konkurencja w rzucie......0,5g :P /na basenie żeby nie było że wiatr albo coś tam ;) /

I wtedy jury/sami spec castowcy/ocenią czy  jest możliwe przerzucić basen/basen ma 25m długości,no przy 1g to by poleciał...do jakuzzi przy palmach :D /

Tym którzy już zarezerwowali przyjazd zalecam trening wiosenny :)/resztę zapraszam do udziału,termin 26-28.08.16 :)

Oczywiście sprzęt własny/będzie kontrola antydopingowa :D +waga łożysk,multika,wędki,średnica plecionki/musi być widoczna gołym okiem-bez lupy ;) /z czego jest zrobiony skafander zawodnika czy nie przekroczono przepisów./rzut z miejsca bez rozbiegu co by nikt do wody nie wpadł-dyskwalifikacja :D /

O wynikach oczywiście natychmiast poinformuję wszystkich zainteresowanych żeby obalić mity i legendy :)

Edytowane przez gaweł
  • Like 4

Prawie 10 g szpulka i takie odległości :o Biorę

i w czym widzisz problem  szpulka wazy 7,1 g bez łożyska .napisz proszę na jaki zestaw ty łowisz .JA osobiście mam 5 zestawów do UL i nie które szpulki z łożyskiem ważą 10 g i bez problemu 2,5 g lata, 2g nie wiem bo do tego mam inny zestaw  T3AIR + kij gramaturze 1,8 g do 7g i jeszcze jedną T3AIR I KIJ 1,8g do 5g,co tam. . poz ARTUR     

Edytowane przez arturbukowski
  • Like 3

Hm piękne odległości uzyskujecie Koledzy.

Ja co prawda z abusia miotam niczego sobie ;)

Na zlocie castingowców na Żarnowcu będzie konkurencja w rzucie......0,5g :P /na basenie żeby nie było że wiatr albo coś tam ;) /

I wtedy jury/sami spec castowcy/ocenią czy  jest możliwe przerzucić basen/basen ma 25m długości,no przy 1g to by poleciał...do jakuzzi przy palmach :D /

Tym którzy już zarezerwowali przyjazd zalecam trening wiosenny :)/resztę zapraszam do udziału,termin 26-28.08.16 :)

Oczywiście sprzęt własny/będzie kontrola antydopingowa :D +waga łożysk,multika,wędki,średnica plecionki/musi być widoczna gołym okiem-bez lupy ;) /z czego jest zrobiony skafander zawodnika czy nie przekroczono przepisów./rzut z miejsca bez rozbiegu co by nikt do wody nie wpadł-dyskwalifikacja :D /

O wynikach oczywiście natychmiast poinformuję wszystkich zainteresowanych żeby obalić mity i legendy :)

Odnoszę wrażenie, że to pierwsze ,oficjalne poinformowanie o terminie Żarnowca 2016!?

(są już rezerwacje ... a ja o tym nic nie wiem?! :angry:  :D ?)

Edytowane przez BOB1
  • Like 1