Skocz do zawartości

Daiwa alphas air.

Manniek66

Rekomendowane odpowiedzi

Morrum sx 1601 plus avail 6,6 grama i oryginalny hamulec dwubloczkowy plus jakieś szybkie łożyska,szklany batson spg 781, daje radę 2 gramy i dwa cale, mikro jigi od 2 gram to na przyzwoite odległości na pstrągowych rzekach. Woblerki od 3-3,5 gram lotne ,nieloty od 5. Przy technicznych rzutach nawet 1 gram ale na 6 do 8 metrów. Zamiennie jeszcze dwa morrumy też z avalami sx mag i zx lV cb dwa scorpiony też z availami i magnetykiem do wyboru. I jeszcze stary premier też po grubym tuningu.kije do każdego się znajdą teoretycznie w opisach od 1-6 i 1-8 lb i cw od1 do 8 gram. Przerzuciłem troszkę sprzętu i jakoś dalej nie widzę 3 gramy plus 2 cale na 34 metry. Zejdźmy na ziemię , dalej twierdzę że 18 no 20 metrów to jest świetne osiągnięcie.

• Like 2

Szpula 9,5 gram. Komfort przy poprawnym zestawie 3,5 gram. 

Strona 1 i na tym opierałem swoją wypowiedz.

Ja mam morruma 1601 sx z najpłytszą szpula 6,6g starego scorpiona z płytką szpula ,starą która obsługuje magnetyk 7g? i daiwe t3sv 10g na przemian z kijem mhx s781-1 i takie odległości 20-30m dla mnie to marzenie przy 2 g w całości.Łożyska hedgehog bfs air na wszystkich.

Edytowane przez teo

ja zrezygnowałem z UL cast i nie z powodu (bezpośrednio) odległości, ale komfortu psychicznego, z casta i odpowiednim sprzętem można uzyskać bardzo dobre odległości, ale dla mnie zawsze towarzyszył temu stres :)

zauważcie , że w Japonii sprzęt UL najczęściej jest wykorzystywany do pstrągowania, oczywiście ktoś tam sprawdzi, że można wobkiem rzucić 30-35m, wrzuci filmik na YT i my potem się jaramy, wydajemy krocie i żyłujemy

a potem ten koleś w praktyce rzuca na swoich strumieniach po 10, może 15m, bo więcej nie potrzebuję, bardziej mu chodzi łatwość rzutu, celność, powtarzalność tym swoim super sprzętem ;)

Edytowane przez bazyloss
  • Like 1

ja zrezygnowałem z UL cast i nie z powodu (bezpośrednio) odległości, ale komfortu psychicznego, z casta i odpowiednim sprzętem można uzyskać bardzo dobre odległości, ale dla mnie zawsze towarzyszył temu stres :)

zauważcie , że w Japonii sprzęt UL najczęściej jest wykorzystywany do pstrągowania, oczywiście ktoś tam sprawdzi, że można wobkiem rzucić 30-35m, wrzuci filmik na YT i my potem się jaramy, wydajemy krocie i żyłujemy

a potem ten koleś w praktyce rzuca na swoich strumieniach po 10, może 15m, bo więcej nie potrzebuję, bardziej mu chodzi łatwość rzutu, celność, powtarzalność tym swoim super sprzętem ;)

O i oto chodzi , dobrze napisane . Oczywiście ja dalej będę brnął w ul casta , chodzi tylko o frajdę jaką daje łowienie dobrze dobranym sprzętem.
  • Like 1

Jeśli przyjedziesz na Żarnowiec to gwarantuję-pozbędziesz się stresu/pełna rehabilitacja w castingowym gronie/ :) łowiąc na UL/a tatar z okonia jest .. :P ....i już będę zbanowany ;) /

A na pewno będą/są/ tacy co potwierdzą moje słowa. :)

Mamy sobotę i właśnie wróciłem:

Kij taki jak poprzednio:

-Oliwka 3.5g bez problemu 35m i dalej

-Swing Impact 2" + 2g 20-25m

-swing impact 2" + 3g 28-34m

-swing impact 2" +4g trochę problematycznie bo dosyć ciężki na ten mój zestaw ale leciało conajmiej 35m! Kijek numer mocniejszy i bym machnął na 40stke

Sama oliwka 1.8-2g nie leciała w sposób który nazwał bym rzutem!

Zapytam jeszcze tylko czym były mierzone te odległości.

• 4 miesiące temu...
  • 1 rok później...

Witam,

Jak wyszły te zawody w rzutach UL? Sam posiadam dobry zestawik do UL: multik SS Air plus wędka na blanku muchowym #2 i szczerze powiem, że 2 gramy to komfort (oczywiście przy odpowiednich przynętach z skupioną masą). Zdarza mi się też łowić na mikro jigi od Andana w gramaturach 1-1,5 grama i daje radę. Jeśli miałbym brać Alphasa air z zamiarem łowienia 2-3 gramy poczekałbym i dołożył kasy do SS air unikniesz wtedy rozczarowania.