Skocz do zawartości

Mienia

Slavecky

Rekomendowane odpowiedzi

Na bazie wątku dot. Świdra przypomniała mi się inna, skądinąd ładna rzeczka - Mienia (dopływ Świdra)

Rzeka ma potencjał i kleniowy i pstrągowy. Kiedyś pewnie nawet była sypana pstrągiem...

Wiem, ze jakiś czas temu borykała siuę z dużymi zanieczyszczeniami..

A jak syt wygląda teraz?

Jak z rybami? Jak z czystością wody?

S.

Ostatnio byłem nad Mienią pod Mińskiem Mazowieckim a dokładnie w miejscowości Ruda (niestety bez wędki), w tym miejscu na rzece znajduje sie tama, miejsca za tamą jak i przed tamą wyglądają obiecująco. Kilkadziesiąt metrów poniżej tamy znajdują się jakieś stawy hodowlane, które najprawdopodobniej ta rzeka zasila. Niestety nie mogę uzyskać na temat tego miejsca żadnych informacji, w wolnej chwili postaram się samemu stestowac to łowisko.

• 1 rok później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 3 lata później...

Odświeża sobie temacik , można powiedzieć , że mieszkam nad Mienią bo mam do niej 3 km łowię w miejscowości Górki i Ruda poniżej tamy , można trafić okonia , szczupaka no i pstraga ale tego to najczęsciej od lutego do maja , ja sam żadnego nie złowiłem widziałem kilka sztuk , miałem kilka wyjść , a ostatnio na kiju miałem pstraga ok. 40 cm na bocznego troka ale spadł po krótkiej walce .

Prawie w temscie. Kilka tegorocznych fotek tej rzeczki ze strony grupy kajakowej Kazik i My. W ogóle polecam te stronkę - ludzie fajnymi rzeczkami pływają i robią fajne fotki...

Najlepsza jest ta fotka gdzie cała rzeka przegrodzona jest siatką.

Polska jednym słowem :D

• 3 lata później...

Odkopie temat. Dzisiaj zrobiłem rekonesans na odcinku powyżej miejscowości Wiązowna (poniżej jak wiadomo jest zakaz łowienia). Rzeczka owszem urokliwa, ale sprawia wrażenie jakby była pusta. Żadnych oznak życia nie odnotowałem. Głębokość w tej chwili średnio 0,3-0,5m z dołkami na zakrętach może do 1m. Miał ktoś jakieś sukcesy ostatnio na tej rzeczce ? a może w zeszłym roku ?

post-59113-0-70881700-1431269630_thumb.jpg

post-59113-0-62499000-1431269632_thumb.jpg

post-59113-0-66449900-1431269635_thumb.jpg

• 7 lat później...

Dziś jeden pasiak z przedszkola. Generalnie na wodzie pusto, nawet nie widziałem oznak życia. Jedynie ten jegomość wyszedł z dołka.

Odkopie temat. Dzisiaj zrobiłem rekonesans na odcinku powyżej miejscowości Wiązowna (poniżej jak wiadomo jest zakaz łowienia). Rzeczka owszem urokliwa, ale sprawia wrażenie jakby była pusta. Żadnych oznak życia nie odnotowałem. Głębokość w tej chwili średnio 0,3-0,5m z dołkami na zakrętach może do 1m. Miał ktoś jakieś sukcesy ostatnio na tej rzeczce ? a może w zeszłym roku ?post-74729-0-92125900-1673715206_thumb.jpeg

Edytowane przez smk111

• 2 lata później...

Pozwolę sobie odświeżyć temat, mieszkam od urodzenia nad Mienią, a wędkuję od roku czasu. Nie przypuszczałem, że są tam tak fajne rybki. W dwa miesiące dwa klenie wpadły 25-28cm, szczupaczek 40  :) , no i te garbusy po 25cm, może komuś udało się coś innego? :)