Skocz do zawartości
  • 0

“Sztuka łowienia” – Rozmowa z Misako Ishimura - nowy artykuł na jerkbait.pl

admin

Pytanie

Cześć,

Rozmowa z Misako Ishimura, Panią Kapitan drużyny japońskiej. W planie miał to być wywiad, lecz przeistoczył się w długą i pasjonującą rozmowę, stąd zdecydowałem się porzucić konwencję „pytanie – odpowiedź”, i przedstawić to jako luźną wypowiedź Pani Kapitan. Spotkanie to było dla mnie niesłychanym przeżyciem. Mimo tak dużych różnic – zarówno kulturowych, jak i z racji wieku, z zaskoczeniem zobaczyłem bratnią duszę, tak podobnie myślącą i odczuwającą. Piękny przykład tego, że muszkarstwo jest – używając słów Pani Misako – drogą życia, płaszczyzną zrozumienia i budowania przyjaźni i sympatii. Zapraszam do lektury, ukazującej jak nietypowe podejście do naszego hobby posiadali niektórzy z zawodników na MMŚ.

Zapraszam serdecznie do lektury rozmowy, którą Kuba Standera (Standerus) przeprowadził z kapitan drużyny muchowej kadry japońskiej - Misako Ishimura. O filozofii muchy, rodbuildingu i wędkarstwie japońskim.

Zapraszam

Remek

25 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

o kurcze.... coś niesamowitego... Fajnie jest poczytać / poznać opinie kogos kto mieszka tysiące kilometró od Polski i stwierdzić, że ma takie samo podejście do łowienia co ja sam ( a może odwrotnie? może to ja mam takie podejścię jak Pani Kapitan... )

No i do tego wyszło na jaw, że te wszystkie nasze jabberwocki, mefisciaki i inne megabassy są czymś w rodzaju miecza samuraja... Tak więć Panowie szable w dłoń i do boju :mellow:

Dzięki Kuiba za artykuł, na prawdę bardzo mi poprawił nastrój...

• 0

Fajny artykul.

Zawsze milo posluchac kogos takiego jak Pani Misako Ishimura, madrej i wrazliwej kobiety.

Dla mnie w ich kulturze, niesamowite jest te ich przywiazanie do tradycji.

Do dzis lowia na bambusowe kije i sami wyplataja plecionki z nici jedwabnych ? Niesamowite. Ciekawe jak przedstawiaja sie wartosci uzytkowe takiej plecionki ??

Wlasnie to lubie w wedkarstwie najbardziej, rozgladac sie dookola i podziwiac piekno natury, wtedy przychodza mi do glowy najglebsze refleksje, a samo wedkowanie jest jakby pochodna tego.

• 0

Aż dość nierealne dzisiaj , w czasach nachalnego sportostwa , takie idealistyczne , prawie pięknoduchowe przeżywanie i praktykowanie flyfishingu ..

I to jeszcze gdzie :lol: !!?

Pośród grandpriksowych kankaniarzy , zawodowych automatów do łowienia czegokolwiek na cokolwiek , nieugiętych punkciarzy i żyłkowej awangardy :lol:

Naprawdę niezależna kobieta :D :)Do tego z tak niemodnym patriotyzmem , umocowana w historii swojego kraju połączonej z dobrze rozumianą , kultywowaną i pielęgnowaną , środowiskową tradycją .

U nas postawa do zatupania , wygwizdania i na zsyłkę do lamusa przez pokolenie wyzwolonych ..

• 0

Świetna opowieść, dzięki Kuba.

Czy ktoś orientuje się jakie ryby naturalnie występują w Japonii?

Lososiowate sa tutaj:

http://www.rise3.com/english/fish/fish.htm

Bujo

Dzięki Bujo.

Widziałem gdzieś filmik z połowów łososi pacyficznych w Japonii. Japończycy łowili na tradycyjne spinningi, ale tez na długie kilkunastometrowe tyki. A łososie miały po dobrych kilka kg.

• 0

Dzięki wielkie Panowie, cieszę się ze się podobało.

Artykuł w dwóch częściach ukazał się w 4 i ukaże się w 5 numerze (gdy uda się nam w końcu odebrać go z drukarni :angry: ).

Przyznam - ta rozmowa była dla mnie bardzo ciekawym doświadczeniem - dwoje ludzi, całkowicie odmiennych, w różnym wieku, pochodzeniu, z różną historią, po kilkunastu minutach rozmawiało jak dobrzy znajomi. Okazuje się, ze niezależnie jaką podąża się drogą jest spora szansa dojść do tych samych, lub podobnych przemyśleń. Ten artykuł jest w dużej mierze zapisem rozmowy, jednak ze względu na tłumaczenie i redagowanie myślę że tchnąłem w niego sporo swojego ducha. Od czasu do czasu mam sporadyczny kontakt z Panią Misako - za każdym razem serdeczny, jak ze starym znajomym.

Myślę, że ta rozmowa ukazuje esencję i piękno muszkarstwa - opisuje możliwość kontemplacji, obserwacji, ujrzenia i zrozumienia procesów zachodzących w naturze i przeniesienia ich na nasze życie. Przynajmniej tym dla mnie jest przygoda z muchą, ale też i okazją do poznania wspaniałych znajomych - nie ukrywam, że wielu ze wspaniałych ludzi poznanych do tej pory było w jakiś sposób związanych właśnie muszkarstwem, zawsze zaskakiwała mnie łatwość kontaktu wewnątrz sekty :D

Co do ryb japońskich - mi się marzy złowienie ich głowacicy, jedynego gatunku w tym rodzaju, który podobnie do naszych łososi wędruje z oceanu do rzek na tarło.

• 0

Kuba,

chociaż muszkarstwo to dla mnie rzecz dosyć odległa, wywiad przeczytałem z prawdziwą przyjemnością. Wpływ na to miała na pewno wyjątkowa osoba - bohaterka wywiadu, ale i Twoja piękna interpretacja i umiejęność przelania na papier Waszej rozmowy - nie wiem czy ten klimat stworzyłeś czy tak umiejętnie go potrafiłeś oddać - ale tak czy inaczej rezultat jest naprawdę znakomity. Tak że wyrazy uznania i podziękowania również z mojej strony, chociaż muszkarzem nie jestem.

Pozdrawiam

• 0

Chyba nigdy nie sięgnę na serio po wędzisko muchowe ale czytałem temat z ogromną przyjemnością.

Swoją drogą ilu z nas pomyślało, czemu to moja lepsza połowa, nie ma takiego stosunku do wędkarstwa w otaczającym nas świecie.

Ja pomyślałem B)