Skocz do zawartości

Poznam opinię na temat kijka ROBINSON DIAFLEX LIGHT SPIN 295cm / 7-22g

superKRYSTEK1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym pozna opinie kija ROBINSON DIAFLEX LIGHT SPIN 295cm / 7-22g

chodzi mi o wasze opinię na jego temat, jakie są plusy i minusy

a najważniejsze to to czy owy kijek nadaje się do połowu bolenia na wobki powierzchniowe ?

pozdrawiam

Bardzo mocno przymierzałem się do tego kijka i byłbym go kupił, ale cena mnie skutecznie odstraszała (~550zł). Teraz, kiedy cena jest normalna, a przynajmniej widziałem w jednym ze sklepów za ok 330zł (jakaś promocja czy coś) to zmieniła mi się koncepcja i zrezygnowałem z tego kijka na rzecz innego - dłuższego. Do takiego łowienia do jakiego potrzebujesz będzie się nadawał, a dodatkowo obsłuży też klenie :D.

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów.

Używałem do tej pory Mistrala 295cm do 25g na bolki i powiem że to szpada jest, z dalek zacina się nim bez problemu bolki.

Czy w/w Robinsonem można bez problemów zacinać z odległości min. 30m ? i czy obsłuży wobki do 18g tzn. czy da radę nim rzucać na dalekie odległości 30m/40m ? czasami na moim łowisku z dalekich odległości zacinam bolki na mistralla shoguna bez problemu .

poprosze o więcej opini na temat owego Robinsonka?

Wszystkie plusy i minusy biorę pod uwagę :D

Dziekuje za informacje.

pozdrawiam

Witam

Robinsona w w/w specyfikacji użytkuje od maja tego roku, mimo ze warunki wodne nie byly sprzyjające do rzecznych manewrów, zdążyłem nim troszkę połowić.

Jak dla mnie kijek wart swojej ceny, fajna szybka konstrukcja o raczej szczytowej akcji.

Realny cw. zaczyna się od 4g i takimi wobkami plus plecionka 6lbs łowiło sie już komfortowo, górna granica raczej nie jest przekłamana, ale jej nie testowałem, do cięższego łowienia mam Diaflexa do 45g.

Zakupiłem go do wobków 3-8cm blaszek 0-2, śrdnich gumek i tym podobnych wabików, z przeznaczeniem do uniwersalnego wiosenno-letnio i wczesnojesiennego łowienia, głównie z myślą o kleniach. Wiem że odezwą się głosy że na klenie to kluska powinna być, ale ja wole szybkie kije i już.

Kijek z racji na pogode nie wyholował wielu rybek ale kilka kleni, jazi, szczupaczków, sandaczyków i okoni się zdarzyło.

Nie gubi rybek, choć do delikatnie biorących okoni jest troszkę za sztywny.

Wędka w sposób idealny przekazuje wszystkie informacje z wody, czucie jest wręcz wzorowe, porównywałem z kijkiem zrobionym w pracowni na blanku RX7 do 1oz i muszę stwierdzić że Diaflex jest zarówno szybsz i czulszy.

Jeśli kolega szuka kijka o szerokim spektrum zastosowania do rzecznych zmagań to polecam z całą odpowiedzialnością.

Pozdrawiam.

W połączeniu z kręciołkiem 2500 (sam używam Shitmano 2500GTRA) i cienką pleconką