Skocz do zawartości

Kołowrotek na klenia i jazia

marcelinho2204

Rekomendowane odpowiedzi

Ja bym tak zrobil. Ale jakiego nie kupisz, bedzie przy Twoim fajnym kijku smigal az milo ???? Z tego co slyszalem, swietnie wspolpracuje z plecionka. Jesli zmiescisz na szpuli 150-200 metrow jakiejs dobrej klasy 8x w okolicach PE 0.6, bedzie zestaw idealny na najwieksze klenie czy jazie ????

Ja bym tak zrobil. Ale jakiego nie kupisz, bedzie przy Twoim fajnym kijku smigal az milo Z tego co slyszalem, swietnie wspolpracuje z plecionka. Jesli zmiescisz na szpuli 150-200 metrow jakiejs dobrej klasy 8x w okolicach PE 0.6, bedzie zestaw idealny na najwieksze klenie czy jazie

masz na myśli Phenixa SP 962-XUL?  :) właśnie trafił na giełdę,o ile się sprzedą zastąpi go coś innego  ;)

Ja łowię głównię żyłką na wszelakiego rodzaju imitację robali  ;)

Osobiście kusi mnie ten z podwojną korbką  ^_^

Moze dlatego z niego rezygnujesz ???? Znajomy nim lowi, zaczal od zylki, ale dopiero gdy zalozyl plecionke, zakochal sie. Klenie, jazie, okonie, nawet bolenie na lekko, bardzo uniwersalnie i komfortowo. Co Ci nie podpasowalo? I czego szukasz? ????

A skoro kusi podwojna korba, bierz i ciesz sie spelnionym marzeniem czy zachcianka ????

Edytowane przez coloumb

Moze dlatego z niego rezygnujesz Znajomy nim lowi, zaczal od zylki, ale dopiero gdy zalozyl plecionke, zakochal sie. Klenie, jazie, okonie, nawet bolenie na lekko, bardzo uniwersalnie i komfortowo. Co Ci nie podpasowalo? I czego szukasz?

A skoro kusi podwojna korba, bierz i ciesz sie spelnionym marzeniem czy zachcianka

a czy na cienką plecionkę da się lowić małymi wobkami i imitacją robali?

Po prostu jakoś nie leży mi ten kij,niby wszystko oki,ale to jeszcze nie jest to czego szukam,obecnie przyglądam się blanką Blaas.

Bo to chyba, wbrew nazwie, nie jest XUL Kumpel twierdzi, ze od 2,5-3 gramow jest super, malutkie wobki po 1,5 grama lataja na PE 0.6 'bez rewelacji'. Do takich przynet to chyba cos bardziej krowioogoniastego potrzebne, zeby blank ladowal sie sam z siebie, a nie przyneta...

więc Twoim zdaniem jaki blank byłby odpowiedni?

więc Twoim zdaniem jaki blank byłby odpowiedni?

Nic nie wiem o Twoich preferencjach, oczekiwaniach, technice...nie mam poza tym wystarczajacego rozeznania wsrod bogatej oferty rynkowej. Ale na forum bez problemu znajdziesz tematy o kleniowych blankach, tam Koledzy na pewno doradza, jesli sam idealu nie wytypujesz ????

Edytowane przez coloumb

• 2 tygodnie później...

Jeden i drugi będzie dobrym wyborem. Uwierz,że nie wszyscy łowią na te konstrukcje i mają super wyniki. Tzw.kleniowanie nie wymaga,Bóg wie jakiego sprzętu(kołowrotki),ten ma jedynie Tobie zapewnić samozadowolenie :D .

Pozostaje kwestia głębokości szpuli(żyłka-plecionka) bo upodobania łowiących są różne.

Hej

Różnica będzie mała ;)

Masz prownanie z daiwa 260g i shimano 205g z kijem 270 do 14g. Obydwoma łowi mi się dobrze, ale ciut lepiej shimano ze względu na masę.

czyli wynika z Twojej odpowiedzi że lżejszym nawet lepiej sie wyważa i lepiej łowi?

czyli wynika z Twojej odpowiedzi że lżejszym nawet lepiej sie wyważa i lepiej łowi?

Tu nie chodzi o lepsze wyważenie, tylko według mnie mniejsza masa zestawu sprawia, że kilkugodzinne śmiganie sprawia większą przyjemność i lepiej się nim operuje.

I jeden i drugi będzie dobry. Bierz ten który Tobie pasuje. Tak nawiasem mówiąc to waga takiego zestawu jest jak ja to mówię lekko półśmieszna,więc jeżeli kogoś taki zestaw meczy to proponuję siłownię,basen itd, itp co by wzmocnić wątłe ciało.

• Like 1

Dlatego napisałem, żeby brał ten który mu lepiej odpowiada,a reszta to tak trochę prześmiewczo napisana ;) bez osobistych przytyków. Moim zdaniem dobrze sprawdza się w tego typu zestawach rozmiar 2500 shimano z płytką szpulą, ale jeżeli komuś pasuje 1000 lub 4000 to też git.

• 3 lata później...