pitt Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 dla mnie kolowrotek musi (!) miec szpule o szerokiej srednicy, kiedy jest zestawiany z przynetami, ktorymi rzucam ... jezeli nie rzucam a wypuszczam, np. przy wertykalnym kluciu sandalow, to lowie sprzetem o jak najmniejszej masie i tutaj srednica szpuli nie robi mi wiekszej roznicy i biomaster 1000 jest mi w sam raz ... ale to w moim przypadku jest wyjatkowa sytuacja ... dlatego im dluzsza wedka tym wieksza woda i wiecej miejsca a co za tym idzie dystanse rzutowe, ktore chce osiagnac najczesciej lekkimi i malymi przynetami (dyskutujemy o jaziu i kleniu) sa tez inne niz w przypadku siurkow, ktore moge przerzucic lekkim pitchem ... te wszystkie skaldowe kumuluja sie w wyborze wiekszego kolowrotka ... tak to (u mnie) wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 Próbowałem kiedyś lekko.Kijek PacyficBay do 9g/2,75m, od @Guzu. Pajęcze żyłeczki, jakieś 0,15-0,16mmKołowrotek Dajwa Regal 2000 (stary od lat niedostępny już model).Nysa Łużycka szybko wskazała mi jaki popełniam błąd a wiatr nad Odrą do nerwicy doprowadzał.Lekko, to dla mnie teraz 12 lb BAAARDZO ZACNA BYLA TA WEDECZKA. Dobrze ja wspominam Waldku To byl pierwszy custom w moim arsenale...i potem juz do gotowcow nie wrocilem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcelinho2204 Opublikowano 10 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 łapie na konger world champion iri lucky 275..a na kołowrotek chce przeznaczyc ok 150zl...lapie na zyłke 16 max 20 (ale rzadko) i łapie na obrze i warcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 10 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2010 ...........Kijek PacyficBay do 9g/2,75m, od @Guzu. ........ BAAARDZO ZACNA BYLA TA WEDECZKA. Dobrze ja wspominam Waldku ......Pewnie, że zacna. Tylko ja jakiś dziwak. Wild Riwera (WS86MF2) wolałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Wracając do meritum, są co najmniej dwie szkoły:- kołowrotek rozmiaru 2500-3000- kołowrotek rozmiaru 1000-2000Ja w tym przypadku ku tej drugiej się skłaniam. Natomiast który? Aaa, dobre pytanie. Za ok. 150 zł moim zdaniem niczego solidnego nie kupi się. Być może jakimś pomysłem byłby Team Dragon serii 700 ... nie miałem, nie używałem, ale to coś Ryobi Applausopochodnego. Ryobi i ich klony mają raczej dobrą opinię. No chyba, żeby znaleźć coś starego, ale jarego.Pzdr,Fatso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Avallone Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Ja kupiłem Shimano Exage 2500 FA i mylę że nie będę narzekał.Wcześniej łowiłem klenie na co popadło i też nie było problemu mimo że kołowrotki były z niższej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Gdyby nie ograniczenia finansowe poleciłbym Okumę Espina 30.Młynek dobrze spasowany, z dobrym sprzęgiełkiem w szpuli, o estetycznym wyglądzie.Sam mam model oczko mniejszy. Wchodzi jakieś 100m żyłki 0,16mm.Do light spina jak znalazł i chyba lepszy jakościowo niż tańsze Shimaniaki.Ja używam do odległościówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2010 Ja używam do odległościówki no to mnie teraz Waldku zaskoczyles, nie wiedzialem ze uprawiasz takie sporty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidos Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 A ja śmiało moge polecić Ci spro passion rozmiar dopasuj do kijka podskoczysz do sklepu sazan w gorzowie i poprzymierzasz.Sprawny hamulec i równy nawój żyłki to podstawa przy połowie tych rybek .Osobiście łowie na warcie trochę poniżej Skwierzyny a używam wklejanki kongera 2.70 i kręciołka spro w rozmiarze 4000 ale to tak jak pisali poprzednicy zależy od upodobań ,żyłeczka 0,16 a przynęty to głównie maleństwa salmo z rodziny tiny na jazie i hornety na klenie.Kręciołek mieści się w kwocie jaką chcesz wydać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 No właśnie ja już 2 passiona 730 reklamuje. Po 3-4 godzinach łowienia na lekko zaczyna mi rzęzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 No właśnie ja już 2 passiona 730 reklamuje. Po 3-4 godzinach łowienia na lekko zaczyna mi rzęzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawidos Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Kilku znajomych używa również passionów i nie narzeka może trafił ci się jakiś felerny , dolegliwością passiona jest to samo co innych kręciołków spro, łożysko w rolce kabłąka w moim blue arcu zaczęło hałasować po pół rocznym użytkowaniu teraz kręcioł ma 4 lata i dopiero mam zamiar je wymienić dodam że spinninguje średnio 2-3 razy w tygodniu i nie pieszcze się ze sprzętem.Passion chodzi mi bez zarzutu ale mam go dopiero 3 miesiące więc za wcześnie na jakąś ocene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Prawdopodobnie miałem po prostu przysłowiowy niefart. Sam w sobie kołowrotek jak na tą cenę wydaje się bardzo OK, szczególnie hamulec pracuje rewelacyjnie (zresztą szpule wydają się być identyczne z RedArciem, zatem i pewnie bebechy hamulca są takie same). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Ja do okoniowego paproszenia uzywam mlynka wielkosci 1000.Na klenio-jazie 2000 w rozmiarowce daiwy.A reszte ogarniam mlynkami w zakresie 2500-3500 rowniez w daiwy rozmiarowce. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2010 Ja używam do odległościówki no to mnie teraz Waldku zaskoczyles, nie wiedzialem ze uprawiasz takie sporty Co prawda, to wędkarska ekstrema ale czasami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 No to żeście chłopakowi bałagan w głowie zrobili ). Zamiast dyskutować o kołowrotku na jazia i klenia (o ile można w ogóle w ten sposób klasyfikować młynki ) to dyskusja, zresztą jak to u chłopców bywa, zeszła na temat rozmiaru . Niestety również się nie wyłamię, bo fakt, rozmiar to istotna kwestia. Nie korzystam z kołowrotków mniejszych niż 3000 (w Shimano). Pasują mi praktycznie do wszystkiego, ale wolę też większe rozmiary jeśli łowię plecionkami, a plecionki to u mnie sandaczowanie z łodzi i brzegu. Do łowienia kleni i jazi mam Stradicka FI 3000, ale dzisiaj wiem, że są lepsze kołowrotki. Wracając do tematu, albo nie zauważyłem, albo nie doczytałem, jaki kolego masz budżet na ten młynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szimeon Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Podpinam się do wątku. Koniecznością jest zakup kołowrotka tej zimy dlatego chcę poznać wasze opinie i rady. Kołowrotek typowo pod woby klenio jaziowe. Kasa do dyspozycji to około 300 zł. Zaznaczam, że nie musi być to nówka. Łowię na małej rzeczce. Kołowrotek do kija Daiwa Powermesh 270 3-18g. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychun Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Podpinam się do wątku. Koniecznością jest zakup kołowrotka tej zimy dlatego chcę poznać wasze opinie i rady. Kołowrotek typowo pod woby klenio jaziowe. Kasa do dyspozycji to około 300 zł. Zaznaczam, że nie musi być to nówka. Łowię na małej rzeczce. Kołowrotek do kija Daiwa Powermesh 270 3-18g. IMO jak nowy to Team Dragon 930iz, a jeżeli masz kogoś w UK, to na ichniejszym ebayu pojawiają się powystawowe (w wyszukiwarce wpisać ex-display) Daiwy i Shimano. Ja tak kupiłem Caldie 2500X za 60 funtów (stan jak nowy, bez zadnych zarysowań itp), a brat kilka razy jakieś Shimano. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
musk Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Ja mogę polecić Daiwę emblem w rozmiarze 2000/2500 (różnią się tylko średnicą szpuli chyba, sam używam tej większej) Made in Japan najlepiej- solidne wykonaniePrzełożenie nie jest szybkie ale do tych ryb to raczej nie jest konieczne, a wręcz pomocne Na allegro można znaleźć ten kręciołek już od 300złPS. Najlepiej jak będzie miała od razu szpulę zapasową (dodaj sobie do kosztów), bo potem cięęęężko znaleźć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wardek Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Emblem 2500 do 2000 rozni sie jeszcze rotorem. Z szpulkami do nich jest ciezko, bo orginalnie dawali jedna.Mozna szukac rowniez z nowych i sklepowych, a dokladniej np. Spro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michcio Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 Cały tegoroczny sezon kleniowo jaziowy łowię zestawem:Daiwa Powermesh 5-25g 2,7mShimano Stradic X 2500 GTMŻyłki 0,16 - 0,18 Począwszy od lekkich wobków 2cm - 5cm przez blaszki do rozmiaru 2, gumki do 5g - 7g cały zestaw spisuje się perfekcyjnie. Łowię na średnich rzekach, czasem na krakowskiej Wiśle. Zapas mocy jest spory na ewentualne przyłowy, a przy tym czuły co przy klenio jaziach jest potrzebne. Nie powiem, bo woblerami ok 2cm ( 1,5 - 2g) ciężko się łowi i nie są zbyt podatne na rzuty, ale już 2,5cm ok 2g dobrze lecą. Optimum dla tego zestawu to ok 5g-10g. Osobiście lubię kołowrotki ciutke cięższe i o wyczuwalnej pracy, nie chodzi on jak masełko, ale sprawia sporo przyjemności.Podwójna korbka i hamulec bardzo precyzyjny. Nie mam żadnych problemów z nawijaniem żyłek. Używałem średnic od 0,14 do 0,20 i doskonale nawija. Za tego stardica dałem 350 zł i naprawde wart swej ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Odświeże nieco temat,pytanie o kołowrotek z tzw. "wyższej" półki,mam tu na myśli Shimano Vanquish,a konkretnie modele 2500S/C3000SDH który z nich nada się pod klenio-jazia?czy kołowortek z podowojną korbką byłby wygodny do takiego łowienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Łowiłem z podwójną i z pojedynczą korbą- bez różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Łowiłem z podwójną i z pojedynczą korbą- bez różnicy. A pod jakie łowienie używałeś tego z podwojną korbką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 To była 3-tysiączka także dosyć szeroki przekrój. O coś konkretnego pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi