Voiteh Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Czy taki kołowrotek z podwojną rączką jest dobym pomysłem pod takiego klenia-jazia czy lepiej wziąść 2500S,no i też kolejne pytanie lepsza płytka czy głębsza szpula? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 W moim odczuciu nie ma różnicy między podwójną korbką a pojedynczą. Łowi się tak samo Nie wiem niestety co masz na myśli przez kołowrotek pod klenio jazia, nie rozróżniam kołowrotków na gatunki ryb. Z tym muszą pomóc Ci bardziej doświadczeni użytkownicy odemnie.Co do głębokości szpuli ja bym brał płytszą, nie musisz nawijać podkładu, chyba że zrywasz duże ilości linki, wtedy zastanowiłbym się nad głębszą, żeby mieć jakiś zapaś nad wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) W moim odczuciu nie ma różnicy między podwójną korbką a pojedynczą. Łowi się tak samo Nie wiem niestety co masz na myśli przez kołowrotek pod klenio jazia, nie rozróżniam kołowrotków na gatunki ryb. Z tym muszą pomóc Ci bardziej doświadczeni użytkownicy odemnie.Co do głębokości szpuli ja bym brał płytszą, nie musisz nawijać podkładu, chyba że zrywasz duże ilości linki, wtedy zastanowiłbym się nad głębszą, żeby mieć jakiś zapaś nad wodą. Nie,nie zrywam duże ilości żyłki,tylko w miejscu gdzie łowię to linka i przlotki łapią syf z wody i po dłuższym łowieniu jest to odczuwalne przy zarzucaniu,więc co jakis czas odcinam kawałek ale i tak zastanawiam się nad płytką szpulą. Edytowane 21 Września 2016 przez Voiteh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marienty Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Niezależnie od producenta polecam kołowrotek o szpuli w rozmiarze 3000. No bo 4000 to już (dla mnie) za duża betoniara. Ze szpuli 3000 małe przynęty lecą dalej i żyłka się tak nie męczy a i kołowrotek jest na przyszłość bardziej uniwersalny. Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Vaniek tej wielkosci nada sie i na klenio-jazie, i na okonie, i na pstragi...bardzo uniwersalny kolowrotek, nie przestraszy sie zadnego przylowu. Dokladny model wedle uznania i podobania, sam musisz chyba najlepiej wiedziec, jak i na co bedziesz lowil. Porownaj opisy pudelkowe...przelozenie, moc hamulca, ciezar, pojemnosc szpul...mozesz WZIAC ktorykolwiek z rodziny 2500/C3000, jesli Tobie bedzie odpowiadal, rybom tym bardziej ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Niezależnie od producenta polecam kołowrotek o szpuli w rozmiarze 3000. No bo 4000 to już (dla mnie) za duża betoniara. Ze szpuli 3000 małe przynęty lecą dalej i żyłka się tak nie męczy a i kołowrotek jest na przyszłość bardziej uniwersalny. Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka ale masz na myśli rozmiar 3000 ale zgłęboka szpulą,a nie płytka jak w tym C3000SDH? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Sprawdź też średnice tych szpuli. W stradicu np. 2500 i 3000 mają tą samą średnicę oraz wagę, różnią się tylko głębokością szpul. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marienty Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Ile żyłki 0,16 wchodzi na tą płytką 3000? Pewnie dużo -150m lub wiecej. Na klenia/jazia starczy w zupełności a nie będziesz się bawił z podkładem. Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marienty Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Cenna uwaga #Jeffrey Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) Ile żyłki 0,16 wchodzi na tą płytką 3000? Pewnie dużo -150m lub wiecej. Na klenia/jazia starczy w zupełności a nie będziesz się bawił z podkładem. Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka Cenna uwaga #Jeffrey Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka I to właśnie przemawią do mnie żeby zdecydować się na płytką szpulę,w tych dwóch modelach 2500S/C3000SDH według opisu szpula jest taka sama,róznią się jedynie wagą i mocą hamulca,2500S 180 gram/moc hamula 4 kg,C3000SDH 195 gram,moc hamulca 9 kg Edytowane 21 Września 2016 przez Voiteh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Ta waga wynika głównie z samej korbki. Wersja z pojedynczą i głęboką szpulą waży 185 g. No i 2 łożyska więcej.Z ciekawości, sprawdzałeś czy tak lekki kołowrotek wyważy długą kleniową wędkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Kolejny czlonek Zakonu Wywazajacych Kolowrotkiem ???? Podpowiadam - do zbalansowania w okolicach stopki dlugiego kijka potrzebna bedzie korba przynajmniej polkilowa...kolowrotki 200 czy 300 gramowe nie 'wywaza', srodek ciezkosci przesuwa sie o jakies dwa centymetry na kazde sto gramow. Warto? Lekki zestaw, nawet nieco na pyszczek lecacy, nie meczy ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Kolejny czlonek Zakonu Wywazajacych Kolowrotkiem Śmiej się śmiej, ja się pośmieje jak przyjdziesz do mnie z cieśnią nadgarstka Lepiej mieć cięższy ale dobrze wyważony zestaw, chocby te kilka cm w dobrą stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Lepiej? A niby dlaczego? Wez dwa kolowrotki, jeden ok. 200, drugi 300 gramow. Przykrec po kolei do tego samego, najlepiej dlugiego kijka. O ile przesunal sie srodek ciezkosci? A i tak daleko do idealnego 'wywazenia', nieprawdaz? A moze jednak lepiej lowic mozliwie lekkim zestawem? Trzymasz szczytowke w gorze? Chwyc za fore czy chociaz przesun stopke kolowrotka miedzy maly i serdeczny palec. Trzymasz szczytowke przy wodzie? Chwyc tradycyjnie, zadziala grawitacja i bedzie super. Zle zbudowane kije mecza reke. Wina nie lezy jednak w zbyt lekkim kolowrotku! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mrWhite7 Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) Używam w 90% kołowrotków shimano i rozmiar 1000 to tylko okoń oraz pstrąg potokowy w ciurkach szerokich do 10m i do kijaszkow jednorecznych. 2000-2500-3000 to lekkie łowienie kijem dwurecznym. Sandacz.klen jaz . Bolen. Itp itd 4000 to już armata na sandacza troc oraz szczupaka. 5000 z dużą szpula to tylko sum . Edytowane 21 Września 2016 przez mrWhite7 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Z powodu środka ciężkości, mniej będziesz męczył rękę. Nawet cięższym zestawem. Też mam dla Ciebie test. Weź w połowie pełną butelkę wody i trzymaj ją w poziomie. Następnie przechyl ją do przodu. Waga ta sama a różnica znacząca.Nie wiem po co wprowadzasz temat wędki jak kolega pyta się o kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Bo środek ciężkości zestawu (kij+kręcioł) w głównej mierze zależy od długość rękojeści, jej rodzaju oraz materiału, a nie od masy kołowrotka. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WalterW Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Jeffrey i ColoumbObaj macie rację tylko czemu nie czytacie tego co drugi pisze? Lepszy zestaw cięższy ale lepiej wyważony!Kołowrotek nie wyważy źle wyważonego kija! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Kolega pyta o Vanka, z czystym sumienien polecilem...a Ty wyskoczyles z tym mitycznym 'wywazeniem' ???? Butelke wody moge jedynie wypic, test zaproponowany przez Ciebie niczego nie dowodzi. Kija nie wywaza sie kolowrotkiem! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) ???? Edytowane 21 Września 2016 przez coloumb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Mitycznym? Przecież to czysta fizyka. Kolega pytał o kołowrotek, nie o wędkę więc zakładam że już ją ma i szuka do niej kołowrotka. Dlatego pomijam kwestie wyważenia wędką, długość jej dolnika itd. bo jest to w tym wypadku lanie wody. Nie twierdze że powinno wyważać się kołowrotkiem ale w tym wypadku tylko to zostaje.Równie dobrze mogę napisać że leszcze biorą na jokersa. Tyle samo to wnosi do tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 (edytowane) ...i jesli Kolega zamiast 185 przykreci 285 gramow, nie odpadnie nadgarstek? Lepszy lzejszy zestaw, do tego weryfikacja sposobu chwytania tego zestawu oraz techniki operowania tym zestawem. Nikt tego nigdzie nie uczy, ale warto zwrocic uwage, czy aby za bardzo nie pracuje sie nad woda samym nagdarstkiem. Wnioskuje, ze z racji wyksztalcenia moglbys o tym kilka slow napisac, wieksza z tego bylaby korzysc niz z powielania legend o wywazaniu kolowrotkiem ???? Jesli kijek jest zle zrobiony, zaden rozsadnej wielkosci kolowrotek nie pomoze. Ale zmiana sposobu trzymania byc moze tak ???? P.S. Co do fizyki, zrob prosze jak pisalem powyzej. Czy dla dwoch centymetrow warto przeciazac zestaw o kilkadziesiat gramow? Edytowane 21 Września 2016 przez coloumb 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Worek Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Nie, nie odpadnie, przy 185 też nie odpadnie. Kwestia użycia siły mięśniowej do trzymania przedmiotu o tej samej wadze, zależnie od punktu podparcia, może się diametralnie różnić. To prowadzi do kontuzji i urazów. Przy lekkich zestawach mogą być to małe różnice ale twierdze ,nie bez przyczyny, że lepiej będzie przełowić dziń zestawem o 100 gram cięższym niż lecącym na pysk.Napisałem już w poprzednim poście dalczego pominąłem temat wędki. Jeśli kolega ma dobrze wyważoną wędkę, to nie ma o czym pisać, jeśli jednak nie, to warto to wziąć pod uwagę.Tak, warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Nie, nie warto ???? Dobranoc ???? 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 21 Września 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Wiecie co. Jakby was ojcowie poczytali, którzy łowili na Germiny i Rexy, to by was śmiechem zabili. A jak nie zabili to minimum cieśnie nadgarstka wywołali. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi