Graghowski Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Witam serdecznie,kto czyta niech nastawi się na trochę wiecej niż dwa zdania bo szukam porady.Spinninguję dopiero rok jednak będąc 3-4 dni w tygodniu nad wodą, powolutku zaczynam sobie wyrabiać zdanie na temat tego czego oczekuje od kija. Przezylem przygode z castingiem jak i ze zwykłym spinem. Casta zostawiam sobie do ciezkich zadań, jednak ul i l łowienie wolę ze stałą szpulą.Głównie łowie z brzegu i od czasu do czasu z pływadła. Przekrój ryb od szczupaków w okolicach 60 cm, do okoni 20+. 90% używanych przynęt to gumy na lekkich główkach do 7g. Od 3 do 4 cali.Kije które swoją akcją przypadły mi do gustu to, mikado crystal travel 5-15, Konger Elvis czyli kije lekko spolegliwe o slabej akcji szczytowej ( nie wiem jak to wyrazic ), pracujące całą prawie długością pod rybą. Dolnik kija wolałbym krótszy, do połowy, max 3/4 przedramienia.Chciałbym teraz znaleźć i kupić kij z odrobine wyższej półki niż 200-300 zł. Nie wiem czy powinienem szukać czegoś seryjnego, czy może pomyśleć nad kijem z pracowni. Górna granica budżetu to 600 zł. Byłbym bardzo wdzięczny za sugestie z wyjaśnieniem czym dany kij się charakteryzuje.W skrócie :Cw do 15 gAkcja kija : fast - mod fast Dł : max 240Il. Sekcji : 2-3Pozdrawiam,Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz 24 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Odezwał bym się chyba do jakiejś pracowni, z tego co się orientuję to Wojtek (pstrągman) lubi uganiać się po rzeczkach z delikatnymi kijkami..napewno coś Ci podpowie i zaproponuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojciech_B Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Jak byś był zainteresowany mam do sprzedania mało używanego kongera equs bravo 240 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Locutus85 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Daiwa r'nessa 240 2-15 tylko że to ponad 500tansza Daiwa Infinity Q Jigger 2.40m 3-15g widziałem po 400zł z wysyłką Edytowane 28 Lutego 2016 przez Locutus85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_Be Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Poszukaj St.Croix PS76MLF2. Krótki dolnik, mega uniwersalna wędka i do tego do zdobycia w zakładanym budżecie. Opisywana wielokrotnie w różnych testach i na kilku forach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graghowski Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Hmm z tego co wyczytałem to kije wyżej polecone charakteryzują się szybką praca i mocną akcją szczytową, jeśli się mylę proszę o wyprowadznie z błędu, poza ST. Croix, zaraz o niej poczytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1ns4n1ty Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 http://tackle4all.com/majorcraft-turel-rods-c-65_74_456_1147/majorcraft-turel-basic-tus732l-length-223mt-lure-515g-p-5521.htmlhttp://tackle4all.com/majorcraft-crostage-rods-c-65_74_456_459/majorcraft-crostage-crk782mlkorudaikr-length-238mt-lure-515g-p-5000.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graghowski Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 Jeśli mógłbym prosić o informację czy w/w kije używaliście, i wrażenia z ich użytkowani. Same modele już wcześniej znalazłem na internecie, jednak recenzji ze zdjeciami ugieć itd, jak na lekarstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartek1413 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Witam ! Również poszukuję dość uniwersalnego kija, głównie do połowu okonia. Co powiecie o fenwicku hmg 2,30m 2-10g ? Edytowane 28 Lutego 2016 przez Bartek1413 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość anonymous Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Polecam Dragon Moderate 2,21m cw. 2-12, akcja Medium-Fast. Co moge o kiju powiedzieć. Dobrze wykonany i lekki kij (108 gram). Delikatnie jak dla mnie zaniżone cw. Maksymalne nie 12g a w granicach 15g. Akcja dobrze opisana bo ani to medium ani fast czyli coś pomiedzy. Pod rybka pieknie sie ugina i amortyzuje zrywy ryby. Ostatnio można wyrwać w bardzo dobrej cenie. Normalna cena to około 500zika. Ja wyrwałem nówke za 279zł i jestem mega zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 nie kupuj nic seryjnego,ja kiedyś szukałem fajnej okoniówi i myślałem że mnie trafi-zawsze coś nie tak.w końcu jak mi sklepikarz pokazał dajwę przecenioną na 800zł z przelotkami od kombajnu stwierdziłem że za tą kasę ktoś mi zrobi kijek tak jak ja będę chciał.padło na mhx-sa i wystrczyło 600 zł.a kijek jest bardzo fajny.poczytaj na temat blanków i zleć wykonanie-kolegów jest sporo i zrobią tak jak będziesz chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
supelveda Opublikowano 29 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Lutego 2016 Ja bym się nie sugerował akcją na twoim miejscu... tylko szukał kija na blanku o akcji fast oraz o pełnej pracy.Akcja fast pomoże tobie podczas jigowania na okoniach gdzie kijek wolniejszy wymaga dużej wprawy od łowiącego.Według mnie szukasz kija szybkiego a zarazem aby pracował w dolniku również. Moja propozycją są kije: http://allegro.pl/sakura-shukan-neo-spin-762-ulst-229cm-0-5-7g-okon-i5161387268.html (ta sakura spokojnie wydoi takiego szczupaka nie sugeruj się wyrzutem) coś z większym zapasem mocy:http://allegro.pl/fenwick-hmx-spinning-2-30m-1-5-10g-hmx-s762l-f-i5839623065.html zobacz jeszcze st.croix mojo MJS610MLXF ewentualnie tak jak wyżej było pisane coś z pracowni.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graghowski Opublikowano 2 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Dziękuję bardzo za wszystkie propozycje. Najbardziej do gustu przypadł mi kij PS76MLF2 . Miałem go w ręce i jest najbardziej zblizony do tego co chodziło mi po głowie. Jednak miałem też na oku St.Croix Eyecon. Czy ktoś miał do czynienia z tą serią kijów ? Będę zobowiązany za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 28 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Również szukam czegoś uniwersalnego... Okoń - kleń, woblerki i gumeczki, czasem jakaś obrotówka... Za opinie i opis jakich wabików się nie boi - szczególnie w dolnym zakresie CW z góry dziękuję Pozdrawiam@Cabage Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bednar14 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2016 Ja bym się nie sugerował akcją na twoim miejscu... tylko szukał kija na blanku o akcji fast oraz o pełnej pracy.Akcja fast pomoże tobie podczas jigowania na okoniach gdzie kijek wolniejszy wymaga dużej wprawy od łowiącego.Według mnie szukasz kija szybkiego a zarazem aby pracował w dolniku również. Moja propozycją są kije: http://allegro.pl/sakura-shukan-neo-spin-762-ulst-229cm-0-5-7g-okon-i5161387268.html (ta sakura spokojnie wydoi takiego szczupaka nie sugeruj się wyrzutem) Mam ten kijek i również uważam, że ten kijek by Ci wystarczył. Kijek obsłuży nawet główki 10-12 gram plus guma a przy łowieniu plecionką fajne jest już czucie od 3 gram. Akcja dość szybka jak na taki kijek, przy większej rybie przechodząca w głębsze ugięcie. Jeśli zainteresuje Cię ten kijek to pisz na pw w razie pytań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bednar14 Opublikowano 30 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2016 Ja bym się nie sugerował akcją na twoim miejscu... tylko szukał kija na blanku o akcji fast oraz o pełnej pracy.Akcja fast pomoże tobie podczas jigowania na okoniach gdzie kijek wolniejszy wymaga dużej wprawy od łowiącego.Według mnie szukasz kija szybkiego a zarazem aby pracował w dolniku również. Moja propozycją są kije: http://allegro.pl/sakura-shukan-neo-spin-762-ulst-229cm-0-5-7g-okon-i5161387268.html (ta sakura spokojnie wydoi takiego szczupaka nie sugeruj się wyrzutem) Mam ten kijek i również uważam, że ten kijek by Ci wystarczył. Kijek obsłuży nawet główki 10-12 gram plus guma a przy łowieniu plecionką fajne jest już czucie od 3 gram. Akcja dość szybka jak na taki kijek, przy większej rybie przechodząca w głębsze ugięcie. Jeśli zainteresuje Cię ten kijek to pisz na pw w razie pytań Przepraszam za pomyłkę ale moja opinia jest odnośnie sakura shinjin neo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DAMIR Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 MHX są fajne ale nowa oferta spinningów Mikado na 2016 powinna Cię zainteresować. Moim zdaniem mając do dyspozycji 500 zł kupisz przyzwoity kij uzbrojony nie gorzej niż wędki z pracowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo208 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Za 600 zeta - czyli w budżecie ,który posiadasz kupisz mhx-a z pracowni ew od jakiegoś kolegi kręcącego kije na forum . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Simon123 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Za 600zł można kupić super kij z pracowni (używany).Ja sam za 600pln kupiłem CD orka. Czesto widze na alledrogo ,olx czy na giełdzie jerkbait w tej cenie batsony,mhx,phenixy a to bardzo dobre wędki bez porównania z większością seryinych kijaszków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gammbler Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 fenwick hmg 2,3 do 10g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi