Skocz do zawartości

Kij do 500 zł cw do 15 g ( detale w środku )

Graghowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

kto czyta niech nastawi się na trochę wiecej niż dwa zdania bo szukam porady.

Spinninguję dopiero rok jednak będąc 3-4 dni w tygodniu nad wodą, powolutku zaczynam sobie wyrabiać zdanie na temat tego czego oczekuje od kija. Przezylem przygode z castingiem jak i ze zwykłym spinem. Casta zostawiam sobie do ciezkich zadań, jednak ul i l łowienie wolę ze stałą szpulą.

Głównie łowie z brzegu i od czasu do czasu z pływadła. Przekrój ryb od szczupaków w okolicach 60 cm, do okoni 20+. 90% używanych przynęt to gumy na lekkich główkach do 7g. Od 3 do 4 cali.

Kije które swoją akcją przypadły mi do gustu to, mikado crystal  travel 5-15,  Konger Elvis czyli kije lekko spolegliwe o slabej akcji szczytowej ( nie wiem jak to wyrazic ), pracujące całą prawie długością pod rybą. Dolnik kija wolałbym krótszy, do połowy, max 3/4 przedramienia.

Chciałbym teraz znaleźć i kupić kij z odrobine wyższej półki niż 200-300 zł. Nie wiem czy powinienem szukać czegoś seryjnego, czy może pomyśleć nad kijem  z pracowni. Górna granica budżetu to 600 zł.

Byłbym bardzo wdzięczny za sugestie z wyjaśnieniem czym dany kij się charakteryzuje.

W skrócie :

Cw do 15 g

Akcja kija : fast - mod fast 
Dł : max 240
Il. Sekcji : 2-3

Pozdrawiam,

Piotr

Gość anonymous

Polecam Dragon Moderate 2,21m cw. 2-12, akcja Medium-Fast. Co moge o kiju powiedzieć. Dobrze wykonany i lekki kij (108 gram). Delikatnie jak dla mnie zaniżone cw. Maksymalne nie 12g a w granicach 15g. Akcja dobrze opisana bo ani to medium ani fast czyli coś pomiedzy. Pod rybka pieknie sie ugina i amortyzuje zrywy ryby. Ostatnio można wyrwać w bardzo dobrej cenie. Normalna cena to około 500zika. Ja wyrwałem nówke za 279zł i jestem mega zadowolony. 

nie kupuj nic seryjnego,ja kiedyś szukałem fajnej okoniówi i myślałem że mnie trafi-zawsze coś nie tak.w końcu jak mi sklepikarz pokazał dajwę przecenioną na 800zł z przelotkami od kombajnu stwierdziłem że za tą kasę ktoś mi zrobi kijek tak jak ja będę chciał.padło na mhx-sa i wystrczyło 600 zł.a kijek jest bardzo fajny.

poczytaj na temat blanków i zleć wykonanie-kolegów jest sporo i zrobią tak jak będziesz chciał.

Ja bym się nie sugerował akcją na twoim miejscu... tylko szukał kija na blanku o akcji fast oraz o pełnej pracy.Akcja fast pomoże tobie podczas jigowania na okoniach gdzie kijek wolniejszy wymaga dużej wprawy od łowiącego.Według mnie szukasz kija szybkiego a zarazem aby pracował w dolniku również. 

Moja propozycją są kije:

http://allegro.pl/sakura-shukan-neo-spin-762-ulst-229cm-0-5-7g-okon-i5161387268.html     (ta sakura spokojnie wydoi takiego szczupaka nie sugeruj się wyrzutem)

coś z większym zapasem mocy:

http://allegro.pl/fenwick-hmx-spinning-2-30m-1-5-10g-hmx-s762l-f-i5839623065.html

zobacz jeszcze st.croix mojo MJS610MLXF

ewentualnie tak jak wyżej było pisane coś z pracowni.Pozdrawiam

Dziękuję bardzo za wszystkie propozycje. 

Najbardziej do gustu przypadł mi kij PS76MLF2 . Miałem go w ręce i jest najbardziej zblizony do tego co chodziło mi po głowie. Jednak miałem też na oku St.Croix Eyecon. Czy ktoś miał do czynienia z tą serią kijów ? Będę zobowiązany za informacje.

• 4 tygodnie później...

Również szukam czegoś uniwersalnego... Okoń - kleń, woblerki i gumeczki, czasem jakaś obrotówka... Za opinie i opis jakich wabików się nie boi - szczególnie w dolnym zakresie CW z góry dziękuję :)

Pozdrawiam

@Cabage

Ja bym się nie sugerował akcją na twoim miejscu... tylko szukał kija na blanku o akcji fast oraz o pełnej pracy.Akcja fast pomoże tobie podczas jigowania na okoniach gdzie kijek wolniejszy wymaga dużej wprawy od łowiącego.Według mnie szukasz kija szybkiego a zarazem aby pracował w dolniku również. 

Moja propozycją są kije:

http://allegro.pl/sakura-shukan-neo-spin-762-ulst-229cm-0-5-7g-okon-i5161387268.html     (ta sakura spokojnie wydoi takiego szczupaka nie sugeruj się wyrzutem)

Mam ten kijek i również uważam, że ten kijek by Ci wystarczył. Kijek obsłuży nawet główki 10-12 gram plus guma a przy łowieniu plecionką fajne jest już czucie od 3 gram. Akcja dość szybka jak na taki kijek, przy większej rybie przechodząca w głębsze ugięcie. Jeśli zainteresuje Cię ten kijek to pisz na pw w razie pytań ;)

Moja propozycją są kije:

Mam ten kijek i również uważam, że ten kijek by Ci wystarczył. Kijek obsłuży nawet główki 10-12 gram plus guma a przy łowieniu plecionką fajne jest już czucie od 3 gram. Akcja dość szybka jak na taki kijek, przy większej rybie przechodząca w głębsze ugięcie. Jeśli zainteresuje Cię ten kijek to pisz na pw w razie pytań ;)

Przepraszam za pomyłkę ale moja opinia jest odnośnie sakura shinjin neo  ;)

• 3 tygodnie później...

Za 600zł można kupić super kij z pracowni (używany).Ja sam za 600pln kupiłem CD orka. Czesto widze na alledrogo ,olx czy na giełdzie jerkbait w tej cenie batsony,mhx,phenixy a to bardzo dobre wędki bez porównania z większością seryinych kijaszków