Skocz do zawartości

Sprzęt na szczupaka

Wojtek.mirecki

Rekomendowane odpowiedzi

No i decyzja podjęta, będzie TFO TiCr 9' #10wt.

Blank i parę drobiazgów w drodze z amerykanowa http://www.jsflyfishing.com/cgi-bin/item/BL-040304-0000/4251 0/Temple-Fork-Outfitters-TiCr-Fly-Rod-Blank---4-pc---9%27.ht ml

Cena na blank naprawdę dobra a i obsługa wzorowa, z tym że wysyłka do Polski 9' 4pc to dodatkowo 10$ więc wychodzi 30$ niestety.

Witam kolego szczupaki na muchę łowię od 3 lat ,a początki to same rozterki co kupić .Osobiście używałem trzy kije Sage RPLIX 9' #9 ,Winstona XTR #9 i wspomnianego Xi2 .Jeżeli chodzi o głębsze łowiska i używanie linki tonące to gorąco polecam Winstona xtr już od kilku lat nie produkowany ,dostępny czasami na ebay .Następnie linki wf pływające lub z tip intermedium te dwa sage sprawią się doskonale .Do rplxi użyłem linki o klasę cięrzszą czyli rio pike wf -f #10 ,doskonałe są linki również guideline pike masz pytania pisz .Poz

bigos, mam pytanie, jaki spacing masz w swoim TFO, oryginalny zalecany przez producenta czy jakiś inny? Wyczytałem że niektórzy stosują np spacing Sage Xi2 gdzie jest o jedną przelotkę mniej i twierdzą że lepiej się im rzuca.

Blank właśnie do mnie dotarł i powoli chciałbym zabrać się za zbrojenie i nic przy okazji nie sp.......ć

11 przelotek, wiec nie tak jak w xi2. A czy one sa dokladnie w tych miejscach gdzie zaleca TFO, to juz musisz pogadac z Lukaszem Masiakiem z Rodmas http://rodmas.pl/. On ta wedke zrobil - swietnie zreszta. Dostal ode mnie rozpiske TFO i wolna reke na eksperymenty.

Pozdro,

Bigos

Dzięki za info. będę musiał napisać do Łukasza, może podzieli się swoimi uwagami co do tego blanku.

Następny to będzie kijek na blanku MHX, trudno powiedzieć co z tego będzie bo jakoś mało się widzi w sieci muchówek na tych blankach a parametry na papierze maja całkiem, całkiem.

Rzeczywiście, nie ma głowicy... myślałem, że będzie. To machnę tym szczupakowymi muchami? Muszę wyciągać dużo linki, nie tylko samą głowicę(której nie ma)? I w tym wypadku jak to nawinę to jest obojętne?

Wcześniej wyciągałem 10m głowicy, wymach i sru... A teraz? to samo? :)

Edytowane przez wobler129

Czyli jest głowica ale nie zaznaczona kolorem :D Taki troszkę grubszy odcinek tak? Okej-idę szukać.

A zaznaczenie sobie końca głowicy jakimś kolorkiem i polakierowanie, lub kawałkiem taśmy izolacyjnej? Czy "na czuja".

Edytowane przez wobler129

Macałem wędki. Fenwicka Techna AV : AVF 906-3 w 6# oraz HMX: HMXF 908-2E 8#. Chyba łyknę Techna AV, świetnie mi się nim machało, dźwignie sznur 8# spokojnie. Myślę jeszcze... :)

Do #6 chcesz zakładać #8 z głowicą? Żebyś zaraz nie musiał kupować nowej wędki.