wobler129 Opublikowano 24 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2012 Swoją #10 połamałem i teraz za niedługo nabywam #8 i tu pytanie - jaką linkę do tego kija skompletować-gdzie kupić? Będzie to kij od Fenwicka, łowię na wodzie 1-2m streamerkami 10-15cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maq73 Opublikowano 27 Września 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Września 2012 No i decyzja podjęta, będzie TFO TiCr 9' #10wt.Blank i parę drobiazgów w drodze z amerykanowa http://www.jsflyfishing.com/cgi-bin/item/BL-040304-0000/4251 0/Temple-Fork-Outfitters-TiCr-Fly-Rod-Blank---4-pc---9%27.ht mlCena na blank naprawdę dobra a i obsługa wzorowa, z tym że wysyłka do Polski 9' 4pc to dodatkowo 10$ więc wychodzi 30$ niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert.Bart Opublikowano 4 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2012 Witam kolego szczupaki na muchę łowię od 3 lat ,a początki to same rozterki co kupić .Osobiście używałem trzy kije Sage RPLIX 9' #9 ,Winstona XTR #9 i wspomnianego Xi2 .Jeżeli chodzi o głębsze łowiska i używanie linki tonące to gorąco polecam Winstona xtr już od kilku lat nie produkowany ,dostępny czasami na ebay .Następnie linki wf pływające lub z tip intermedium te dwa sage sprawią się doskonale .Do rplxi użyłem linki o klasę cięrzszą czyli rio pike wf -f #10 ,doskonałe są linki również guideline pike masz pytania pisz .Poz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maq73 Opublikowano 9 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 bigos, mam pytanie, jaki spacing masz w swoim TFO, oryginalny zalecany przez producenta czy jakiś inny? Wyczytałem że niektórzy stosują np spacing Sage Xi2 gdzie jest o jedną przelotkę mniej i twierdzą że lepiej się im rzuca.Blank właśnie do mnie dotarł i powoli chciałbym zabrać się za zbrojenie i nic przy okazji nie sp.......ć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 11 przelotek, wiec nie tak jak w xi2. A czy one sa dokladnie w tych miejscach gdzie zaleca TFO, to juz musisz pogadac z Lukaszem Masiakiem z Rodmas http://rodmas.pl/. On ta wedke zrobil - swietnie zreszta. Dostal ode mnie rozpiske TFO i wolna reke na eksperymenty. Pozdro,Bigos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maq73 Opublikowano 13 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Dzięki za info. będę musiał napisać do Łukasza, może podzieli się swoimi uwagami co do tego blanku.Następny to będzie kijek na blanku MHX, trudno powiedzieć co z tego będzie bo jakoś mało się widzi w sieci muchówek na tych blankach a parametry na papierze maja całkiem, całkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Szybkie pytanie - do pomarańcz. łącznika wiążę przypon czy podkład? Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiterS Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 (edytowane) To kolor ma znaczenie? Jednak pomarańczowy to dobry sygnał, że kończy się szur, a zaczyna się podkład......a ryba płynie płynie i pstryk Edytowane 15 Października 2012 przez PiterS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 w zależnosci czy pomarańczowy jest od strony podkładu, czy głowicy...Głowica przeźroczysta, podkład niebieski - miałeś przecież tą linkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Ok to rozwinę i luknę gdzie jest głowica, tu całość jest przezroczysta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maq73 Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Głowica jest od wewnętrznej strony szpuli, więc podkład przywiązujesz do łącznika zewnętrznego.Kuba to nie jest 40+ CSW stąd te inne kolorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 (edytowane) Rzeczywiście, nie ma głowicy... myślałem, że będzie. To machnę tym szczupakowymi muchami? Muszę wyciągać dużo linki, nie tylko samą głowicę(której nie ma)? I w tym wypadku jak to nawinę to jest obojętne? Wcześniej wyciągałem 10m głowicy, wymach i sru... A teraz? to samo? Edytowane 15 Października 2012 przez wobler129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Przeta maiło być to samo Jeśli to zwykły CSW to sobie porzucałeś dużymi muchami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 (edytowane) Tak to zwykły Cold Saltwater WF8I na to wychodzi... Czyli nie porzucam tym muchami pod szczupaki? Niekoniecznie 20cm Mniejsze też mam Edytowane 15 Października 2012 przez wobler129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 czemuPorzucaszAle sie napieprzysz, to głowica o ile pamiętam ma pod 12 m? i profil raczej odwrotny do tego poszukiwanego?Musisz określić gdzie się głowica kończy, nie bedzie przejscia kolorów.No i spróbować to ogarnąć jakoś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 (edytowane) Czyli jest głowica ale nie zaznaczona kolorem Taki troszkę grubszy odcinek tak? Okej-idę szukać. A zaznaczenie sobie końca głowicy jakimś kolorkiem i polakierowanie, lub kawałkiem taśmy izolacyjnej? Czy "na czuja". Edytowane 15 Października 2012 przez wobler129 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 na czuja lub markeremjak sie z grubego zrobi "cienki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 15 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Hej, okej dzięki za info, wyczaiłem +/- to miejsce, myślałem, że będzie nagły skok grubości - a to stopniowo się rozchodzi. W tyg. kupię Fenwicka i podziałam - dam znać jak się rzuca! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Jakbym chciał założyć jakiś przypon szczupakowy do mojej #6 to jaki gruby florocarbon powinienem zastosować? Chcę się tylko zabezpieczyć przed szczupłym a łowić bolki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Macałem wędki. Fenwicka Techna AV : AVF 906-3 w 6# oraz HMX: HMXF 908-2E 8#. Chyba łyknę Techna AV, świetnie mi się nim machało, dźwignie sznur 8# spokojnie. Myślę jeszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Tylko takie 20cm syntetyki(nieloty) nie chciały latać aż tak bardzo jak np. 10-15cm. Ale to problem linki, nie kija. Będzie trzeba pomyśleć w dalszej przyszłości o Rio short - którą proponował Kuba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Macałem wędki. Fenwicka Techna AV : AVF 906-3 w 6# oraz HMX: HMXF 908-2E 8#. Chyba łyknę Techna AV, świetnie mi się nim machało, dźwignie sznur 8# spokojnie. Myślę jeszcze... Do #6 chcesz zakładać #8 z głowicą? Żebyś zaraz nie musiał kupować nowej wędki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Dokładnie tak chce zrobić. Luźno daje rade ósemce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Maciek Twój wybór. Przeciążyć kij o klasę można ale o 2, ja bym już nie ryzykował. W końcu ktoś bardziej doświadczony od nas te wędki robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuba Standera Opublikowano 17 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2012 Przecie to jakiś absurd jest, jakby spina do 30g kupić do jerków...20cm nie musi być takim fetyszem, na 15 też żrą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi