Krzysiek Dmyszewicz Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 O mamo, ile Gładki nagromadził sprzętu :-) Ja wywaliłem wszystko co mogłem i zostawiłem sobie 1, słownie jeden kij oraz jeden pas biodrowy plus dwa pudełka much. Kto ma czas na to wszystko łowić? Reszta idzie dla mojego taty. Niech sobie spinninguje jak ma czas. P.S. Swoją drogą robimy z żoną porządki w zdjęciach z 10 lat małżeństwa. 90% wylądowało w koszu... kto i kiedy będzie oglądał te cyfrowe sterty nieużytków? Materialno-cyfrowy nadmiar. Huh... ciężkie jest życie chomika ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mack Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 @mack wspominał o Winstonie BL5, jest taki w komisie FF, co prawda w morskim wykonaniu ale jest http://www.flyfishing.pl/komis/msg.php?id=88482&offset=0Morski nawet lepszy. Zresztą juz go nie ma, wziął Maciek który jest dealerem Winstona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trout master Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2017 (edytowane) "Swoją drogą robimy z żoną porządki w zdjęciach z 10 lat małżeństwa. 90% wylądowało w koszu... kto i kiedy będzie oglądał te cyfrowe sterty nieużytków? Materialno-cyfrowy nadmiar. Huh... ciężkie jest życie chomika" ;-)Żony przypadkowo nie wywal. ????________ Edytowane 17 Stycznia 2017 przez trout master Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rudy7 Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Witam! Chciałbym rozpocząć swoją przygodę z wędkarstwem muchowym. Szukałem trochę informacji, wiele pojęć jest dla mnie w ogóle nie znanych ale będę powoli próbował je opanować. Co sądzicie o tym aby kupić gotowy zestaw? Po wyjęciu z pokrowca gotowy do użycia. Czy to dobra droga, czy lepiej złożyć coś z używanego sprzętu? Poniżej wklejam link do sklepu. Pozdrawiam M. http://hurch.pl/en/pike-set-p838.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jasiekcom Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Uważam, że kupienie gotowego zestawu w Twoim przypadku to bardzo dobra droga. Nie wiem jak ten zestaw visiona bo go w rekach nie miałem ale na przykład gotowy zestaw EGO Pike jest idealnie spasowany.Dla osoby która zaczyna muchowanie gdzie jak napisałeś nie wszystko jest proste i zrozumiałe,tego typu rozwiązanie spowoduje unikniecie wielu błędów przy kompletowaniu zestawu.Co do sprzętu używanego oczywiście zawsze można kupić coś taniej czasami na rynku wtórnym można też trafić coś fajnego w bardzo dobrej cenie. Jednak proponowałbym też szukanie powiedzmy kompletnego zestawu. Edytowane 5 Lutego 2017 przez jasiekcom 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ark70 Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Rację ma jasiekom. To najprostsza i najtańsza droga. Sprzęt nie jest może topowy, ale z powodzeniem pozwoli zacząć fantastyczną przygodę. A z czasem o ile zajdzie taka konieczność będziesz mógł elementy zestawu modyfikować zgodnie potrzebami i upodobaniem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bialek Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) W zeszłym roku też zastanawiałem się nad sprzętem na szczupaka. Brałem pod uwagę obydwa zestawy ale ostatecznie kupiłem używkę wędkę ze spasowanymi linkami, po prostu się trafiło.Na chwilę obecną bardziej skłaniałbym się do zestawu Vision ale Pike 2.0, różnica w kołowrotku. Wiem, że to głównie magazynek linki ale jeśli będziesz chciał mieć więcej linek to łatwiej dokupisz szpulę zapasową.W zeszłym roku był problem z zapasowymi do tańszego zestawu chyba, że się coś zmieniło to wtedy różnica na drugą linkę. Edytowane 5 Lutego 2017 przez Białek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brt3 Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Trochę przy pomocy @jasiekcom zdecydowałem sie właśnie na Ego pike. Udało mi się zdobyć kija i sznurek z drugiej ręki. Niestety bez kołowrotka. Sprzęt faktycznie dograny. Lata toto niemiłosiernie. Ciągnie 20-tki ze snow runnera.Jestem teraz na etapie poszukiwania młynka do tego kija. Mam Taimen XV ale niestety linka #9 ledwo sie mieści a przeciez przydałoby sie nieco podkładu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Jeśli ten kołowrotek nie musi być z najwyższej półki to jest taki w komisie na ff http://www.flyfishing.pl/komis/msg.php?id=89048&offset=0 @jasiekcom swego czasu oferował kołowrotek jakiego szukasz ( w sensie rozmiaru), popytaj Edytowane 5 Lutego 2017 przez janusz.walaszewski 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thymalus Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Trochę przy pomocy @jasiekcom zdecydowałem sie właśnie na Ego pike. Udało mi się zdobyć kija i sznurek z drugiej ręki. Niestety bez kołowrotka. Sprzęt faktycznie dograny. Lata toto niemiłosiernie. Ciągnie 20-tki ze snow runnera.Jestem teraz na etapie poszukiwania młynka do tego kija. Mam Taimen XV ale niestety linka #9 ledwo sie mieści a przeciez przydałoby sie nieco podkładu.Moje podejście do kołowrotków jest specyficzne. Służy mi jako magazyn linki i element wyważający zestaw. Do Ego Pike mam dokręcony Leeda Casette dostępny w harius za niewielkie pieniądze. Działa bardo dobrze. Linka 9 mieści się bez problemu plus 50 metrów podkładu 30 lb i jest jeszcze luz na kolejne 50 metrów Edytowane 5 Lutego 2017 przez thymalus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
deejaybialy Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Ja mam wychwood truefly 9/11 wcześniej miałem 7/8 Fenwicka i trochę był przymały no i 3 kasety w komplecie o fajnym etui nie wspomnę kasa też nieduża. Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka Edytowane 5 Lutego 2017 przez deejaybialy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Gdybym miał kupować jeden kołowrotek na szczupaki za nieduże pieniądze to właśnie tego wychwooda bym wziął. 2 szpule zawsze się przydadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Witam.Jeżeli przyjmiesz radę również początkującego - kołowrotek z dużą ilością wymiennych szpul lub kaseciak z kilkoma "kartrodżami" to podstawa dla kogoś, kto zaczyna przygodę z muchołowieństwem.Nie dość że można nim ogarnąć na raz kilka klas linek, to jeszcze w jednej klasie masz możliwość popróbowania wielu ich (linek) rodzajów. A jeżeli Ci się spodoba muchowanie to wcześniej czy później pójdziesz tą drogą.Ewentualnie można od razu zacząć całkiem inaczej - jeden kręcioł i uniwersalny podkład plus wymienne głowice i tipy. Ale to na sam początkek dużo trudniejsze do ogarnięcia.Zestawy gotowe są bardzo dobre, ale kupił bym taki, do którego też można bez problemu i tanio dostać zapasowe szpule.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 W Vision od jutra do 20 lutego rusza program sprzedaży ratalnej, 10 rat 0%, taki zestaw Pike 2.0 wyjdzie trochę ponad stówkę miesiecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilwaldi Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 Witam, zaczynam przygodę z muchą, łowić będę szczupaki na zalewie ( zalew pałecznica https://wedkuje.pl/l/zalew/24575 ) oraz nad rzeką wieprz. czy zestaw który chce kupić jest dobrym zestawem ? Proszę o pomoc w dobraniu sprzętu i rady doświadczonych wędkarzy. Wędka JAXON Monolith XT Fly 270 #7/8 WJ-MXA2707Kołowrotek JAXON Monolith Fly XT JAXON muchowy #7/8Linka Vision Attack Standard WF Line #8Podkład Keeper 20lb/50mPrzypon koniczny MAXIMA 6X /0.125mmGłowica Shooting Head G'Loomis ST8S3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek80 Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Ja używam kija Greys #8 i bez problemów daje radę muchami 20 cm. Do tego linki pływająca, tonąca #8 i podkład 30lb/100m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Graghowski Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 Kamil na poczatek proponowalbym najpierw Linke w komplecie z glowica, nie osobno. Taki Vision Attack WF Intermediate spokojnie wystarczy na poczatek. Jednak do kija ktorego wybrales polecam linkę o klasę wyższą czyli WF9I. Uczyłem się na tym kiju, który jest dość sztywny jak na 7/8 i tak ciut przewazona linka pomoże Ci na początku. Zdanie moje jest czysto subiektywne 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaszek11 Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Ten Vision Attack jako linka do zestawu "szczupakowego" nie ma zbyt wielu zalet.....Jedynie co, to nie zbyt droga jest...... @kamilwaldi, rozpoczynanie nauki machania muchówką od zestawów szczupakowych nie jest chyba najlepszym sposobem choć pewnie można.Nie napinaj się na duże muchy na początku, wcale do nauki nie są Ci potrzebne 20cm, raczej nie brałbym tych powyżej 10cm nie zależnie od efektów. Na początek masz NAUCZYĆ SIĘ a dopiero potem łowić.Jak przyzwyczaisz się do siłowego machania na początku to długo, długo będziesz tak robił..... a taki kierunek ma to zazwyczaj przy początkach w klasie 9 i dużych muchach. Co do zestawu, zastanów się jeszcze raz czego potrzebujesz. Zestaw 7/8 w realiach polskich wód ma bardzo małe zastosowanie:- można szczupaki, choć znacznie więcej osób stosuje zestawy #9- trocie,- może jeszcze bolenie choć z tym zestawem to prędzej te w okolicach metra. Pomijając fakt, że wszystko powyżej wymienione powyżej jest najlepszym sposobem do zniechęcenia się do muchowania :-) zastanów się czy to są twoje kierunki.Może faktycznie lepiej #9 jeśli ma być "klasycznie" pod szczupaka a potem pomyślisz czy nie potrzebujesz jakiejś #6 czy #5.Nie znam cen jaxonów ale pewnie w sumie wyjdzie trochę (ale nie wiele) mniej niż np. taki zestaw:http://shop.helsinkispeyclave.com/product/2457/guideline-exp4-pike-comboWedług mnie jest sens trochę dopłacić, zestaw linka/wędka jest lepiej dobrany niż wymieniony przez Ciebie. Bo tak naprawdę w takim łowieniu 90% roboty robi linka - do tego odpowiednio mocny kij i dopiero wtedy lata jak należy. W Twoim zestawie brakuje jeszcze "shooting line" do głowicy, jeśli uważasz że tonąca głowica jest Ci potrzebna. Aha, jeśli nikt Ci nie powiedział jeszcze to: okulary nawet w pochmurny dzień plus haki bezzadziorowe i obyś zbyt często nie miał okazji przekonać się dlaczego :-) :-) tomaszek11 Edytowane 8 Lutego 2017 przez tomaszek11 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siatkaz Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Tomaszek dobrze prawi. Ps. Raz w życiu przekonałem się że tylko bezzadziory - se machałem tak w moich początkach i coś mnie podkusiło żeby odwrócić głowę jak mucha wracała. Chwila i wisiałem na haczyku jak ryba. Przy okazji mało zęba nie straciłem. Jak by był zadzior to było by znacznie gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sierżant Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Też coś polubiłem bezzadziory. Życie niejednego nauczy.Kiedyś przy zarzucaniu zawiał może wiaterek, może ja nie dość starannie to wykonałem, w efekcie mucha się wbiła dość głęboko w sam środek pleców, a byłem tylko w koszulce. Odgryzłem żyłkę i do końca dnia łowiłem, nie powiem, nawet komfortowo. Problemem okazał się powrót samochodem, nie mogłem się oprzeć o fotel, bo każda taka próba powodowała niemiłosierne kłucie.Jakoś dojechałem, najpierw o pomoc do ojca.Tata wziął nożyk, szczypczyki, i po chwili wydobył muchę z nieuszkodzonym hakiem !!! 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Mam podobne doświadczenie kilka lat temu na Parsecie jeszcze jak spinningowalem po odstrzeleniu woblera w pewnym momencie wylądował mi on na nosie. Oczywiście koniec połowów i wizyta w szpitalu w Białogardzie. Trochę smiechu z tego było. Oczywiście po zabiegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 8 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Witam.Ha ... dla mnie osobiście (też początkujący) taki kijek 7/8 jest dużo bardziej uniwersalny niż stricte przeznaczony do szczupaczenia #8 lub #9.Można nim ogarnąć zarówno rzeczne streamerowanie pstrągowe, pokusić okonie i szczupaki na jeziorze już niemal całym zakresem wielkości wabików, połowić na dużą mokrą w tandemie z ciężką nimfą - no oferuje dużo więcej możliwości na początek.Trzy linki, kaseciak lub dodatkowe szpule, ze dwa - trzy polyleaderki do tego i nie ma wody do obłowienia taką wędą Jedyne co bym jeszcze dodał do takiego kija, to długość - 9'6" lub 10'. Przy łowieniu w wodzie stojącej z brzegu dużo pomaga. Z łodzi niekoniecznie - chociaż jak się łowi w dwie osoby to już i owszem ...Jak dotąd najlepszymi kijami dla mnie (podkreślam że początkuję) na szczupaka i łowienie jeziorowe to trzy kije - pierwszy 11'#7 z brzegu i 9'#8 oraz 9'6"#10 z tego co pływa oraz z pomostów.Nie to żebym ciągał ryb ogromną ilość ... po prostu najwygodniej i najporęczniej się tym macha w rzeczonych okolicznościach przyrody Pozdrawiam. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tondromski Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Hej, Ja uzywam Loopa Boostera w klasie 9, doskonala wedka choc troszke krotka bo jedyne 8.8 stopy , ale z dedykowana loopowska linka podaje muchy naprawde daleko. Lowie ta wedka rowniez glowacice na sanie, dunajcu i popradzie, Koledzy lowiacy na DH 14 stopowe, rzucali o jakies 1-2 dalej odemnie, zatem nie ma tragedii, wedka jest niesamowita jezeli chodzi o prace, i zjada na sniadanie visiona big daddy ( lowilem na nia kilkakrotnie na dunajcu) Do kompletu mam rowniez kolowrotek Optirunnera 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Koledzy mam pytanie natury technicznej,do szczupakowej linki 9tki z Ego dałem jednolity przypon z fluocarbonu 0,73mm,ale się zastanawiam co będzie w momęcie zaczepu? Pętelka na lince wytrzyma? Może lepszym rozwiązaniem będzie przypon z żyłki np. 0,35 i tylko 0,5m fluo na końcówce przyponu? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kacper.K Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2017 Hej, Ja uzywam Loopa Boostera w klasie 9, doskonala wedka choc troszke krotka bo jedyne 8.8 stopy , ale z dedykowana loopowska linka podaje muchy naprawde daleko. Lowie ta wedka rowniez glowacice na sanie, dunajcu i popradzie, Koledzy lowiacy na DH 14 stopowe, rzucali o jakies 1-2 dalej odemnie, zatem nie ma tragedii, wedka jest niesamowita jezeli chodzi o prace, i zjada na sniadanie visiona big daddy ( lowilem na nia kilkakrotnie na dunajcu) Do kompletu mam rowniez kolowrotek OptirunneraTo, że koledzy z DH rzucali metr czy dwa dalej od Ciebie to w zasadzie żaden argument... Podobnie jak argumentem nie jest to, że wyrzuca muchy bardzo daleko, bo nie mamy punktu odniesienia - jakie muchy, co to znaczy daleko? Ocena wędki ma zwykle charakter subiektywny, osobiście nie miałem tego Loopa w rękach, choć myślałem o jego kupnie. Co jest tak niesamowitego w pracy wędki ? Napisz coś więcej o niej. W czym jest lepszy od Big Daddy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi