Skocz do zawartości

Sprzęt na szczupaka

Wojtek.mirecki

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co wiem, to niby spora część konstrukcji takiej muchy to syntetyki, ale i tak chyba takie 20cm futrzaka wypije nieco wody i ważyło będzie to też swoje...Choć ja tam na razie jestem na etapie "suchy chruścik na sarnie, bądź CDC" :D

Dokładnie jak Kuba pisze, plus przy wymachu sporo wody "wylatuje" z syntetyka. Jednak te naturalne chyba bardziej mi leżą. I w wodzie lepiej miotają... Muszę wymienić trochę much bo mam na bezzadziorach a na początku przekonałem się, że zadziory są potrzebne. No chyba, że mucha się wepnie w.... np. ciuchy - wtedy łatwiej bez zadziora ją wyciągnąć :D

• 3 tygodnie później...

witam

zestaw: kij- vision gt four SW 10# 9". kreciol jakiś noname chyba bison 10, linka airflo cold water striper floating wf10 f - 1 zestaw szczupakowy 1 śmiganie= szok

no i tak : kij szpad naładować go nie mogę, ale ładny lekki w sumie,korek mógłby być lepszy, nie wiem czy wina sznurka ze za lekki choć w teorii powinien być czy wina operatora? wczesniej tylko pstagowo lipieniowe łowy czyniłem , dziś byłem pierwszy raz tym śmigać w parku na trawce, masakra całkiem co innego niż pstrągowe śmiganie ,jakoś nie mogę tego sprzętu rozbujać, próbować dalej czy zmienić linkę? na cięższa?

mam jeszcze jakaś linkę, głowice chyba intermediate lub pływając niebieska połączona z runningiem(biały) coś jak shoting line(biała powłoka w środku rdzeń) , było na kołowrotku który kupiłem (wychwood truefly sla), z tym to gdzieś koło 20 m mi się udało śmignąć, oczywiście bez muchy, z mucha to bym chyba se potylice roztrzaskał, no i tak trenować tym co mam czy cięższe linki do tego kija zakupić? np 11 aftma? generalnie kij sam nie śmiga i się zastanawiam żeby osiągnąć te 20-30 m trzeba przesiać się np na sage xi3? czy wystarczy technikę dopracować?

mam jeszcze drugi kij lureflash 10f 8/9aftm, kil zdecydowanie wolniejszy niż vision, ciężki jak cegła, skuśiłem na niego tylko dlatego że miał fighiting grip i fajne wyglądał, ale generalnie jakością wykonania nie powala, ciężkawy, dopalacz doczepiony poniżej uchwytu, przelotki single , ugięcie środkowe, holować by się tym kijem holowało fajnie , taki mięsisty natomiast śmiganie jakoś mi nim nie idzie, a z ta głowica zintegrowana to nawet tez leciało

Edytowane przez rhezuz

Witaj na forum, miłego użytkowania

Kij masz bardzo szybki, mało wybaczający, jak na początek nie najlepszy wybór - ale kwestia wyczucia wędki moim zdaniem.

Linki powinny ją ładować, szczególnie ta airflo.

W razie czego outbounda #9 kup, będzie jasno określone przejście głowicy - będzie łatwiej.

Moim zdaniem - trudniej się przesiąść z wczytanymi nawykami z łowienia na lekko do łowienia na ciężko, często widziałem jak zaprawieni muszkarze od suchara ginęli z #10, a ludki łowiące multikami potrafili naładować kij i jakoś to szło po 15-20 minutach, mimo ze to był pierwszy raz z muchą.

Ja rzucaczem jestem bardzo kiepskim, jednak z ciężkimi zestawami czasem sobie radzę. Jeśli mogę coś podpowiedzieć - timing, tu jest klucz, moim zdaniem szybki kij jest bardzo niewybaczający, łowienie mod czy md-fast pozwala wiele błędów jakoś przemycić z super fast bywają problemy. Kij jest ok, miło się nim rzucało, miałem przyjemność z #8 i #9. Ciężki do wyczucia, jednak widziałem co w rękach właściciela ten kij potrafi.

Próbuj, nie poddawaj się

Jeszcze jedna "rada" - rzuty ciężkim sprzętem bywają "wolniejsze" niż lekkim. dłuższe pauzy? nie wiem, takie mam wrażenie.Na początku załóż sobie muchą na jakiejś tubie - bez haka, nawet większa łososiową. Nie wiem czy jest sens ćwiczyć "na sucho" bo to są warunki nie mające odpowiednika nad wodą - linka nie klei się do trawy, bez muchy i przyponu inaczej się linka zachowuje. Próbować, ćwiczyć, lub pójść do jakiegoś instruktora co ogarnia temat.

ćwiczył będę , a generalnie zastanawiam sie czy najpierw nie poćwiczyć w niższych klasach wagowych, wszak w tym roku nie śmigałem zbyt wiele, tylko praca spanie jedzenie praca itp wiec wszyłem trochę z wprawy i linka leci bardzie gdzie chce niż tam gdzie ja chce, ach jak się do liceum chodziło to był piękny czas wakacje całe na śmiganie oj wtedy to śmigałem jak chciałem a teraz to bida, eh ale muszę na jakaś wodę się przenieść chyba bo jednak po trawce linka papra się trochę glebą co może szybko wykończyć przelotki jak i linkę, a może i bardziej doświadczonego machacza co by mnie poduczył uda mi się znaleźć w okolicy, pożyjemy zobaczymy

rhezuz wklep sobie w google "double haul cast" i zapoznaj się z tą techniką rzutu - bez tego się zamęczysz.... na początku wydaje się trudne ale w miarę ćwiczeń załapiesz

Rzucanie linkami szczupakowymi (zintegrowana głowica) lub głowicami różni się od rzucania zwykłymi linkami "pstrągowymi". Tutaj musisz mieć głowicę poza szczytową przelotką - dopiero wtedy ładuje się kij i poprzez double haul przyspieszasz linkę, ładujesz kij naprawdę i "wystrzeliwujesz" głowicę która cięgnie za sobą running line z koszyka (stripping basket), podłogi łodzi, trawy etc

Pooglądaj filmiki w necie - pomoże.

kwiat

Edytowane przez kwiat

zestaw: kij- vision gt four SW 10# 9". kreciol jakiś noname chyba bison 10, linka airflo cold water striper floating wf10 f - 1 zestaw szczupakowy 1 śmiganie= szok

no i tak : kij szpad naładować go nie mogę, ale ładny lekki w sumie,korek mógłby być lepszy, nie wiem czy wina sznurka ze za lekki choć w teorii powinien być czy wina operatora? wczesniej tylko pstagowo lipieniowe łowy czyniłem , dziś byłem pierwszy raz tym śmigać w parku na trawce, masakra całkiem co innego niż pstrągowe śmiganie ,jakoś nie mogę tego sprzętu rozbujać, próbować dalej czy zmienić linkę? na cięższa?

Wędkę masz rewelacyjna na szczupaki, sam próbowałem taką kupic ale nie udało mi się.

Nie kombinuj ze zmiana linki, klasa wędki=klasa linki. Tak prawdę powiedziawszy chyba nigdy nie zrozumię po co ludzie parują linkę cięższą bądź lżejszą niż wędka :unsure:

Opanuj technikę, a pomysły z cięższą linką same Ci przejdą...

A jak kiedyś będziesz chciał kupić nową linkę to polecam Big Daddy Visiona, lata rewelacyjnie i np. intermedium jest w zasadzie wystarczająca na 95% sytuacji nad naszymi wodami. Woda do 5m i odrobina cierpliwości da prowadzenie muchy jakiemu ciężko oprzeć się późnojesiennym szczupłym :)

• 3 lata później...