Skocz do zawartości

Sprzęt na szczupaka

Wojtek.mirecki

Rekomendowane odpowiedzi

Sama wędka 380 zł. I dużo i mało. Ciekaw jestem po prostu tych kijków, Wstępne macania i machania wypadły nieźle. Wykonanie nie odrzuca, nie ma jakichś nadlewek lakieru czy krzywo wmontowanych przelotek aczkolwiek wodotrysków też nie ma.. Blank jest prosty. Tuba dzielona w kolorze błękit pruski. Czego chcieć więcej? Acha, żeby linkę nieźle miotała i się nie złożyła. To jednak powiem jak trochę poużywam. 

Też uważam, że EGO pike jest niezłą alternatywą. Ściągnąłem właśnie ten kij dla kolegi, drugi znajomy też już takiego ma. Podłączyłem go do 40+ sniper WF8S3 i było bardzo dobrze, ale nie miałem muchy na końcu zestawu. Na DH3 machałem całym zestawem EGO PIKE i w zasadzie każdy kto machnął to wyrzucił całą linkę. Mocny, szybki kij, przyzwoicie uzbrojony. Tylko póki co jeszcze nie testowany na rybach. 

Też uważam, że EGO pike jest niezłą alternatywą. Ściągnąłem właśnie ten kij dla kolegi, drugi znajomy też już takiego ma. Podłączyłem go do 40+ sniper WF8S3 i było bardzo dobrze, ale nie miałem muchy na końcu zestawu. Na DH3 machałem całym zestawem EGO PIKE i w zasadzie każdy kto machnął to wyrzucił całą linkę. Mocny, szybki kij, przyzwoicie uzbrojony. Tylko póki co jeszcze nie testowany na rybach. 

Nie ukrywam że kijek kupiłem po Twoim wpisie w jakimś innym temacie. Radziłeś skontaktować się  z Maćkiem czy ma same kije. Tak też zrobiłem i fartem trafiłem na dostawę z której i tak większość była zamówiona. 

• Like 1

• 1 miesiąc temu...

Jestem po 10 dniach machania kijkiem Ego Pike 9 #9. Miałem pewne zawirowania z zakupem linek i... w efekcie wyjechałem ze zwykłymi Velocity i 444. Przy tych linkach przy muchach do 12 nawet 15 cm wyłożenie całej linki nie jest specjalnym problemem. Czyli jak na wędkę za takie pieniążki ok. Jak z trwałością... zobaczymy. Gigantów nie holowałem ale do 65 cm radziła sobie bez problemu. Innymi słowy jako tania wędka jak najbardziej ok. Dla miłośników zakupów na Alicośtam pewnie może być jeszcze taniej. .  

• Like 1

Tak, shooting i running line to jedno i to samo.

Kolowrotek tylko pod szczupaka, czy bedzie mial tez inne zastosowanie? Jesli tylko szczupak w slodkiej wodzie to nie ma co sie szarpac, chocby taki SKB Dog fly

http://fishskb.co.uk/index.php?route=product/product&path=115_139&product_id=370

Ale jak chcesz wydac caly budzet to Lamson Liquid 4, bo 3.5 moze byc troche za lekki.

• Like 1

Zakupiłem swój pierwszy zestaw na szczupaka. Wędka Redington Path #9, kołowrotek Scierra Orbit, i sznur Rio Outbound WF8I. Jak na razie wszystko spisuje się dobrze podczas rzutu, jedyny minus na tą chwilę to brak przeciwnika na wędce (ale na to przyjdzie czas :):D

Edytowane przez marckus

@marckus mam pytanie jakie wrażenie odnosisz jeżeli chodzi o redingtona path'a, myślę o takim tyle że #8, jak z akcja czy rzeczywiście jest to medium-fast czy raczej fast??? Dzięki z góry za odp, szukam jakiegoś kija pod zębate właśnie  :D

Pozdrawiam Patryk

• 4 tygodnie później...

Witam,

Potrzebuje linki do wędki klasy 8.

Niestety polecane tu najczęściej na forum Vision Big Mama zaczyna sie od  klasy 9, a Airflo Saltwater nie mogę namierzyć w polskim sklepie.

Czy linki Ego Fishing (ego fighter klasy 8) jest ok? - o ile dobrze zrozumiałem spełnia kryteria wymgane od linki do dużych much: krótkiej, przeciążonej głowicy 38' i  krótkiego trapera 7'

Witam,

Niestety polecane tu najczęściej na forum Vision Big Mama zaczyna sie od  klasy 9, a Airflo Saltwater nie mogę namierzyć w polskim sklepie.

Czy linki Ego Fishing (ego fighter klasy 8) jest ok? - o ile dobrze zrozumiałem spełnia kryteria wymgane od linki do dużych much: krótkiej, przeciążonej głowicy 38' i  krótkiego trapera 7'

Rio outbound short jeśli cena Ci nie przeszkadza 

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Vision Big Daddy #8/9. Przerzuciłem już kilka linek szczupakowych i z tej jestem najbardziej zadowolony. Dobrze nosi duże muchy i idealnie współpracuje z moim kijem w klasie 8, który raczej nie lubi przeciążeń. Pzdrw,KR

Witam,

Od kilku tygodni mam Airflo Speciaist z głowicą fast intermediate i bardzo fajnie mi się tym rzuca. Musiałem skrócić głowicę jakieś 1,5m bo był problem przy największych muchach, ale teraz jest super.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...

Hej

Tak informacyjnie, jeśli tu nie pasuje to można usunąć, ale może niech powisi kilka dni :-)

Sam bym kupił, mam Xi3, ale mnie korci....

http://www.johnnorris.co.uk/shop/ty_1537-ex-demo/18276-sage-salt-ex-demo-9ft-line-8-fly-rod-9398.html

pzdr

tomek