Skocz do zawartości

Sprzęt na szczupaka

Wojtek.mirecki

Rekomendowane odpowiedzi

myślę że warto było by umieścic spis budżetowych kijów do łowienia zebatych. oczywiscie takich sprawdzonych.

ja osobiscie widze jeden taki kij o ktróym już pisałem. mainowicie

temple fork jim teeny series. bardzo dobra wędka, chociaż nie najpiękniej wykonana. trochę ją łowiłem i zdecydowanie polecam.

Witam,

@krys,

Pamietam czasy niskiego kursu dolara jak Sage kosztowaly mnie tysiaka, zbrojone oczywiscie ale niestety nie trwalo to wiecznie :(

Wraz ze znajomymi mamy na prawde wiele wedek, wiekszosc tych najbardziej znanych firm, sklepy takie jak Sportfish oferuja mozliwosc porzucania dowolna wedka. Jednym pasuja najnowsze modele, czesc szuka starszych seri jak chociazby XP szy SLT Sage bo w ich rekach sprawuja sie lepiej niz ich nastepcy- i tu chyba jest pies pogrzebany :D

Ja swoja nauke zaczynalem od ultra szybkich wedek, CD GHR na przyklad, do takich sie przyzwyczailem i takie glownie kupuje. Jedynym wyjatkiem jest Scott G #5 do suchej. Totalna odmiana, caly czas sie jej ucze i zaczyna sie podobac.

Jak dodac rozne style rzucania czy same predyspozycje wychodzi ze nie ma uniwesalnie dobrej wedki, ktora bila by na glowe konkurencje. I dobrze :D :D :D

Bujo

scotta nie miałem okazji przetestować...

ja wolę wędki z ciepłą akcją np. sage XP nie lezy mi wcale...

a jak chce się zrelaksowac z sucharkiem to szklany lamiglas jest super...

pozd Krys

Podobno tylko osioł nie zmienia zdania:

Kuba i na ten kij stawiam. Wczoraj miałem jeszcze raz SAGE Xi3 w ręce + Loop Runner. Decyzja zapadła - Winston Boron II-MX

Dzisiaj nabyłem Xi3 #9. Przekonała mnie gwarancja, dostępność kija od ręki i na miejscu - TAIMEN.

Na zlot biorę Xi2, ten nowy przetestuję po zlocie.

Stało się - mam to za sobą.

Odpalamy za TRZY godziny - MORZE... :D :D :D :mellow:

Witam wszystkich, to mój pierwszy post na tym forum.

Chciałbym się dowiedzieć, jaki konkretny sprzęt byście polecili. Po przeczytaniu artykułu w Sztuce Łowienia na ten temat moje oczy zwróciły sę w kierunku Sage Xi2, nie wiem tylko jaki AFTM 890-4 wystarczy czy może 1090-4?

Do tego chciałbym dołączyć kołowrotek. Na oku mam Sage 4580 tylko czy dobrze będzie wyważał wędkę.

Jeszcze zostaje aspekt linki do kompletu - proszę o jakieś rady.

Łowisko w którym zamierzam łowć to starorzecze Wisły o głębokości 1,5m dość zarośnięte oraz jezioro o głębokości do 4m. Wiem, że jedną linką tego nie pogodzę więc proszę o pomoc. Z góry dziękuję za wszystkie podpowiedzi odnośnie moich pytań. Pozdrawiam, Wojtek Mirecki

Czołem,

sprawdzony zestaw:

• kij - Sage Xi2 990-4
  • kołowrotek - Vision XLA Hard 9/10
  • linka - Vision Big Mama WF11
  • głowice - Rio 350 grain

W wątku przewijają się informacje o Sage Xi3. Mi ta wędka nie pasuje, rzucałem nią z użyciem moich linek, coś było nie tak... To bardzo subiektywne odczucie, ale podparte empirią :D

Jeśli ktoś chce pomachać moim zestawem, zapraszam do testów.

Pozdr.

Tomek

• 2 tygodnie później...

scotta nie miałem okazji przetestować...

ja wolę wędki z ciepłą akcją np. sage XP nie lezy mi wcale...

a jak chce się zrelaksowac z sucharkiem to szklany lamiglas jest super...

pozd Krys

Jeśli tak to polecam Loop Pike Booster #8 9'.

pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Witajcie.

Piszecie o wędkach w klasie #8 lub wyżej. Czy #7 nie dałaby rady? W miejscach, gdzie łowię, nie ma 10 kg szczupłych, ponadto nie używam muszek rozmiaru half chicken dlatego też myślałem o kiju #7 9 do 10 stóp. Dalej idąc - szukam kija na szczupaka + ewentualnie troć, belonę w Bałtyku. Nie mam za dużo kasy stąd też myślałem, że #7 byłby OK. Co Wy na to?

pzdr

tomek

Też Cię witamy :unsure:

Pewnie i #7 dasz radę, podobnie jak łowiąc na spina dasz radę wklejanką o c.w. do 14g.

Da się

Czy jest to sensowne, wygodne?

Moim zdaniem - nie

Ale to jeśli pytasz się o wędkę szczupakową

Jako allrounder - jak najbardziej.

Na troć może być mało

Tomek,

Siodemka na prawde nie ma sensu. Zobacz co sie dzialo w watku jak sugerowalem ze #8 da sobie rade :D Muchy szczupakowe potrafia byc duze, czasem nawet musza i nie chodzi nawet i ich dlugosc tylko ilosc i rodzaj uzytych materialow, przykladowo: cienka mucha niech bedzie 15 cm zrobiona z syntetykow- ok powinno dac rade, w momencie gdy zaczynasz lowic na cos bardziej nasiakajacego i ciezkiego beda dwa problemy, pierwszy z wyrwaniem muchy z wody, drugi z kazdym dluzszym rzutem. Obecnie roznice pomiedzy poszczegolnymi modelami nie sa tak duze, G Loomis nawet twierdzi, ze nowy NRX #8 wazy dokladnie tyle samo co jego odpowiedznik #6 w GLX.

Napisz moze ile wynosi Twoj budzet, badz co masz na mysli, bedzie latwiej doradzic.

Pozdrawiam,

Bujo

Witam.Jeżeli chodzi o wędkę do połowu szczupaków to proponuje nie eksperymentować bo pieniądze będą wyrzucone w błoto .Proponuje sprawdzone modele Winston BII MX, XTR,Sage RPLXI,XI2,XI3,SCOTT X2S G.loomis crosscurrent .klasa wędki 9-10.Niema znaczenia ,że w łowisku są małe szczupaki to używam małych much i wystarczy mi np;wędka w klasie 7 -zapewne do wycholowania tak,ale zazwyczaj używa się much od 10 cm do 20 cm i wspomnianą 7 nic nie zrobisz.Wędka musi mieć odpowiednią moc do podania muchy ,a i wyrwania linki czy zacięcia ryby z większej odległości.Osobiście kupiłem Sage RPLXI 9' #9.trzy częściową.Poz

Sorry za szyderę, ale jak chcesz kupić droższy model - w częściach?

Osobno dolnik, szczytówkę etc?

Wiem że z gotowców Vision wypuszcza teraz nową serię dedykowaną do takich łowów - Big Daddy? I wędki i linki. Jako ze mamy ich sklep w Krakowie dużo Krakowiaków śmiga ich sprzetem i... jest ok.

Za 1000-1200 to jak poszukasz kupisz wędkę z kołowrotkiem i dwiema linkami, na przygodę ze szczupakiem...

Tu nie trzeba jakiegoś high - end sprzetu

Z dostępnych w Polsce to bym zbroił na CD ICT 9'#9

Do tego dwa 40+ Cold Saltwater - po ok 20 funtów

I do tego kasetowa Koma Visiona lub Greys GRXi

Wędka - 900, linki - 200, kołowrotek - ok 400pln?

A #7 bym sobie na bolenia czy co zostawił, na belonę #5-6

Co do troci - polecam zobaczyć jaka ryba padła w zeszłym roku w Międzyzdrojach... Nie wiem czy z #7 nie zobaczyłbyś końca backingu, a ryba do wypuszczenia to raczej chyba na filet.

Pozdrawiam!

a, i skąd jesteś?

Za takie pieniadze mozesz sobie uzbroic Composite Developements 9' #8. Swietna wedka, duzo powera, pisalem o niej w tym watku.

Mam gdzies namiary na kolesia z UK, ktory sprzedawal G Loomis IMX 10' #8 za male pieniadze ale jak i czy sie nada do szczupakow nie moge ci powiedziec bo mie mialem w rekach.

Bujo

Witam,

Zrobisz jak zechcesz z zakupem. Nikt tutaj nie napisze ci tego czego oczekiwales czyli #7 bedzie dobra, po prostu tak nie jest. Dobor wlasciwej wedki jest bardzo ciezki, jednym pasuje to, drugim cos innego. Na ktoryms z forow wlasciciel Borona 10' #7 przekonywal jak to wedka jest swietna i nadaje sie na szczupaki, moze skontaktuj sie z nim :D :D :D

MW

Ja powiem tak na muszki dł 8cm robione z piórek marabuta,puchowce z okiem spokojnie można łowić #6 tylko ryby w polskim standardzie czyli tak jak u mnie w rodzinnych stronach gdzie 60cm to już wydarzenie :huh:,więc może niema sensu pytać czy #7 styknie i czy dobry na szczupaka,większość ludzi mówiąc o szczupaku myśli o klocach.takim kijem poślesz większa muszkę z większym wysiłkiem ale jakoś da radę(ja machałem 6stka max 8cm muchy),można powiedzieć ,że jest to zastosowanie sprzętu kropkowo -kleniowego na szczupaka.ale jak powiedziałem na wymiarki styknie 50+,ewentualny kolocek też jest do wyholowania.jesli spodoba się mu 8cm strimek B)

Zgłasza się właściciel 7-mki, co łowił szczupaki na nią, bez najmniejszego problemu, pozdrowienia dla baronów na obczyźnie... :D Muchy do 10cm bez obciążenia i naturalnych piór, bez najmniejszego problemu łowisz jak ta lala...

Nie mam doświadczenia z trociami z muchą, łowiłem z sukcesem tylko na spin, czy w rzece czy morzu. Z muchą nie miałem szczęscia ja dotąd, a staram sie to zmienić. Uczę się od tych co łowią je regularnie, i powiem że łowią zarówno w rzece i morzu wędami od #6 do #8, z przewagą na #6 i #7. Oczywiście życzę ci ryb takich jaka padłą w Międzyzdrojach, pozdro leci do Krakowa...:D Ale do realnych szans na takie ryby, to pewnie i nasze dzieci nie doczekają, nawet moje których jeszcze w planach nie ma...

Rreasumują moim zdaniem szybka i mocna #7 obłowi, szczupale na przynęty o któych pisałem, jak i trocie czy to morskie czy rzeczne. Oczywiście tyczy się to naszego kraju.

pozdrawiam serdecznie

i życzę trafnego wyboru

Paweł

Pawel- akurat nie o ciebie mi chodzilo chyba ze lowisz na Borona 2x 10' :D :D :D

Do owej siodemki pasuje mi analogia z wedkami jerkowymi: mozna 20-25 lbs, obsluzy mniejsze slidery, czy cos w tym stylu, problem bedzie przy jacku, fatso czy tonacej 12.

Kazdy ma prawo samodzielnego wyboru, moze jest jakas konstrukcja co da rade ( Sage TCR, Scott S3??? )ale nie bedzie to optimum, nie obsluzy wszystkiego i nie zawsze. Nameczyc sie idzie przy tym co niemiara, po to tylko zeby udowodnic cos samemu sobie?

Podsumowujac kilka postow: niech kolega sobie kupi owa #7. Jak wyjdzie cos nie halo to trudno, trzeba bedzie szukac dalej i moze wspomniec nasze rady. Nic na sile, najwazniejsze abys byl sam zadowolony.

Pozdrawiam,

Bujo

Zgłasza się właściciel 7-mki, co łowił szczupaki na nią, bez najmniejszego problemu, pozdrowienia dla baronów na obczyźnie... :D Muchy do 10cm bez obciążenia i naturalnych piór, bez najmniejszego problemu łowisz jak ta lala...

Nie mam doświadczenia z trociami z muchą, łowiłem z sukcesem tylko na spin, czy w rzece czy morzu. Z muchą nie miałem szczęscia ja dotąd, a staram sie to zmienić. Uczę się od tych co łowią je regularnie, i powiem że łowią zarówno w rzece i morzu wędami od #6 do #8, z przewagą na #6 i #7. Oczywiście życzę ci ryb takich jaka padłą w Międzyzdrojach, pozdro leci do Krakowa...:D Ale do realnych szans na takie ryby, to pewnie i nasze dzieci nie doczekają, nawet moje których jeszcze w planach nie ma...

Rreasumują moim zdaniem szybka i mocna #7 obłowi, szczupale na przynęty o któych pisałem, jak i trocie czy to morskie czy rzeczne. Oczywiście tyczy się to naszego kraju.

pozdrawiam serdecznie

i życzę trafnego wyboru

Paweł

Paweł - chyba aż tak źle nad morzem nie jest - ludzie mówią ze w zeszłym sezonie widzieli kilka podobnych (no bez jaj, nie aż tak wielkich, ale dużych) ryb, Milo został z tego co pamiętam w pierwszy dzień sezonu zdrowo wyszamotany przez jakiegoś uboota, co obrał kurs na bornholm, teraz łowi #9 :D

Pozdrowienia z KRK i Wesołych!

Kuba, oczywiście generalizuje troszkę...:D Znam opowieści i smokach spod nazwy Salmo Salar z naszych plaż które wygrywały ze spinem i plecionką 15lb. Także nawet muchówka #10 by się nie zdała, bo nie popłyniesz za rybą... :D Także na własnych doświadczeniach, sam dobrze wiesz jaka jest relana szansa, na srebro z naszych plaż, nie mówiąc o tych pokaźniejszych.

Bujo, moim zdaniem #7 da rade łowić szczupaki bez problemów, wierz mi, jeśli używasz odpowiednich much o których piszę.

pozdro z ostrejmęki

Witam

Przyglądam się tej rozmowie i nasuwa mnie się tylko jeden wniosek.

Po pierwsze, jakiej wielkości much chcę używać ? I wtedy odpowiedź jest bardzo prosta, jakiego kija potrzebuję.

Dla mnie mucha szczupakowa to od 15cm w górę. Siódemka już się nie nada. Z drugiej strony streamera 10 cm to i obsłużę moją pstrągową szóstką bez problemu. Zdarza mi się polować na słoweńskie pstrągi taki muchami. Dlatego wracając do początku. Każdy musi sobie zadać pytanie: Czym dla mnie jest mucha szczupakowa.

Pozdrawiam

• Like 1