Skocz do zawartości

Sprzęt na szczupaka

Wojtek.mirecki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Wszystkie kije które wymieniłeś są szybkie. Producent opisuje je jako fast.Pierwszy RPLXI najszybszy z oferty konstrukcja z przełomu lat 90\2000 .Kij zbudowany od podstaw do wędkowania w morzu ,mam na myśli uzbrojenie jak i charakterystykę pracy wędki - kij pracuje bardziej z szczytu podczas wykonywania rzutu linką.XI2-nowszy model blank odrobinę lżejszy ,charakterystyka pracy ugięcia bardzo podobna do RPLXI.Następny XP rzucałem kolegi # 7 bardzo fajny kij- szybki ,ale raczej o głębszym ugięciu .Moim zdaniem raczej sprawdził by się do połowu pstrągów,troci,łososi,gdzie nie stosuje się bardzo dużych much .

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Muszę uzupełnić zestaw szczupakowy o 2 linki i kręcioł. Kijek to cd ict #8. musze wybrać jakieś 2 linki- slow intermediate Airflo 40+ już mam. Planuję dokupić również 40+ w 3 i piątym stopniu tonięcia. Nie ukrywam że chciałbym pociskać misiaczkami z syntezy długimi na ok 15 cm. Czy kupić 1 wypasionego guideline pike czy w tej samej kasie ale 2 linki airflo 40 +?

No i może ktoś ma info czy tego ict warto przeciążać linką #9

sporo gadałem z Bujem ale już mi sie wszystko pomieszało :lol: chciałbyn spokojnie skompletować zestawik, na końcu ze 3 paki haków , grube nici i trochę tych kolorowych farfocli skminić i oczka epoxy i do roboty. Bo frajdę w listopadzie miałem zawalistą.

Oczywiscie jesli z jakichs względów należy dociać glowicę to również napiszcie.

Jeszcze ich za to dorwiemy :lol:

Wiesz jak to jest samo łowienie - trening musi być. Raczej dysonanse sprzętowe mnie wkurzają- ten kijek #8 I ten #8 a to okazuje się inne kije, ja nie wiem ile tego trzeba przerzucić żeby sobie wyrobić zdanie. Chyba trzeba to olać i łowić i trenować:)

No ale doświadczeni koledzy mogliby i zresztą to robią udostępnić drogę na skróty, tak wiesz- co kupić, gdzie są metrówy i tam jedziemy :lol: :lol:

P.S.

NIektórzy pewnie już się na fly muskie zasadzają.............

• Like 1

Fly muskie - ja mam książkę musky on fly - przerobiona od dechy do dechy ale teoretycznie :lol: Jestem noworodkiem w muszkarstwie :D

Trzeba będzie zrobić jakiś zlot Pike-fly dla noworodków muszkarstwa.

Chętnie.

Trzeba będzie się rozejrzeć nad jakimś fajnym miejscem i coś pomyśleć.

Może ma ktoś jakieś propozycje co do dobrego miejca na zlot muchowo szczupakowy?

Do swojej 8 mam linkę 8 Guideline-Pike Series Wf sink1/sink3.

Standerus polecał mi tą linkę ale o oczko wyżej do mojego kija.

Niestety nie posłuchałem i teraz wiem że przy tej lince trzeba o oczko wyżej.

Ciekawe czy się różni guideline 1-3 od 40+ 3 sink. Bardziej chodzi mi o sposób tonięcia linki szybkosć chyba ta sama............

Tak tak standerus tylko mnie sie typy pomieszały własnie ...moze jak ktoś będzie czasowy to skrobnie coś o podstawowych linkach na szczupale, woem ze np można m kupić linkę #9 do kija #8 ale ją przyciać tylko ze trzeba wagowo wiedzieć ile ciać zeby to sens miało