Skocz do zawartości

Olive Caddis Nymph - #3

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

W piątek dotarły do mnie zamówione materiały i będzie z czego robić muszki  :P

Materiały są tylko z czasem jak zwykle kiepsko, ale siadłem godzinkę temu i po trzech próbach wyszła mi taka : Olive Caddis Nymph

post-51483-0-75530900-1457283715_thumb.jpg

Edytowane przez elefant68
  • Like 5

Ja poległem po całości na makrelce i chyba nie mam ochoty już próbować. Oczyszczona, wysuszona, pocięta na tasiemki i znowu namoczona  - rwało się przy nakładaniu niemiłosiernie.

Poddałem się i zastosowałem folię. Z kilku prób nie jestem zadowolony i będę musiał jeszcze posiedzieć trochę nad tym.

No ale coś tam prezentuję żeby nie było to ta tamto ...

post-50928-0-71444300-1457292679_thumb.jpg

• Like 10

Makrela była pyszna, skórka podsuszona i jazda. Chyba mnie trochę poniosło na początek, bo hak #14 roboty nie ułatwił. Segmentacja średnio wyszła, pochewka chyba za wąska, ale z drugiej strony......, może być co ?

Mam nadzieję, że przy kolejnych stepach nie będę musiał najpierw zjeść kury, koguta, bażanta, sarny ..........???? ???

post-52371-0-23443600-1457378331_thumb.jpeg

• Like 5

Robert to miałeś cierpliwość na haku #14, gratuluje :D

Dzięki wielkie, ale to nie kwestia cierpliwości....., okazało się, że nie mam większych kiełżowych...., a czas na wykonanie zadania leciał błyskawicznie, zwłaszcza, że ostatni tydzień, do wczoraj, spędziłem nad Sanem w Zwierzyniu. Było super, choć woda bardzo wysoka i łowienie, a zwłaszcza brodzenie trudne.

• Like 1

A oto i moje zadania domowe. Nie powiem, że jest lekko na tym etapie, skórka z makreli się rwie, problem z nawinięciem dubbingu i dopiero po którymś tam razie i odwijaniu wszystkiego wyszło (mam nadzieję) w miarę pozytywnie :) Wstawiam te które stworzyłem ale do następnego stepu jeszcze potrenuję. 

post-50893-0-44452500-1457382012_thumb.jpg

post-50893-0-25489300-1457382045_thumb.jpg

post-50893-0-98322100-1457382073_thumb.jpg

post-50893-0-18536300-1457382106_thumb.jpg

post-50893-0-85027700-1457382132_thumb.jpg

• Like 8

robert.bednarczyk - nr 14 na początek to zbyt ambitnie. Lepiej spróbować nr 8-10, a później mniejsze. Twoja nimfa ma za gruby tułów, wygląda nienaturalnie. Przydałaby się cieńsza lameta ołowiana i mniej dubbingu.

Co do wątków kulinarnych to chyba warto byłoby powitać na stole sarnę, bażanta itd :)

Cała rodzina będzie zadowolona, a materiał "w gratisie".

• Like 1

BoBrzanka - ładna tułowie, szczupłe. Powinny być tylko ciut dłuższe, tak ze 2 mm w stronę łuku kolankowego. Dubbing po zawiązaniu spróbuj wyczesać igiełką, szczoteczką, aby utworzyć takie miękkie, pracujące odnóża po brzusznej stronie muszki.

• Like 1

Mam dwa pytania:

1. Z czego wynika zastosowanie skórki z makreli do wykonania tego kiełża? Czy jest to kwestia koloru?

2. Czy zamiast wspomnianej skórki z makreli, można zastosować np. flaczek z suchej krakowskiej ;) . Pytam, bo żona wywaliła mi skórkę z makreli (podobno śmierdziała) a dzisiaj wieczorem chciałbym pokręcić?

Andrzej

Durzy - przeczytaj proszę cały opis muchy i dodatkowe porady na końcu. Masz tam wszystko napisane. Makrela ma ciekawy wzór (mała łuska), tonację i legendę. Oczywiście możesz użyć zamienników.

Z tym flaczkiem to był żart.

Mam już nową makrelkę (koty się cieszą) i nową skórkę.

Andrzej

• Like 2

• Dodaj nową pozycję...