Skocz do zawartości

Olive Caddis Nymph - #3

Rekomendowane odpowiedzi

sdd_ - mogę tylko chwalić. Mucha pierwsza klasa. Może dałbym ciut więcej lakieru na główkę, żeby błysnęła, ale to tak, żeby do czegoś się przyczepić. Masz rękę, ale niestety pewnie wiele się w szkółce nie nauczysz, bo już dużo potrafisz. :)

sdd_ - mogę tylko chwalić. Mucha pierwsza klasa. Może dałbym ciut więcej lakieru na główkę, żeby błysnęła, ale to tak, żeby do czegoś się przyczepić. Masz rękę, ale niestety pewnie wiele się w szkółce nie nauczysz, bo już dużo potrafisz. :)

Oj, to złudne wrażenie. Ja dopiero zaczynam przygodę z muszkarstwem. W niedzielę pierwszy raz w żuciu trzymałem muchówkę i uczyłem się rzucać, co prawda na wodzie ale samym sznurem bez przyponu i muchy). Po prostu staram się być dokładny. Wzory ze szkółki wykonałem pierwszy raz. Przed nimi ukręciłem tylko kilkanaście nimf typu brązka czy Polisch Pheasant Tail, a całe moje doświadczenie składa się z kilku obejrzanych na YouTube filmów Davie McPhail-a.

Szkółka jest świetną inicjatywą i składnicą wiedzy. Dzięki.

I jeszcze jedno, Joanna wykonująca Black Marabou to przy mnie demon szybkości. 

Pozdrawiam

Sławek

• Like 1

Kiełż bardzo udany, wyszedł Ci bardzo zgrabnie. Te różki i ogonek troche za długie i nie z koguta być powinny ;) Poza tym to kiełż, a nie chruścik ;) Czyli nie do zadania jakie macie wykonać.

Ależ proszę z pierwszego postu jedno z zadań.

Spróbujcie zawiązać imitacje kiełży, wzorując się na powyższym schemacie, patrząc na załączone, podlinkowane wzory i uwzględniając wskazówki zawarte w opisie na początku.

A koguta daje specjalnie lepiej pracuje bo jest sztywniejszy. Na rzece Łebie jazie nią nie pogardzą tak jak lipienie klenie oraz pstrągi. Na Łupawie w październiku / Listopadzie mucha nr 1

• Like 1

No to zrobiłem swojego pierwszego chruścika (z makrelką).

Nie wiem jak Wam, ale mi się podoba. W rzeczywistości wygląda dużo lepiej niż na zdjęciu.

Dwa pytania do szanownego jury:

Czy nie z długie nóżki?

Czy nie za duża główka?

post-58029-0-91465900-1457643737_thumb.jpg

Dubbing jest gorszy od moich dwóch kotów razem wziętych w okresie letniego linienia.

Edytowane przez Durzy
  • Like 9

To było  ciekawe zadanie. Najpierw pomyślałem, że wreszcie coś prostego, żadnych bródek, piórek itp. Teraz muszę stwierdzić, że namęczyłem się z tym "bezdomkowym". Za najcenniejszą naukę dla mnie przy tym zadaniu uważam odkrycie, ze od pierwszego owinięcia nici trzeba myśleć o końcu, jeśli źle położe lametę, to już nic nie naprawię potem, jesli dam zbyt szeroka makrelę, zbyt dużo dubingu lub zbyt mało miejsca na główkę... to już po ptakach. Zrobiłem siedem z takich samych, zgodnie z pierwotnym wzorem.

Hak FD shrimp TW #8

dubing oliwkowy zając z antronem plus brązowy zając lub brązowy antron

pochewka - makrela

przewijka, żyłka, drucik lub fluorocarbon.

Tak do konca to z żadnej nie jestem zadowolony na 100% ale od pierwszych koszmarków do ostatnich, mam nadzieję znośnych jakiś postęp zanotowałem  :) . Pozdrawiam Michał

post-49154-0-47085800-1457649202_thumb.jpgpost-49154-0-03534900-1457649222_thumb.jpgpost-49154-0-14805600-1457649241_thumb.jpgpost-49154-0-74753400-1457649258_thumb.jpgpost-49154-0-55436900-1457649279_thumb.jpgpost-49154-0-24334400-1457649296_thumb.jpgpost-49154-0-61627800-1457649186_thumb.jpg

• Like 11

Piękne te nimfki, zaprezentuję swoje: mniejsza na haczyku #12 tiemco TMC2457, większa daiwa bassers worm #10 plus lameta, skórka z makreli, przewijka żyłka 0.18 w mniejszej miedziany drucik, #12 jeszcze nie dla mnie, a ten basowy też do końca się nie nadaje do tej muszki, muszę zainwestować w #10 albo i nawet #8

a0197174501762c0med.jpg

• Like 4

• Dodaj nową pozycję...