Skocz do zawartości

CYPRYS-moje dłubanki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich.

Z racji tego,że jestem na Jerku już kilka miesięcy postanowiłem podzielić się z Wami moimi wypocinami...

Na imię mam Marcin, trochę po trzydziestce (no bliżej czterdziestki),mieszkam nad piękną i malowniczą rzeką-NARWIĄ.

Swoją przygodę z wędkarstwem rozpocząłem w wieku 3-4 lat dokładnie nie pamiętam.Łowię głównie na spinning,a od roku moim celem są tylko garbusy...

Kleceniem przynęt zająłem się jakieś 8lat temu,robię różne rzeczy,koguty,obrotówki,woblery,wirujące ogonki,cykady,a ostatnio trochę testuję plastisol,także próbuję wszystkiego

Na początek chciałbym Wam zaprezentować kilka kogutów sandaczowych,główki odlewane samodzielnie,malowane proszkowo,drut 1mm,uszko pod odpowiednim kątem,piórka z kapki siodłowej,chenille,crystal flash,marabut i inne dodatki...

W tym miejscu chciałbym podziękować IRASOWI,bo za sprawą jego filmików na youtube,rozpocząłem swoją przygodę z pierzakami.

Postaram się co jakiś czas wrzucać  fotki mojej twórczości.

Jeśli ktoś ma jakieś pytania,bardzo chętnie odpowiem,lub podpowiem jak co zrobić.

A teraz kilka fotek:post-60860-0-51160000-1456774724_thumb.jpg,

post-60860-0-04770800-1456774796_thumb.jpg,

post-60860-0-98521900-1456774833_thumb.jpg

post-60860-0-58167200-1456774885_thumb.jpg

Przepraszam za jakość fotek-słaby aparat.

Pozdrawiam Marcin

• Like 8

Przyjęło się, zwłaszcza wśród osób kręcących muchy (i jigi), że są "właściwe" i mniej "właściwe" materiały. Te "właściwe" zwykle są o kilkaset procent droższe ;)  Ma to oczywiście uzasadnienie, natomiast tu widzę nieortodoksyjne, radosne podejście do tematu. Bo najważniejszy jest pomysł, który i tak na końcu zweryfikują ryby. Więc baw się dobrze, tworząc nowe przynęty i prezentuj nam je. 

Witaj :)

• Like 1

Dzięki chłopaki,ale tak od razu nie odkryję wszystkich kart,a tak poważnie niedługo pokażę kilka blaszek...może jakieś wobki.

Przyjemności dozowane z umiarem dłużej zapadają w pamięci  ;)   :D

Koguciki wpadają w oko, a jak rybki je lubią to nic więcej nie potrzeba !

• Like 1

Jak już wcześniej wspominałem bawię się troszkę plastisolem...

Tu pijawki z pływającego plastisolu,dla porównania keitech 5cm

Pod czeburaszkę jak znalazł.Jak myślicie ,czy garbusy je polubią?

Marcin zapodaj im czarnego barwnika + ciut fioletowego brokatu a oprócz okoni to pstrągi je polubią  :D

• Like 2

Marcin zapodaj im czarnego barwnika + ciut fioletowego brokatu a oprócz okoni to pstrągi je polubią  :D

Pstrągi-niestety nie moje rewiry,ale pomysł jest dobry,bo okonie też lubią takie kolorki.

Na razie próby kolorków trwają w najlepsze.

Dzięki za przydatne porady.

Będą Bobesku ,będą-co prawda nie takie ,jak Twoje (Twój poziom wydaje się być nieosiągalny)

@Cyprys Ty nie bądź aż tak bardzo samokrytyczny. W wielu dziedzinach Twojej dłubanki (sam tak to nazwałeś) inni już powinni Cię gonić. Widziałem niektóre twoje pomysły, więcej z jakichś tam źródeł wpadły mi w ręce i miałem przyjemność na nie połowić i to z zadowalającym skutkiem. Twoje wynalazki są naprawdę skuteczne i niepowtarzalne.

Trzymaj tak dalej, głowa do góry i bądź wytrwałym w dążeniu do celu a on napewno przyjdzie szybciej niż się spodziewasz. 

• Like 1

Chciałbym Wam pokazać cykadki mojego pomysłu oraz wykonania.

Troszkę już połowiły.Wiąże się z nimi ciekawa historia ,a mianowicie siedząc pewnego popołudnia z federami nad rzeką,przypomniałem sobie,że mam prototyp cykadki w kieszeni.Dowiązałem 50cm żyłki do aluminiowej podpórki od federa,na końcu cykada i do wody,w celu sprawdzenia pracy.Dwa przeciągnięcia i w pewnym momencie nie wiadomo skąd  wyłonił się około 20cm okoń i strzał w nieuzbrojoną przynętę.Wyobrażcie sobie  jak czuć takie branie na 50cm żyłki i sztywnej,aluminiowej podpórce...Okoń jak się zorientował wypluł cykadę od razu (bez kotwic),ale nie ma lepszej weryfikacji,jak natychmiastowe branie.

post-60860-0-31645400-1456995864_thumb.jpg

Długość 3cm,waga około 4-5gram

Praca agresywna i dość szeroka

Kolega złowił na nie kilka kleni ,ja głównie okonie.

post-60860-0-06794400-1456996097_thumb.jpg

Edytowane przez cyprys19
  • Like 3

Zabawa z pijawkami trwa.Pływający materiał jest biały i ciężko go zabarwić na odpowiedni kolor...

post-60860-0-30991600-1457037357_thumb.jpg

post-60860-0-68649000-1457037394_thumb.jpg

A tu teścik z płotką,ale ogon zamienię na kopytko i muszę potrenować oblewanie całości przezroczystym plastisolem...

ZABAWA TRWA.

post-60860-0-81579500-1457037595_thumb.jpg

• Like 1

Spróbuj najpierw tą płotką połowić bez kopyta.Często gumy bez pracy własnej biją na łeb skutecznością te mocno wymachujące :)

Skoro Tomy tak mówi,to pewnie tak będzie haha...Dzięki za podpowiedż.

Stara forma zostanie oczywiście,gdyby płotka okazała się " kilerem". A nowy wzorek będzie miał małe kopytko.

@Cyprys Ty nie bądź aż tak bardzo samokrytyczny. W wielu dziedzinach Twojej dłubanki (sam tak to nazwałeś) inni już powinni Cię gonić. Widziałem niektóre twoje pomysły, więcej z jakichś tam źródeł wpadły mi w ręce i miałem przyjemność na nie połowić i to z zadowalającym skutkiem. Twoje wynalazki są naprawdę skuteczne i niepowtarzalne.

Trzymaj tak dalej, głowa do góry i bądź wytrwałym w dążeniu do celu a on napewno przyjdzie szybciej niż się spodziewasz. 

Dzięki za dobre słowo,tym bardziej słowo z ust zawodowca.Jak byś coś potrzebował ,daj znać.

• Like 1

Pierwsze próby z jerkami około 5 i 9cm.Oklejone papierem-zobaczymy co z tego będzie...

post-60860-0-59364700-1457210399_thumb.jpg

Tu coś się struga około 4cm zainspirowany kolegą z Jerka...chyba nie muszę pisać kim?

Bardzo mi się podoba ten kształt i wykończenie folią.

post-60860-0-59277800-1457210620_thumb.jpg

I jeszcze wpadł mi do głowy taki pomysł,przetestowane w zeszłym roku-DZIAŁAi łowi-oceńcie sami.

Oczywiście wszelkie sugestie i rady wskazane.

post-60860-0-82717900-1457210798_thumb.jpg

Pozdrawiam

• Like 2