Skocz do zawartości

CYPRYS-moje dłubanki

Rekomendowane odpowiedzi

No Patryk pokazywałem Ci co z gumami trzeba robić

Najlepsze są z masłem orzechowym i bagietką,choć niektórzy lubią w panierce sezamowej  smażone na głębokim oleju...

Resztę przepisów znajdziesz na "Doradca smaku" ha...ha..ha..

Za eksperta się nie uważam, ale trochę fajnych okoni udało mi się w tym roku skusić na robale :) Ja osobiście delikatnie podryguję szczytówką tak żeby odwłok tego robala fajnie sobie falował, po czym robię krótką przerwę w której najczęściej następuje branie. Do robali głównie używam czeburaszki od 1-4 gr ze względu na dość płytkie łowiska, ale i na główkę też fajnie ogonek pracuje. Energiczne podbicia bardziej kojarzą mi się z metodą na sandacza, ja osobiście nie miałem efektów na energiczne podbicia. Pozdrawiam

• Like 2

Wyobraź sobie takiego robala/larwę pod wodą przy dnie jak próbuję zagrzebać się w osadach dennych, delikatnymi ruchami przemieszcza się w inne miejsce itp. Tak staraj się prowadzić przynętę. Jeżeli nie skutkuje spróbuj agresywniej ale z dłuższym zatrzymaniem - ryby są nieobliczalne w swoich zachowaniach.

Czeburaszka dobry wybór gdyż można wykorzystać pływalność całej przynęty na ruchomym przegubie. 

• Like 2

Koledzy powyżej ujęli praktycznie istotę sprawy, podkreśliłbym te zatrzymania przynęty, w tym momencie miałem najwięcej brań. Powolne szuranie po dnie i stop, właśnie wtedy można docenić tak naprawdę robale pływające zawieszone na czeburaszce . Najlepiej na płytszej wodzie popróbować różnego prowadzenia wyobrażając sobie jednocześnie, co już kolega Jarek napisał, jak zachowywał by się w wodzie prawdziwy robal. Jakieś fruwanie i mocne podbicia w przypadku tych przynęt to raczej nie najlepszy pomysł, ale pewnie zdarzają się wyjątki.

W rzece większość roboty wykonuje za nas nurt, wystarczy kasować luz na żyłce i czasem delikatnie podbić ;)

Póki co zamiast pasków coś w kropki ... .

post-51351-0-46994100-1490509500_thumb.jpg

Edytowane przez Piotr Gołąb
  • Like 7

Piotrze jeszcze jedna fotka i się do Ciebie przeprowadzam.

No rozważam jeszcze jedno miejsce gdzie klient łowi piękne "garbusy",ale Twoje też nie są małe,a kropki  się trafiają...

Wiesz jak to jest, jak mieszkałem w Małopolsce marzyłem o pstrągach, bo w okolicy Tarnowa ciężko było o coś powyżej 30 cm., wygnało mnie na wschód i teraz tęsknię za rzekami Podkarpacia, gdzie nie dość, że pięknie to do tego łowiło się mnóstwo kleni, brzan.

Wszędzie, no może prawie wszędzie są jakieś ciekawe wody. Ryby które łowię, dość często pochodzą z mniej lub dalej położonych zbiorników, rzek. Szkoda, że tak krucho z czasem na poznawanie tych nowych :(

Na Narwi jeszcze nie miałem przyjemności, możemy jakiś mały barterek uskutecznić ;)

KONKURS UWAŻAM ZA ROZSTRZYGNIĘTY !!!

OTO ZWYCIĘZCY:

1-FOTKA Z NAJWIĘKSZYM OKONIEM (40CM) I NAGRODA WĘDRUJE DO KOLEGI PIOTR GOŁĄB

2-NAGRODA ZA FOTKĘ Z NAJWIĘKSZĄ ILOŚCIĄ "POLUBIEŃ" (21)  LECI DO KOLEGI WOBLERY Z BIELSKA

GRATULUJĘ ZWYCIĘZCOM JAK I POZOSTAŁYM,GDYŻ WSZYSCY JESTEŚMY "WYGRANI" ŁOWIĄC PIĘKNE RYBKI!

• Like 6

Kolego Cyprys możesz wkleić zdjęcie aktualnej oferty na robale -> kolory i wielkość :) Trzeba odświeżyć zapasy

Chyba, że to zdjęcie z giełdy aktualne to proszę o info.

To z giełdy aktualne ,

http://jerkbait.pl/topic/87914-robalerobaczki-raczki-i-inne-przysmaczki/#entry2101170

Dzisiaj poleciały kolejne paczki, więc koledzy będą w weekend łowić...

A tu piękna fota od stałego klienta.

Dziękuję Rafale

Niestety, zdjęcie usunąłem.

Zdjęcie fajne, jednak rybka... Dobrze, gdyby była choć miarowa... Przypominam o Zasadach publikacji zdjęć/filmów, zasady te obowiązują na całym forum, również w wątkach autorskich.

Edytowane przez woblery z Bielska