Skocz do zawartości

CYPRYS-moje dłubanki

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem wdrażać plan kleniowania z Marcinowymi robalami na końcu zestawu. Kijek na blanku muchowym  B)  plećka 0,6 flurocarbon 0,18 i pomarańczowy robal na czeburaszce 2g. "Mój przelew" koło domu. Wiem że są, z reguły stoją klenie. Przy obecnym stanie z 1m wody nad rozmytą główką. Wieczór przed zachodem słońca to dobry czas na próby skuszenia ostrożnych kleksów ( kajaki z pobliskiego klubu przestają pływać, właściciele psiaków nie spacerują z czworonogami )

Kontrolne rzuty aby wymacać na ile można opuścić robala bliżej kamieni i faszyny. Następny posyłam za szczyt główki z zatopioną oponą od traktora. Zawsze fajnie spowalnia nurt za nią i potrafią czaić się fajne rybki. Przeprowadzenie i .... łuuup, ziiiiiiiiiiii  :D  mam ! Konkretny odjazd w nurt, kijek z muchówki wygięty w piękną parabolę, rybon tnie wodę aż miło, serducho w przełyku kołacze aż miło, adrenalina w mózgu buzuje. Ale będzie kleniozaur, fajna fota, wywiady i gratulację  :D Po chwili pierwsze wyjście do powierzchni i ...... nieeee!!! płetwa "orki" pokazuje że mam do czynienia z Panem Bolesławem :rolleyes: Czemu gościu teraz, zamiast kończyć amory lub odpoczywać po igraszkach zbierasz kleniowe kąski i doprowadzasz do stanu euforycznego :ph34r: 

Bo takie jest wędkarstwo !  :wub: 

Ps. Kolejny gatunek "zaliczony" na cyprysa ;) , foty nie będzie z wiadomych względów. Gwoli informacji z 70 centów gościu miał i larwę głęboko w przełyku.

Czekam na klenie  B)

• Like 5

Jarku bardzo mi miło,że testujesz bez ustanku robale i łowisz fajne rybki.

Informacje o "bolkach" łowionych na robale dostawałem już na jesieni i to w dużych ilościach...

W tym sezonie też już padały bolenie,ale raczej w wieku "przedszkolnym" niestety.

Tomku GRATULACJE!!!

Piękne rybki i świetne fotki. Jak złożyłeś zamówienie od razu wiedziałem,że w Twoich rękach robaki będą "killerem" i się nie pomyliłem.

Piszą do mnie ludzie,którzy wcześniej nie łowili ani kleni,ani jazi ,a robale "otworzyły" im wodę...

Tomku GRATULACJE!!!

Piękne rybki i świetne fotki. Jak złożyłeś zamówienie od razu wiedziałem,że w Twoich rękach robaki będą "killerem" i się nie pomyliłem.

Piszą do mnie ludzie,którzy wcześniej nie łowili ani kleni,ani jazi ,a robale "otworzyły" im wodę...

Robale miazga  :good:  w pewnych miejscach nie ma lepszej przynęty. Wczoraj w jednym miejscu widziałem, że klenie wychodzą do smużaka, lecz w pewnym momencie zawracają a smużak odpływał wraz z nurtem.  Rozwiązanie mogło być tylko jedno -ROBAL-  :good:  :clappinghands:  Efekty widać na zdjęciach :D

Dziękuję jeszcze raz  ;)

• Like 1

Witam
Dzisiaj w końcu połowiłem. Pojechałem na klenie połowiłem boleni(! łowisko w Niemczech).
W śród wielu moczonych przynęt i sposobów podania i prowadzenia, bezdyskusyjnie robale 5-7cm na 3-4g. główkach okazały się najskuteczniejszym wabikiem !
 90% brań, w tym bolenie 77 i 80cm  skusiło się na gumę spuszczaną z nurtem, tuż nad dnem. Gumy pracują -bajka!
Dzięki i pozdrawiam.

post-50504-0-60386600-1491148350_thumb.jpg

post-50504-0-33155800-1491148355_thumb.jpg

post-50504-0-48458500-1491148358_thumb.jpg

post-50504-0-36500500-1491148361_thumb.jpg

post-50504-0-13567500-1491148364_thumb.jpg

post-50504-0-53038300-1491148367_thumb.jpg

post-50504-0-26495700-1491148370_thumb.jpg

• Like 16

Ja też dzisiaj rozdziewiczyłem robale od @cyprys19 :) wybrałem się na nowy ciurek na którym jeszcze nigdy nie łowiłem i przyuważyłem obecność kleni.

Najpierw sprawdziłem kilka wobków i rybki brały bardzo ostrożnie, zmieniłem na robala i udało się skusić kilka sztuk. Będzie jeszcze jedno zamówienie, już wkrótce :D

7838392_17761503_120332000120488894_1895

• Like 11

Gratulacje pięknych rybek, teraz pora abym i ja złowił swojego pierwszego klenia na roboka :) kurcze u mnie w Pile jeszcze klenie nie są tak aktywne. Nie widać żeby zbierały, może to kwestia jeszcze paru dni ciepłego i się ruszy. Za to na przepływanke z chlebkiem biorą, a na spina diabły nie chcą :( Myślałem że złowienie klenia będzie taaaaakie proste ;)

Mój najlepszy kolega z wypraw wędkarskich wybrał się pierwszy raz w tym roku na ryby za okoniem,oczywiście zaopatrzyłem go w Twoje robale. Najskuteczniejszy okazał się ten 8cm który jak Sam stwierdziłeś że ma nieudany kolor :D W dwie godziny wyją jeszcze 2 szczupaki i 2 sandacze + raka za bok :P Tak że Marcin BIAŁE BĘDZIEMY zamawiać :ph34r:

20170402_085028.jpg

• Like 8

Też zaopatrzyłem się w te robale, ale przede wszystkim z myślą o pstrągach. Jak je tylko zobaczyłem w realu, to byłem pewien, że będą kapitalne na moich rzeczkach. Na razie u mnie jeszcze w większości woda pośniegowa, ale jak tylko spłynie wkroczę do akcji z tymi przynętami. Na razie łowiłem na nie tylko kilka razy, ale już parę pstrągów skusiły :D .

post-50600-0-76548700-1491219451_thumb.jpg

• Like 8

Mój najlepszy kolega z wypraw wędkarskich wybrał się pierwszy raz w tym roku na ryby za okoniem,oczywiście zaopatrzyłem go w Twoje robale. Najskuteczniejszy okazał się ten 8cm który jak Sam stwierdziłeś że ma nieudany kolor :D W dwie godziny wyją jeszcze 2 szczupaki i 2 sandacze + raka za bok :P Tak że Marcin BIAŁE BĘDZIEMY zamawiać.

U mnie na białe nigdy okonie nie reagowały dlatego ich nie robię,ale potwierdza się stare powiedzenie,- "co woda,to inne upodobania ryb"

Białe (perła) u mnie to podstawa w każdą porę roku. I nie jest to tylko kwestia wiary w ten kolor ale czysta statystyka. Od 2013r. prowadzę notatki z mojego ulubionego łowiska. Prawie każdy wyjazd jest opisany pod względem złowionych ryb, pory roku, pory dnia, pogody, stanu wody, etc. :P     W rubryce "guma" i "kolor" -perła odpowiada za ok.45% brań. Drugi jest fiolet ok.20% -więc różnica znacząca.

• Like 2