Skocz do zawartości

CYPRYS-moje dłubanki

Rekomendowane odpowiedzi

Cyprysie kochany, przecież Ty chyba do tego interesu dokładasz! Nie zasłużyłem sobie na tak bogaty zestaw robali, nie mówiąc o dodatkach. Mam teraz wyrzuty sumienia B)

Oburącz się podpisuję pod powyższym, zamówiłem 36 a dostałem ok 50...:) Też wyrzuty sumienia mną targają :)

• Like 3

Ja nie mam reguły :D Najbardziej lubię prowadzić w poprzek i tak, dużo kleni się mi trafiło :)

Największy z dzisiaj wziął jednak gdy prowadziłem drobnymi skokami pod prąd ;)

Można też prowadzić z prądem rzeki, pole manewru jest szerokie i każdy musi dobrać odpowiednią metodę prowadzenia do swojej rzeki a nawet danego miejsca na danej rzece :)

Tak jak pisałem, nie mam reguły i próbuję wszystkiego w zależności od danego odcinka rzeki :) 

• Like 3

Aż się zaczerwieniłem ...... :wub:  Ale nie przesadzajcie Panowie, miło ,że sprawiłem kilkoma gumkami komuś frajdę.

@TOMI803- dziękuję za fotki i zazdroszczę takich rybek.

Marcinie, to ja bardzo serdecznie dziękuję za te piękne robaki bez których nie byłoby tylu fajnych kleni :) 

Ps. Marcinie, a myślałeś może kiedyś o wykonaniu chrabąszcza z odnóżami do smużenia i spławiania :rolleyes:  :whistling:

Wczoraj z ciekawości rzucałem samym robalem z hakiem, odległość lotu taka sobie,ale gdyby chrabąszcz był pękaty i miał jakieś fajne odnóża które by pracowały w wodzie to może by się okazał zbawieniem ostrożne kluchy :) 

• Like 3

Też mnie zastanawia czy można by tego typu przynęty swobodnie spławiać, pewnie gdyby pokombinować z kształtem i jak wspomniałeś zwiększyć masę własną robala żeby poprawić jego lotność, coś by z tego wyszło. Ciekawe co na to klenie, no i Marcin oczywiście ;) ?

• Like 2

Marcinie, to ja bardzo serdecznie dziękuję za te piękne robaki bez których nie byłoby tylu fajnych kleni :)

Ps. Marcinie, a myślałeś może kiedyś o wykonaniu chrabąszcza z odnóżami do smużenia i spławiania :rolleyes:  :whistling:

Wczoraj z ciekawości rzucałem samym robalem z hakiem, odległość lotu taka sobie,ale gdyby chrabąszcz był pękaty i miał jakieś fajne odnóża które by pracowały w wodzie to może by się okazał zbawieniem ostrożne kluchy :)

Pracuję nad tym...

Też mnie zastanawia czy można by tego typu przynęty swobodnie spławiać, pewnie gdyby pokombinować z kształtem i jak wspomniałeś zwiększyć masę własną robala żeby poprawić jego lotność, coś by z tego wyszło. Ciekawe co na to klenie, no i Marcin oczywiście ;) ?

Być może rozwiązaniem byłaby gumowa przynęta, którą jakiś czas temu wysłałem Marcinowi jako ewentualny wzór? Imitacja skorupiaka, 5 cm długości, odnóża, dość masywny korpus i dwa pracujące ogonki. Oczywiście można ją wykonać z materiału pływającego. Marcinie, może wrzucisz fotkę tej gumy, wtedy zorientujesz się, jakie byłoby zapotrzebowanie i czy jest sens inwestować w formę.

• Like 1

Pomysł jest i na pewno warto nad tym popracować, bo w przypadku tak cwanych ryb jakimi są klenie warto mieć jak najwięcej "asów" w rękawie.

Niby w naturze larwy raczej po powierzchni się nie unoszą :), ale jeśli niejednokrotnie zwykły wobler spławiany z nurtem jest bardzo skuteczny, to coś robaczywego tym bardziej powinno je zainteresować... .

P.s. Patryk bardzo ładny kleń, gratulacje! 

• Like 3

Piękny Michale-Gratuluję!

Od razu wiedziałem,że w tych gumkach jest potencjał, ale żeby nie było odlewam je na foremce odkupionej od TOMY"ego- dobra robota Tomku.

Ja używam ich pod okonie,ale częstym przyłowem są "zębate", choć jak widać "jaśkom" też się podobają...