Skocz do zawartości

CYPRYS-moje dłubanki

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy koledzy.

W związku z atakami na moją osobę,odnośnie uklejki "żyletki" chciałbym wyprostować kilka tematów aby nie było niedomówień i zamknąć ten temat.

Otóż zostałem posądzony o podrabianie , plagiaty i Bóg wie co jeszcze odnośnie tej przynęty!

Więc oczywiście inspiracją do wykonania tej przynęty były filmiki z youtube (myślę,że większość z Twórców inspiruje się w ten sposób i próbuje naśladować dobre produkty),

Natomiast żeby rozwiać wątpliwości model przynęty wykonałem samodzielnie (i to nie jeden) , formy wykonałem samodzielnie, odlewy jak i malowanie to też moja robota...Więc nie bardzo wiem w czym niektórzy koledzy doszukują się PODRABIANIA ,czy PLAGIATU!

Cienkich gumek Irasa czy Tomy'ego nie miałem nawet w ręce...więc kogo niby podrabiam

Praca tej przynęty jest wymuszona poprzez właśnie prze cieniony korpus i ot cała tajemnica.

Wiele osób odlewa real fish zarówno woblery jak i gumy - jednym to wychodzi lepiej a innym gorzej,ale nie możemy uważać,że może to robić tylko jedna osoba,a w tym wypadku Tomy,gdyż to on zaczął chyba jako pierwszy zabawę z tego rodzaju przynętami.

Mam formy od Tomy"ego z których wychodzą świetne przynęty, jednak Tomek sprzedając te formy zdawał sobie sprawę,że te przynęty trafią na rynek i nikogo nie oskarża o podrabianie.

Jak już kiedyś napisałem bardzo szanuję Tomka jak i Irasa jako twórców,bo są niedoścignieni w tym co robią,ale ich wyroby są dla mnie inspiracją,a nie materiałem do podrabiania!

Na tym zakończę i nie zamierzam dalej tego ciągnąć.

• Like 10

Inspiracja.

To jest słowo - klucz. Właśnie dzięki wzajemnej inspiracji możemy tworzyć coraz to lepsze przynęty, wędziska, kołowrotki czy tam samochody. Dopóki każdy czyni to pod własną marką, nie widzę najmniejszego problemu. A jeśli ktoś widzi, to chyba najwyższy czas zastanowić się, czy jest we właściwym miejscu. Internet powstał dokładnie w tym celu - by ułatwić dzielenie się wiedzą. Tutaj wymieniamy się doświadczeniami właśnie po to, by dzieląc się, mnożyć nasz wspólny potencjał. Zachłanność monopoli, sekrety i patenty, to jest hamulec. Wymiana doświadczeń hamulec ten zwalnia. A twórca, który zainspirowany cudzymi dokonaniami poprawia swój warsztat, zwiększa nie tylko własne umiejętności, lecz w przyszłości może być inspiracją dla kolejnych twórców. Rozwija nie tylko siebie, lecz również tych, którzy przyjdą po nim.To jest naprawdę aż tak proste!

• Like 7

Kopiowanie pewnych rozwiązań z odzwierciedleniem w ten sam sposób najdrobniejszych detali, jest najłagodniej mówiąc zwykłym dziadostwem. Kombinacje i wszelkie "eksperymenty" nawet jeśli bazują na czyimś pomyśle nie powinny nikogo dziwić ani oburzać, choć oczywiste jest, że najlepiej smakują realizacje do których dochodzimy w 100 % sami. 

Gdyby tak "zrewidować" :)  pod tym kątem wszystkie wątki w dziale hm to niejedną g...o burzę by ukręcił, tylko po co. Wielu z nas czerpie inspiracje z podobnych źródeł, wiele pomysłów się przenika i nic tego nie zmieni. Poza podobną pracą wizualnie przynęty które wykonałeś różnią się dość znacznie więc nie myśl o tym za dużo, tylko działaj dalej.  

• Like 4

Ja miałem okazje mieć w dłoni zarówno Cyprysową uklejkę jak i ukleję od Irka. Są to zupełnie dwie inne gumy. Długość, szerokość, kształt głowy zupełnie inny. Do tego Cyprys maluje na dwie strony, Irek na jedną. U Cyprysa luska po obu stronach korpusa, u Irka po jednej. Jedno co je łączy to to że obie to tzw żyletki i w realu wyglądają bajecznie. Na koniec dodam że Cyprys nie ma smykałki do fotografii i dlatego nieliczni piszą że jego guma jest o wiele gorsza od innych. W realu tego już nie widać.

Sorry za otttt.

Edytowane przez pietryk
  • Like 10

Tylko przynęta straci na pracy,a poza tym jeśli będzie unosił się tylko sam ogonek będzie dużo pustych brań.

Może kiedyś spróbuję tego rozwiązania..

nie straci na pracy, gdyż i tak sama płetwa ogonowa jest sztywna i na niej należy zrobić pogrubienie w kształcie kulki (coś takiego chyba miał lub ma berkley). Odnośnie pustych brań, to nie tak do końca, bo często tak podana przynęta jest cała zasysana przez rybę.

ps. masz świetne przynęty, ale zdjęcia do du... , nie rób zdjęć na papierze itp. Kup sobie kawałek plexi białej lub czarnej z połyskiem lub np rób na szkle - spróbuj robić zdjęcia z małych odległości - masz wyobraźnie by robić przynęty, tym łatwiej będzie ci robić zdjęcia - musisz pokombinować.

Ale jak zaczniesz robić dobre zdjęcia to nie będziesz miał czasu na łowienie

• Like 1