Skocz do zawartości

CYPRYS-moje dłubanki

Rekomendowane odpowiedzi

Od ubiegłego sezonu testuję larwę (różne wielkości i kolory) w momencie kiedy woda osiąga ok.5 stopni C. Piszę o wynikach dopiero teraz bo mam pewność, że są one w miarę wiarygodne (duża liczba powtórzeń, co było konieczne bo ilość łowionych ryb była mała od 1 do 3 szt. łowisko Z. Zemborzycki-Lubelskie okoniowe Eldorado. Łowiłem w ten sposób (w 99% z brzegu) od listopada do grudnia 2017 i listopad 2018. Sprzęt miękki kij (wolne podciąganie lub drobne skoki) + żyłka 0,14, na końcu główka 1,5-3g. Przynęta, zaczynałem od 2 calowych kajtków różnych kolorów i modeli łowiłem tak przez około godzinę z różnym skutkiem czasem złowiłem jedną rybę lub miałem branie, później zmiana przynęty na larwę, w 90% przypadków zmiana skutkowała złowieniem ryby (też przez ok. 1 h). Regularne łowienie okoni na tym akwenie jest dla mnie dosyć trudne. Może ktoś skorzysta (lub powtórzy). Pozdrawiam Serdecznie. Marcin larwy się kończą będzie priv ;)  

post-49605-0-35638500-1543391072_thumb.jpg

post-49605-0-94277100-1543391377_thumb.jpg

Edytowane przez woblery z Bielska
  • Like 10

Marcin ja jestem wędkarzem patologicznym :)  potrafię sobie odmówić wszystkiego tylko nie łowienia już nawet żona przestała z tym walczyć :D . Po prostu ostatnio mam mało czasu i muszę poświęcić się bardziej pracy (życie) co widać po ostatnim poście pisanym w biegu i powtarzających się wyrazach (jeśli to możliwe proszę Moderatora o ich usunięcie). Pozdrawiam

• Like 2

Nasz forumowy Kolega prosi o wsparcie dla Córki i jej szkoły. Można oddać 5 głosów dziennie.

Dzięki nam dzieciaki mogą dostać sprzęt sportowy.

Pokażmy wszystkim siłę JERKBAIT"a

https://www.dzieciakidorakiet.pl/zgloszenia/607/szkola-podstawowa-nr-11-im-unicef-u

Marcinie ale okoń jest kolorowy jak Ara :)

A Boleń?To takie szare jak te zasrańce pocztowe Hehe

Ale cóż o gustach się ponoć nie rozmawia:)

Pół żartem pół serio muszę stanąć w obronie aspius aspius, no i  tych pocztowych zasrańców również  :P .

Skrzące się odcienie srebra, domieszka starego złota przeplatane niekiedy pięknymi zieleniami, grafitowy grzbiet to boleń właśnie ... już za nimi tęsknię a Ty Marcin obrałeś właściwą drogę, oby do maja  ;)

post-51351-0-34024200-1543853525_thumb.jpg

• Like 10

Nasz forumowy Kolega prosi o wsparcie dla Córki i jej szkoły. Można oddać 5 głosów dziennie.

Dzięki nam dzieciaki mogą dostać sprzęt sportowy.

Pokażmy wszystkim siłę JERKBAIT"a

https://www.dzieciakidorakiet.pl/zgloszenia/607/szkola-podstawowa-nr-11-im-unicef-u

spoko , mam nadzieje , że nie zapomne żadnego dnia

• Like 1

Dziś chciałem sprawdzić czy może jakiś białoryb będzie chętny na mikrojigi, przy okazji testowałem pracę ostatnich wyrobów. Coś tam gryzło, anemiczne okonki i szczupaczek-smakosz pijawek. W rezerwie miałem pudełko z gumkami i na koniec postanowiłem zmienić przynętę, Kolega wcześniej dzwonił, że mu biorą na ciemne no to wybór padł na "jagódkę". Może  drugim rzucie mocny strzał na kancie przybrzeżnym i wyjeżdża ładny pasiak ;) W jednym z kolejnych rzutów gumka została w zaczepie, a moje palce były już zbyt sztywne by chciało mi się wiązać na nowo. Wrażeń jak na taki paskudny dzień miałem wystarczająco ;)

post-57898-0-35815200-1544369141_thumb.jpg

post-57898-0-01609700-1544369153_thumb.jpg

post-57898-0-99595700-1544369166_thumb.jpg

• Like 9

Z mojej miejscówki okonie tak jakby się wyprowadziły ale zastąpiły je klenie ???? i to w ilościach hurtowych????

Ostatnie 4 wyjazdy to grubo ponad 50 kleni, wielkością nie powalają (zdecydowana większość 30/35)natomiast częstotliwość brań to rekompensuje ???? + 10/15 okonków... 99% ryb zlowiona na larwy ???????? uwielbiam łowić w ten sposób i moim skromnym zdaniem prawie niczym się to nie różni, zestaw ten sam, przynęta również, prowadzenie prawie tak samo i branie bardzo podobne... dopiero po zacięciu rozróżniam jaką rybę udało się przechytrzyć ????

Podsumowując... larwy rządzą ????????????

Marcinie już nie mogę się doczekać tych słynnych jagódek ????

Upiększając moje wypociny wstawiam wczorajszego kolegę w paski ????????

28wgwlw.jpg

Edytowane przez mati83
  • Like 6