and1 Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Maja 2006 Właśnie wróciłem przedwczoraj ze Szwecji. Byłem na fiordach wschodniego wybrzeża Szwecji. Ryba brała rewelacyjnie. Padło kilka sztuk ok 1m. Łowiłem na Jerki Salmo w płytkich zatokach. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Friko Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Andrzeju, ależ nie ma za co ps. nie neguję ważkości poruszanych tu spraw ani ich znaczenia dla przyszłości polskiego wędkarstwa, niemniej jednak wydaje mi się iż jerkbait ma trochę inny profil oddziaływania, bardziej merytoryczny a mniej społeczny. Myślę że dobrze wyraził to @Esox_PW w tej przytoczonej anegdocie (podejrzewam że może być autentyczna). Sami siebie mamy w poglądach umacniać poprzez takie dyskusje? Myślę iż jeżeli komuś rzeczywiście zależy na szeroko rozumianej diagnozie uwarunkowań społecznych, ekonomicznych, historycznych, psychologicznych, biologicznych etc pewnych aspektów otaczajacej nas wędkrskiej rzeczywistości - a są to tematy bardzo ciekawe - to są fora o dużo większej sile oddziaływania, jakby stworzone do tego typu dyskusji. Np. strona poświęcona Akcji Ratuj Szczupaka - którą jerkbait wspiera - myślę że taka ożywiona wymiana poglądów bardzo by tą stronę wspomogła... Jerkbait to tylko skromna wędkarska forma, za to czysta - i może niech taki pozostanie?Zaznaczam że to jest wyłącznie moje prywatne zdanie, a nie żadne stanowisko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerry hzs Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Patrze w lustro - dobra chlopina , intencje rowniez ale w przeszlosci roznie bywalo , kilka ryb nieptrzebnie zmarnowanych , troche olowiu niepotrzebnie w toni zostalo . Madrosc polega na wyciaganiu wnioskow i dazeniu do bycia lepszym czlowiekiem , wedkarzem , kumplem . Pytanie czy jestem Prawdziwym Wedkarzem czy smierdzacym trollem kazdy z nas powinien sobie od czasu do czasu zadac zeby nie zbladzic na szlakach wodnych czy forach internetowych . Jezeli macie jaja to nie zrozumiecie wypowiedzi Friko jako szlabanu . Ja tak tego nie odbieram . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Friko Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Jurku - właśnie tak. Dzięki za zrozumienie. Zresztą kto ja jestem żeby tu stawiać jakieś szlabany Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 TeeS Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Ponadto jerkbait.pl ma być źródłem wiedzy na temat nowoczesnego wędkarstwa. Osobiście, nie chcę publikacji zdjęć martwych ryb. Jeśli ktoś chce to robić proszę bardzo ale nie na tym forum. Mam do powiedzenia tylko tyle - popieram Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 legolas Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Wydaje mi się Esiu, że przesadzasz i zbytnio uogólniasz. To tyle ze mnie w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Kuba Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Ja z kolei mam wrazenie, ze bardzo trudno przychodzi wiekszosci, ze mna wlacznie, separowac problem od ludzi. I stad pozniej kwasy.Zdarza mi sie na wucewuju klócic z Jerzym Kowalskim, który chce reperowac polskie wedkarstwo uzdrawiajac pzw. W moim pojeciu - w pzw bylem króciutko - szkoda czasu i atlasu, czemu daje glosno wyraz. Ale nigdzie nie napisze ze Jerzy to ...(chyba ze on napisze to o mnie pierwszy, no to wtedy... ).Jak wszyscy swietnie wiemy, sprzet ryb nie lowi. Miemniej w pewnych momentach lepiej jest miec odpowiedni, o czy bolesnie przekonal sie Stefan=Witek. Rady typu te, mlody, kup Talona czy CD moga o tyle odniesc pozytywny skutek, ze mlody jak zlamie sraksona, to sie pare razy zastanowi, pójdzie do cioci i wujka, dorobi gdzies i kupi cos innego - moze wlasnie to, co mu doradzil stary? Nauka na bledach jest najlepsza, acz kosztowna. Sam mialem sraksona i kondora - polamane i wyrzucone, czy tam sprzedane, nie pamietam. Popatrzylem co kupuja inni, pomacalem i kupilem.Moze z tego, co tu pisze, ktos odczyta choc tyle, ze mu zadrzy reka przy kasie, kiedy bedzie placil za sraksona czy innego kondora? Albo srakson to przeczyta i sie poprawi? Quien sabe, jak mawia Guzu?Ale moze okazac sie co innego. A o zbawianiu wedkarstwa to nie ma co mówic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Esox_PW Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Wydaje mi się Esiu, że przesadzasz i zbytnio uogólniasz.To tyle ze mnie w tym wątku. Ponieważ szanuję i cenię Twoje zdanie, będę wdzięczny za sprecyzowanie, który fragment mojej wypowiedzi budzi w Tobie takie odczucia. Ale to już chyba najlepiej prywatnie (może uda się w Rajgrodzie), bo rozumiem intencję Friko, aby na forum skoncentrować się na zagadnieniach mniej filozoficznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 jerzy Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2006 Wylewanie na próżno łez. Panowie żyjemy w kraju, gdzie lobby miesiarskie, jak to ladnie zostało określone, sprawuje władzę nad PZW i nie tylko. Często łowię koło Poznania na J. Kierskim. Tak sie składa, że moim głownym łowiskiem sa pomosty tuż przy siedzibie tamtejszego gospodarza, czyli koło PZW FREGATA. Pewnego ciepłego wieczorka podchodzi do mnie gość, przedstawił sie jako prezes koła i zobaczywszy, że spinninguję powiedział łów pan te cholerne okonie i zabieraj na kolację Na moje durne pytanie czemu mam tak postepować odpowiedział. jest ich tu miliony i same szkody w rybostanie robią. Na pytanie w jakim rybostanie dowiedziałem się, że te biedne i blade 15 cm okonki trzebią na potegę populecję karpia i amura gość tak mnie osłabił, że 5 minut później zrobiłem brodę, ktora koszytowałamnie 40 m zyłki. jerzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Panowie, Na tematy PZW oraz C&R napisano już tyle, że gdyby to wszystko wydrukować to niejedna ciężarówka musiałaby to przewieźć do IPN'u. Proponuję swoje myśli i energię przenieść na inne pole, ciekawsze zdecydowanie bliższe naszej pasji. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Co do mnie swoje juz napisalem... Co do sprzetu to podpisuje sie pod tym, co napisal Kuba. I morda mi sie cieszy bo i ja mam swoj udzial w jego podejsciu... Od dluzszego czasu lansuje opcje, ze warto kupic cos porzadnego i cieszy mnie kazda osoba, ktora udalo mi sie namowic na podobny styl myslenia...Mam natomiast mieszane uczucia,w momencie, jezeli, jak slysze, te rady sprzetowe moga byc wykorzystywane do wyciagania workami ryb. To tak jakby Talona INT z przelotkami tytan gold cermet uzyc do mieszania zaprawy... A propos sprzetu,na wyprawie na Ebro udalo mi sie przetestowac porzadnie Lamiglasa 25LB i moje odczucia sa wiecej niz dobre.Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 admin Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Od dluzszego czasu lansuje opcje, ze warto kupic cos porzadnego i cieszy mnie kazda osoba, ktora udalo mi sie namowic na podobny styl myslenia... Gumo, mam podobne zdanie do Twojego. W Szwecji przetestowałem dokładnie swój zestaw szczupakoy (nie piszę jerkowy bo on ma tak szerokie zastosowanie, że byłoby to zbyt wielkie zawężenie) - wniosek? Nigdy nie łowiłem na coś podobnego. Doświadczenia są nieziemskie i mogę z całą pewnością powiedzieć, że lepsze jest wrogiem dobrego. Słuszałem wiele teorii mających niewiele wspólnego z praktyką - zwłaszcza w odniesieniu do castingu, o ładowaniu się wędki, o ciężarze wyrzutowym, mocy, ugięciu itd., że się nieda, że będzie tak i owak. Fakt jest taki, że aktualnie posiadam szczupakowy zestaw castingowy, za pomocą którego operuję przynętami od 10g do 90g i wcale to nie jest bzdura - trudno sobie wyobrazić ale tak jest. Łowiłem nim w warunkach zupełnej flauty, wiatru w plecy, ulewnego deszczu i huraganowego wiatru w twarz. Wykonałem nim tysiące rzutów i mogę powiedzieć jedno - FANTASTYCZNE! Łowiłem jackiem ale i łowiłem obrotówką 8g i kilka osób widziało, że można. Jednak ... to niestety wymaga dużych inwestycji, czasu i pieniędzy oraz nerwów podczas sprowadzania sprzętu. PozdrawiamRemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
0 Gumofilc Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2006 Czyli wybrales sobie dobry zestaw pod siebie, ja tez taki wybralem. Nikt za nikogo nie podejmie ostatecznej decyzji, rozmowki na forum maja za zadanie przyblizyc wszystkie aspekty wyboru....niektorzy zapewne zakrzykna, ze w swietle ukazujacych sie pogladow...oddalic... Rowniez posiadam w swoim arsenale wedke, ktora moge poslac okolo 10g przynete do ok. 100 a moze i troszke wiecej... Poza tym , co napisales moge nia jeszcze rzucac przy 10st mrozie.Gumo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pytanie
and1
Właśnie wróciłem przedwczoraj ze Szwecji. Byłem na fiordach wschodniego wybrzeża Szwecji. Ryba brała rewelacyjnie. Padło kilka sztuk ok 1m. Łowiłem na Jerki Salmo w płytkich zatokach. Pozdrawiam.
Top użytkownicy dla tego pytania
8
7
7
5
Popularne dni
24 Maj
17
29 Maj
17
25 Maj
11