Skocz do zawartości

Okulary WileyX

zielan

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...

Tak dla zainteresowanych byłem u optyka z okularami WX i powiedzieli mi że morderstwem dla takich okularów z polaryzacją jest wystawianie ich na upał w "puszce" tzn np w zamkniętym samochodzie w upalny dzień czy na parapecie jak słońce wali. Musi być cyrkulacja powietrza i pod żadnym pozorem nie można czyścić na sucho. Lepiej wodą z jeziora czy chuchnąć żeby para się zebrała i dopiero wtedy można czyścić.

• 3 tygodnie później...

Tak dla zainteresowanych byłem u optyka z okularami WX i powiedzieli mi że morderstwem dla takich okularów z polaryzacją jest wystawianie ich na upał w "puszce" tzn np w zamkniętym samochodzie w upalny dzień czy na parapecie jak słońce wali. Musi być cyrkulacja powietrza i pod żadnym pozorem nie można czyścić na sucho. Lepiej wodą z jeziora czy chuchnąć żeby para się zebrała i dopiero wtedy można czyścić.

Dużo racji jest w tym, przy czym okulary okularom nierówne. Jak rozumiem dla takich WX z "lustrem", powłoką hydrofobową etc etc etc gorąco to killer, co zresztą wydaje się oczywiste. Przy czym swoje arctici z polaryzacją trzymam od 7 lat w samochodzie i nic się z nimi złego nie dzieje.

PS. WX są mega wrażliwe na zadrapania i ryski - staram się je oszczędzać ale już 2 ryski na powierzchni. Eh...

Mocno przereklamowane, miałem kilka par. Ryski powstawały od patrzenia, poza tym ciężkie i niewygodne jak na tak wysoką cenę. Teraz Smith Optics i to jest to. 

A jak polaryzacja w nich i jaki model używasz .Czy tez tak ,,prześwietlają "wodę , że wszystko widać jak na dłoni jak Wilexy?

więcej nie kupie tych WX są mocno przereklamowane i mega delikatne..... i Pan godski ma racje są jakies niewygodne, słabo dopasowane, moje nawet lekko zsuwaja się :/ sznurek mega szorstki, jak łowię w pełnym słońcu i karka się lekko spali to czuję jak ten sznurek rusyje mi szyję i jest to mega nieprzyjemne.

A jak polaryzacja w nich i jaki model używasz .Czy tez tak ,,prześwietlają "wodę , że wszystko widać jak na dłoni jak Wilexy?

Co do polaryzacji to jak dla nie nie ma różnic, pewnie jakieś niuanse by wyszły nad wodą w bezpośrednim porównaniu.

Miałem 3 par modelu Drake na duży łeb 60 cm. Jedna utopiona tydzień temu.

• 2 lata później...
  • 9 miesięcy temu...

Witam

Zakupiłem t WX model omega i po kilku miesiącach użytkowania schodzi z nich powłoka, czy to normalne czy ja cos popsułem....słyszałem że można po tych okularach samochodem jeżdzić ...a tu zwykła szmatka je wykończyła ?

Gdzieś już widziałem u któregoś kolegi coś podobnego, właśnie antyrefleks od środka schodził, moim zdaniem do reklamacji sprzęt.

Wysłane z mojego 2106118C przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Og2

Mam dwie Omegi od ponad roku i nic się z nimi nie dzieje. Używam je cały czas podczas wędkowania, jazdy samochodem, oraz marszów nordic walking podczas różnej pogody.

Myję je palcami płynnym mydłem i wycieram ściereczką z mikrofibry, którą trzeba często prać. Trzeba uważać przy drobinkach piasku, żeby wtedy nie wycierać soczewek niczym, tylko najpierw je spłukać wodą. Kiedyś używałem koszulki do wycierania soczewek i nie był to dobry pomysł. Ważne jest też przechowywanie okularów. Zawsze mam pod ręką albo sam woreczek, albo też etui. Widziałem osoby, które okulary wkładały do kieszeni, a tam były np. klucze, czy jakieś drobinki i wtedy o problemy łatwo. Przy wcześniejszych okularach stosowałem też takie nasączone chusteczki z marketu, które niestety uszkadzały powłokę. Może to być też jakaś wada, choć raczej coś było nie tak w użytkowaniu okularów.

Witam

Zakupiłem t WX model omega i po kilku miesiącach użytkowania schodzi z nich powłoka, czy to normalne czy ja cos popsułem....słyszałem że można po tych okularach samochodem jeżdzić ...a tu zwykła szmatka je wykończyła

A zostawiałeś je w aucie na noc?

To chyba kolega Henryk chciał zrobić antyreklamę firmie Wiley X bo doprowadzić do takiego stanu okulary w kilka miesięcy to ciężko nawet zwykłe chińczyki za 20zł  :)

Mam dwie pary WX jedne mają 5 lat i mają jedną ryskę a drugie rok i wyglądają jak nowe  ;)  

• Like 1