Skocz do zawartości

Pytania do Mirka i Joanny

Rekomendowane odpowiedzi

Piotrze,

oprócz SFP Remkowi jeszcze sprawy służbowe się skomplikowały. Wiec już całkiem nie wiadomo w co ręce włożyć (najlepiej w materiały muchowe, blisko imadła :)).

Mirek , wszystko jasne i pełne zrozumienie trudnej sytuacji, dlatego napisałem " Damy radę" :) .

Na przyszły tydzień szykuję kolejnego stepa, więc mam nadzieję, że jakoś będziemy popychać do przodu.

W zeszłym tygodni wyciągnąłem z Wisły szmatę :( . Okazało się że szmata jest pełna życia :) . Od tamtej pory nie daje mi spokoju myśl ,żeby ukręcić coś jak najbardziej podobnego do tego co na zdjęciu . Gdybyś miał pomysł i podpowiedział nowicjuszowi  , to byłbym wdzięczny.

post-52308-0-19758000-1466546650_thumb.jpg

post-52308-0-70613100-1466546677_thumb.jpg

mnie cały czas korci, żeby na Wisłę udać się z muchówką i połowić na nimfę - imitacje kiełży, różnych larw owadów występujących w okolicy,etc. i widzieć miny "dziadków" jak bym na to wyciągał rybska, że hej! :D:D:D

widziałem gdzieś na youtube chyba film z Dunajca jak na nimfę są łowione konkretne leszcze

Jak dla mnie bomba, tylko odnóża zrobiłbym z promieni jakiegoś piórka, ale i tak to ryby dokonają weryfikacji  ;)

Te odnóża z żyłki , mają robić za anty zaczep . Po zeszłorocznej pracy kolektora ściekowego :( , w warszawskiej Wiśle jest więcej szmat niż piachu :lol: .Następny będzie miał odnóża z piór .

Edytowane przez pisarz

Te odnóża z żyłki , mają robić za anty zaczep . Po zeszłorocznej pracy kolektora ściekowego :( , w warszawskiej Wiśle jest więcej szmat niż piachu :lol: .Następny będzie miał odnóża z piór .

Ten antyzaczep może służyć także jako antyzacięcie  ;). Ryby z mniejszymi pyszczkami mogą się od tych odnóży odbijać. 

• Like 1

pisarz - ciekawy kiełż, choć osobiście ciut bym go odchudził. Z mojej praktyki wynika, że zwykle skuteczniejsze są muchy subtelniejsze, niż takie wypasione. W kiełżach bardzo ważne jest spłaszczenie boczne, w larwach chruścików bezdomkowych z kolei grzbietobrzuszne. Warto o tym pamiętać.

• Like 1

Mirek , dziękuję za konstruktywną krytykę :) . Co do spłaszczonych boków , to przeoczyłem ten konieczny element wykonania kiełża :( , ale teraz zapamiętam już na pewno. Jeśli chodzi o odchudzenie , to następny taki będzie . Tego kręciłem z myślą o brzanach , ale w wersji spinningowej , dlatego chciałem dać mu wagę ciężką i wyszedł tak jak napisałeś, mało subtelny :D  .

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

przemek1976 - równo ze studentami się nie uda, ale lada chwila będzie kolejny step. Czas odkurzyć(?) imadła!

Kiedy można spodziewać się kolejnego zadania?

Znów imadła trzeba będzie odkurzać ? ;)

Ja to się mocno  zastanawiam <_< , co pierwsze mnie dopadnie , zakończenie III etapu i całej Szkoły wiązania much , czy raczej wcześniej doczekam emerytury ? :D .

Edytowane przez pisarz
  • Like 1

A może ktoś z doświadczonych kolegów mógłby się zająć jakimś stepem, zrobić fotki, napisać kilka słów co i jak, czemu konkretnie ma służyć muszka itd?

Wielu takich świeżaków jak ja na pewno  by się ucieszyło. 

Ja już złożyłem tutaj taką propozycję.

http://jerkbait.pl/topic/80882-granite-goddard-jp-9/page-4

• Like 2

• 4 tygodnie później...

Ja to się mocno  zastanawiam <_< , co pierwsze mnie dopadnie , zakończenie III etapu i całej Szkoły wiązania much , czy raczej wcześniej doczekam emerytury ? :D .

Prezydent podpisał ustawę , o obniżeniu wieku emerytalnego :) , a profesor chyba o nas zapomniał :( .

To już wiem co będzie pierwsze :D .

• Dodaj nową pozycję...