Skocz do zawartości

Curado 51E - First Look

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 128
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Na 90% tak, jednak nikt nie sprawdzal , osobiście uważam ze tak

-----Oryginalna wiadomość-----

From: Sylwester Wasilewski

Sent: Thursday, December 30, 2010 4:15 PM

To: Mroczkowski Micha?

Subject: Wiadomość Japantackle.pl

Czy szpulka Avail do Aldebarana i Scorpiona XT1001 będzie pasowała do

Curado51E

Okazuje się że nawet sprzedający z japantackle.pl nie jest pewien czy szpulka pasuje do Curado 51E.Trzeba poczekać aż ktoś będzie miał okazję sprawdzić :D

Pozdrawiam.Paweł

Ja dziś z rana napisałem do japantacke.com w tej sprawie, gdyż też się czaje na tą szpulkę. Mam jedno pytanie czy ten hamulec magnetyczny będzie konieczny, czy standardowo jest ona wyposażona hamulec odśrodkowy? Druga sprawa, ile dzięki temu zyskamy w porównaniu do standardowej szpulki Curado 51? Będę wdzięczny za wszelkie info na ten temat.

Szpulka Avail nie jest wyposażona w rozetkę z bloczkami tak jak standardowa szpulka.Nie wiem czy da się do niej założyć zwykłą rozetkę,ale nawet jeżeli się da to zwiększy ona wagę samej szpulki a wiadomo że chodzi o to żeby szpulka ważyła jak najmniej. Natomiast magnetyk Availa jest montowany na bocznym panelu multika i nie ma wpływu na wagę samej szpulki dzięki czemu łatwiej rozpędzają ją lekkie wabiki.

Sorki za niezbyt fachowy opis ale osobiście nie miałem do czynienia ze szpulkami Avail i po prostu tak to odbieram.

Jeżeli napisałem coś nie tak to proszę doświadczonych w temacie użytkowników o poprawienie mojej wypowiedzi :D

Pozdrawiam.Paweł

Na 90% tak, jednak nikt nie sprawdzal , osobiście uważam ze tak

-----Oryginalna wiadomość-----

From: Sylwester Wasilewski

Sent: Thursday, December 30, 2010 4:15 PM

To: Mroczkowski Micha?

Subject: Wiadomość Japantackle.pl

Czy szpulka Avail do Aldebarana i Scorpiona XT1001 będzie pasowała do

Curado51E

Okazuje się że nawet sprzedający z japantackle.pl nie jest pewien czy szpulka pasuje do Curado 51E.Trzeba poczekać aż ktoś będzie miał okazję sprawdzić :D

Pozdrawiam.Paweł

Acha teraz widzę, że japantackle.pl = michumm .....

Ja dziś z rana napisałem do japantacke.com w tej sprawie, gdyż też się czaje na tą szpulkę. Mam jedno pytanie czy ten hamulec magnetyczny będzie konieczny, czy standardowo jest ona wyposażona hamulec odśrodkowy? Druga sprawa, ile dzięki temu zyskamy w porównaniu do standardowej szpulki Curado 51? Będę wdzięczny za wszelkie info na ten temat.

Tutaj znajdziesz trochę info. na temat Avail.Okazuje się że rozetkę z bloczkami można przełożyć z fabrycznej szpuli.

Pozdrawiam.Paweł http://translate.google.com/translate?u=http%3A%2F%2Fwww.ava il.jp%2F&hl=pl&ie=UTF-8&sl=ja&tl=en

Kliknij w informacje,potem Aldebaran :D

Szpulka Avail nie jest wyposażona w rozetkę z bloczkami tak jak standardowa szpulka.Nie wiem czy da się do niej założyć zwykłą rozetkę,ale nawet jeżeli się da to zwiększy ona wagę samej szpulki a wiadomo że chodzi o to żeby szpulka ważyła jak najmniej. Natomiast magnetyk Availa jest montowany na bocznym panelu multika i nie ma wpływu na wagę samej szpulki dzięki czemu łatwiej rozpędzają ją lekkie wabiki.

Racja, ale chodzi także o bezwładność mas rozpędzonej szpulki i już samo odsunięcie masy od osi obrotu (poprzez płytszą szpulę) daje progres.

:D

Pasuje też hamulec magnetyczny Avail :D Myślę że wszystkie wątpliwości zostały rozwiane ;)

Pozdrawiam.Paweł

Sorki za kiepskie zdjęcia ale były robione z komórki na kolanie :mellow: (dosłownie)

Dodam jeszcze dla nie zorientowanych że hamulec magnetyczny jest regulowany przez podkręcanie panelu hamulca z magnesami (czyli zbliżanie lub oddalanie)w stosunku do bocznej ścianki szpulki.

post-1056-1348915032,1818_thumb.jpg

Pasuje też hamulec magnetyczny Avail :D Myślę że wszystkie wątpliwości zostały rozwiane ;)

Pozdrawiam.Paweł

Sorki za kiepskie zdjęcia ale były robione z komórki na kolanie :mellow: (dosłownie)

Dzięki za info :D. Rozumiem że panela bocznego nie trzeba ściągać by dołożyć magnetyk? Szkoda, że nie spróbowałeś takim zestawem pośmigać B)

Robert,aby używać hamulca Avail trzeba zdjąć e-ring (po naszemu Sieger czy coś takiego) nr.2717 na schemacie z mocowania panelu bocznego na który zakłada się hamulec.Aby to zrobić trzeba odkręcić lewy panel (od strony korbki).Bez zdjęcia e-ringu nie da się zamknąć panelu po założeniu hamulca.Jest to stosunkowo prosty zabieg do zrobienia tylko trzeba uważać by nie zgubić zdejmowanych elementów.Bez nich prawy panel zdejmuje się całkowicie i nad wodą trzeba będzie uważać aby go nie zgubić ;)

Pozdrawiam.Paweł

Ja tylko przymierzałem hamulec czy pasuje bez zamykania panelu.

A tu jest niezła oferta, 570zl:

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=20055 8225755&ssPageName=STRK:MEWAX:IT

polecam jeszcze spróbować na aukcjach, może uda się jeszcze taniej.

A sorki, nie zauważyłem, że o szpulkę idzie. Napisz do japantackle.com ile przesyłka. Taniej niż u nich raczej nie znajdziesz.

Zamawiałeś u Mefcia czy ściągasz sam (chodzi o szpulkę i hamulec) :huh: Jaki koszt sprowadzenia

Pozdrawiam. Paweł

U Meficia wyszło jakieś + - 6stówek komplet i mam pewne a Curado od Stacha ceny ma bardzo dobre i nie ma co kombinować.Krzysiek u Stacha ten multik wyjdzie podobnie może ciut więcej.

Zamawiałeś u Mefcia czy ściągasz sam (chodzi o szpulkę i hamulec) :huh: Jaki koszt sprowadzenia

Pozdrawiam. Paweł

U Meficia wyszło jakieś + - 6stówek komplet i mam pewne a Curado od Stacha ceny ma bardzo dobre i nie ma co kombinować.Krzysiek u Stacha ten multik wyjdzie podobnie może ciut więcej.

Ja Curado kupowałem też u @Stacha :mellow: pełen profesjonalizm,polecam.

Pozdrawiam.Paweł