Skocz do zawartości

Jaziki

Slavecky

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 118
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Uuu ten drugi to juz fajna rybka. GRATULUJĘ. Może kiedyś się umówimy na wspólne łowy?

Muszę również zakupić czołówkę - polecasz jakiś rodzaj szczególnie (diodowe, żarówkowe)?

Nie widze przeszkód :D

Możemy się kiedyś zgadac choć teraz wypadam okazjonalnie i często bez wcześniejszych planów - wtedy kiedy dostanę dyspensę - jak to świeżo upieczony tata :D

To akurat czołówka kumpla bo swoją posiałem.

Diodowe, halogenowe ciągna mniej prądu a i chyba lepsze od żarówkowych bo mniejsze i mniej podatne na wstrząsy :D

Pozdr

S.

Gratuluję Sławku! :D śliczne rybki,

widzę ze nie stronisz od dużych woblerków, wielu łowców przekonuje ze im mniejszy tym lepszy 2 - 2,5cm to optimum.

Kusisz mnie bardzo tymi zdjęciami, ale do Wisły mam ok 60 km, wiec odpuszę sobie ten weekned, może wyskoczę nad morze poganiać belony?

Siudak

Tak, wczoraj Slavecky był kierownikiem miejscówki, nie dał połowić :D

Następnym razem zabiorę zewnętrzną lampę błyskową. Focenie w nocy wbudowaną lampą nie daje dobrych zdjęć.

@Siudak

Ten wobek to Twój Pitbull :D Wczoraj gryzły także inne wyroby Twojego autorstwa, ale nie zapinały się nawet na druciaki Gamakatsu.

Największy jaź został złowiony na coś podobnej długości ale dwukrotnie cieńszego.

Im bliżej lata, tym mniejsze wobki będziemy zakładać.

Gratuluję Sławku! :D śliczne rybki,

widzę ze nie stronisz od dużych woblerków, wielu łowców przekonuje ze im mniejszy tym lepszy 2 - 2,5cm to optimum.

Siudak

Witaj Tomku!

Dokładnie! Pierwszy jazik padł na Twojego pitbulla :D

Co do wielkości to mam taką taktykę, że zawsze zaczynam od delikatnie większych 3,5-4 (selektywnych). Dopiero kiedy nic lub mało się dzieje schodze na takie 3-3,5cm mniej pękate, z małym sterem... Pracujące w dużej częstotliwości a malej amplitudzie.

S.

ps. Ech! Żeby tak dobrze brały na warszawskiej Wiśle klenie, jak jazie...

@Zanderix

Dzięki zewnętrznej lampie z ruchomą głowicą (ustawiając głowicę np. pod kątem 45' będę mógł równomierniej oświetlić najważniejsze elementy zdjęcia) i dyfuzorem (rozprasza i zmiękcza światło) klimat zachowam, a dodam plastyki. Mam tylko nadzieję, że będzie kiedy i co fotografować

W każdym razie takie fotografowanie nocą to ciężka sprawa. Nie widać co się ma dokładnie w kadrze, no a zbyt duża ilość błysków może ściągać wścibskich wędkarzy ze sporego kawałka rzeki, co dekonspiruje nam miejscówkę

@Efex

Wbrew temu co widać na czapce, wszystkie złowione wczoraj ryby skusiły się na Siudaki :mellow: (Tomek, przydałyby się czapki z Twoim logo :unsure: ). Jazie atakowały wobki 3,5 i 4 cm (srebrno-niebieskie). Wczoraj obyło się bez podskubywania i wieszania się za skórkę. Jazie atakowały wobki bardzo agresywnie i pewnie się zapinały.

BTW jest to moje pierwsze zdjęcie zrobione ze statywu. W czasie rozkładania sprzętu jaź był przechowywany w obszernej siatce z obręczami. Po wyjęciu z siaty był maksymalnie wnerwiony i rwał się do wody (czego też się doczekał, bo wszystkie jazie wracają w doskonałej kondycji do wody). Zrobienie tego typu foty to -nie chwaląc się- niezły wyczyn Mam nadzieję, że przy 50-taku obejdzie się bez zbytnich przerysowań i błędów technicznych :D

Oczywiście! Bo to ty będziesz fotografował mojego 50-taka )))

Oby

Na Wiśle spory przybór. Z tydzień nie da się wejść na jaziowiska. Jeszcze zatęsknimy za tym wieczornym łowieniem skoro nawet na 'sandaczowym otwarciu' zamiast łazić za mętnookimi poszliśmy na jaziowisko

post-147-1348913235,232_thumb.jpg