Skocz do zawartości

Jaziki

Slavecky

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 118
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

• 5 tygodni później...

Jeszcze raz gratuluję tych kolejnych życiówek.

Po takiej informacji musiałem wczoraj ze Stachem sprawdzić czy te dobre brania się utrzymują. Na brzegu klimaty alkoholowo-biwakowe, co nas trochę zniechęciło. Na osłodę dostaliśmy po okołowymiarku. Potem mieliśmy jeszcze po kilka brań, w tym branie medalowca.

Łowiłem po raz pierwszy odległościówką (leciwy kompozytowy kijek) na wobki. Koncepcja słuszna, ale nie z tym kijem.

Początek łowów na nowej miejscówce nie zapowiadał się zbyt obiecująco. Dopiero przed zachodem słońca odnotowaliśmy po puknięciu, a Stachu, po dziwnym jak na jazia holu (na początku było podejrzenie o rekordzik), doprowadził do podbieraka małego sumka. Po zapadnięciu zmroku mieliśmy jeszcze pojedyncze kontakty, ale jazi nie udawało się zapiąć. Dopiero przed 22-gą zaliczyłem ładne kopnięcie i po szybkim holu Stachu podebrał mi rybę. Okazał się nią piękny 48-mio cm jaź. Współczynnik wiary w miejscówkę wzrósł o kilkaset procent :D

Pół godziny później doprowadziłem do podbieraka jazika 41 cm. Okazało się, że jest to tylko preludium do dalszych wydarzeń. Chwilę potem zapiąłem jazia-giganta. W ciągu kilku sekund zrobił kilkumetrowy zryw w kierunku śródrzecza. Miałem go na kiju jeszcze 5-6 sek. gdy żyłka nagle zwiotczała. Okazało się, że druciane kotwice Gamakatsu nie wytrzymały.

Stachu też nie stał bezczynnie. Koło 23:30 zrekompensował sobie czas tracony na obserwowanie moich wyczynów i po emocjonującym holu podebrałem mu prawdziwego kabana. Jaź był bardzo gruby i zrobił na nas spore wrażenie. Miarka wskazała... 50 cm.

Stachu, jeszcze raz gratuluję srebrnego medalu i mam nadzieję, że dzisiaj będą meldowały się na kiju 'złotka' :D

post-147-1348913272,7529_thumb.jpg

post-147-1348913272,8302_thumb.jpg